Nem Vajna Tímeát kellene gyűlölni

vélemény
2017 augusztus 02., 16:51
comments 763

Sajnos a magyar közvéleménykutatók csak a politikusaink népszerűségét mérik, így csak azt tudjuk teljes bizonyossággal, hogy közülük ki a leggyűlöltebb. Viszont aki a médiában dolgozik, és követi, hogy ki érdekli igazán az olvasókat, kit gyaláznak a leghangosabban az interneten, az nagyjából sejti, kik azok a híres és közepesen híres magyarok, akiket honfitársaik még a leggyűlöltebb politikusoknál is jobban utálnak. Kérem, higgyenek nekem:

2016 ősze, nagyjából a belvárosi fánkozója megnyitása óta Vajna Tímeánál nem nagyon van gyűlöltebb ember Magyarországon.

Minden egyes róla szóló cikk, minden egyes Instagram-fotója után mintha az egész ország vérnyomása az egekbe szökne. A cikkeket szétolvassák, a fotókat pedig szétkommentelik, többnyire olyan emberek, akikről már a passzív-agresszív „TIMIKE!!!!” megszólítás után egyértelmű, hogy még a magyar hétköznapokhoz képest is erősen habzó düh tombol bennük.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Vajna Tímea főbűne látszólag az, hogy közpénzben dúskáló, nála közel negyven évvel idősebb férjének köszönhetően gondtalanabb életet él, mint szinte bárki Magyarországon. Egzotikus helyeken nyaral, drága ruhákat hord, és ha már nagyon unatkozik, nyit egy fánkozót az Arany János utcában.

Természetesen mindenkinek joga van utálni azt, aki nála jobb helyen nyaral, nála jobb ruhákat hord, esetleg az övénél jobb lokációjú üzlethelyiségben tud fánkozót nyitni. Különösen, ha mindezt erősen megkérdőjelezhető eredetű pénzből teszi. Vajna Tímea azonban a bűnei mértékéhez képest eltúlzott arányú gyűlöletet kap a nyakába, 

mert fiatal, egyesek által még csinosnak is mondott nő.

Nőnek lenni soha nem volt egyszerű dolog, de amióta az internetnek köszönhetően a nőknek nemcsak közvetlen környezetük, hanem vadidegenek véleményével is szembesülniük kell, újabb nehézség jelentkezett. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy az interneten, különösen a közösségi médiában a nőknek sokkal keményebb, időnként a bűncselekmény kategóriájába tartozó, zaklatásba hajló véleményekkel kell szembesülniük, mint a férfiaknak. Ez a „kinyalnálak a bugyidból” jellegű névtelen üzenetektől a női szerzők cikkei alatt menetrendszerűen megjelenő „kussolsz, kurva!” kommenteken át egészen konkrét nők ellen indított, ijesztő gyűlöletkampányokig terjed. 

Az internet egyfelől minden korábbinál erősebb hangszórót adott a nők kezébe és az isten háta mögé is elvitte a feminizmus ügyét, ugyanakkor fegyvert is adott a hangosan beszélni merészelő nőket elviselni képtelenek kezébe. Az internet nélkül nem lehetett volna olyan sikeres Kim Kardashian, Lena Dunham vagy Lana Del Rey, hogy viszonylag különböző karaktereket mondjak, viszont nélküle nem is kellett volna annyi fröcsögő gyűlölettel szembenézniük. Ez a fröcsögő gyűlölet pedig ugyanaz, amit Vajna Tímea kap a nyakába Magyarországon most már hónapok óta.

Nem arról van szó, hogy Vajnát ne lehetne okkal megvetni, csak arról, hogy fiatal, a maga módján sikeres - és egyes vélemények szerint csinos - nőként más mércével mérik, mint másokat. Vajna valóban a férje közpénzéből tartja fenn szinte valamennyi honfitársa számára elérhetetlen életszínvonalát, de ezzel közel sincs egyedül, és 

nem is tartozik a magyar közvagyon legnagyobb megdézsmálói, az országon legtöbbet romboló alakok közé.

Ráadásul nem is az egyetlen, aki valamelyik hatalmas magyar közvetlen hozzátartozójaként irritálja az egész bulit finanszírozó népet. Apu ilyen-olyan pénzéből emberkedő fiúból ott van Matolcsy Ádám, és a hatalom közelébe házasodókból is van bőben, Tiborcz Istvántól Rogán Cecíliáig.

Az utóbbiak példája egyébként különösen érdekes a Vajna elleni utálat szempontjából. Az Orbán-családba beházasodó Tiborcz hiába érintett egészen elképesztő kaliberű gazdasági ügyekben, közel sem korbácsol olyan gyűlölethullámokat, mint Vajna Tímea. Sőt, még akkorákat sem mint felesége, Orbán Ráhel, akinek nőként szintén a kettős mércével kell szembenéznie. Még a Vajnához leginkább hasonló szerepben feszítő Rogán Cecília sem kap annyit a nyakába - valakinek volt annyi esze, hogy legalább az ő Instagramját privátra állítsa.

Az pedig már szinte vicces, hogy Tímeára lényegesen több figyelem és gyűlölet zúdul, mint férjére, a lényegesen nagyobb zsugás Andyre. Hiába ő az, aki részben közpénzből finanszírozza fiatal felesége életét, a közvélemény szerint mintha Tímea lenne a gusztustalan aranyásó, Andy pedig a vagány amerikai nagybácsi, aki fú, apám, milyen kiscsajt kúr már.

Vajna Tímeának az is a balszerencséje, hogy egy, a Fideszhez nem olyan szorosan kötődő vállalkozó feleségeként az is bátran utálja, aki egyébként szimpatizál a kormánnyal, és az Orbán Viktorhoz közelebb álló kétes alakokat nem szívesen köpködi. Pláne nem nyilvánosan. Ez ugyanígy működött Tunéziától Üzbegisztánig számtalan többé-kevésbé autokráciában, ahol a népharag nem a főkolomposok, hanem ilyen-olyan hozzátartozóik irányában volt a legerősebb. 

A nép könnyebben utálja a mindenféle periférikus szereplőket, mint hogy szembesüljön saját vezetőinek bűneivel, 

és azzal a tudattal éljen, hogy egy mocskos tolvaj uralkodik felette. Hasonló lelkiállapot ez, mint a rendszerrel „kritikus” értelmiségié, aki meg van győződve, hogy a kedves vezető csak azért hibázik, mer megvezették a tanácsadói.

Még az sem kizárt, hogy létezik olyan ravasz hatalom, amely éppen golyófogóként tol a nyilvánosság elé Vajna Tímea-féle, minimálisan ártalmas médiaszereplőket. Ha egy ilyen kesztyűbáb pont a megfelelő gombokat nyomja meg a frusztrált és ideges internetező tömegek lelkében, nem marad se idejük, se energiájuk az igazán felháborító jelenségekkel foglalkozniuk. Aki már naponta lop milliárdokat, annak minden egyes körbedühöngött, jelentéktelen Instagram-fotó nagyon jól jön.

Lehet, hogy ezt a magyar hatalom és kormánypropaganda nem gondolja ilyen alaposan végig, az viszont igenis tudatos döntés a részükről, hogy nem engednek bepillantást a választóknak a saját, lassan az ukrán arany vécékeféket közelítő életükbe. Ahogy Orbán Viktor a nyilvánosság előtt csak és kizárólag kockás abrosznál abált szalonnát falatozó Kádárként jelenhet meg, úgy marad rejtve a nép és a média elől a sok budai villa, vidéki kastély és drága játékszer.

Amíg egy tolvaj magyar politikuson nem látszik, hogy gazdag, addig a magyar választók felől tulajdonképpen büntetlenül lophat.

Rogán Antal táskája, Habony Árpád cipője, Mészáros Lőrinc jachtja több embert érdekeltek és nagyobb vihart kavartak, mint a teljes MET-ügy. Vajna Tímea apró-cseprő ügyei pedig lassan már több kattintást eredményeznek, mint a teljes trafikmutyi.

Kár pont egy Vajna Tímeának engedni, hogy eltérítse a figyelmünk a lényegről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.