21 évet kapott a norvég sztárnyomozó, akiről kiderült, hogy egy évtized alatt 4 tonna hasist segített az országba csempészni

bűnügy
2017 szeptember 18., 18:20
comments 99

Norvégiában a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki a rendőrség egy sztárnyomozóra, akiről kiderült, hogy közel egy évtized alatt majdnem 4 tonna hasist segített az országba csempészni.

Egy oslói kerületi bíróság egyhangúlag sújtotta a maximális büntetéssel, 21 év szabadságvesztéssel Eirik Jensen volt rendőrt drogcsempészet, súlyos korrupció és a fegyverhasználati törvények megsértése címén. A bírák nem találtak semmiféle enyhítő körülményt a norvég közvéleményt erősen felzaklató ügyben.

Jensen kilenc éven át, 2004-től 2013-ig segítette rendőrségi információkkal vádlott-társát, egyben a per koronatanúját, Gjermund Cappelent, aki több tonna hasist csempészett Norvégiába. Az ügyészség szerint a sztárnyomozó az évek során 2,44 millió korona (80,7 millió forint) kenőpénzt kapott a drogcsempésztől, amiért segített neki bevinni az országba 3,9 tonnányi kábítószert.

Eirik Jensen megérkezik az oslói tárgyalására.
photo_camera Eirik Jensen megérkezik az oslói tárgyalására. Fotó: Heiko Junge/AFP

Kim Heger bíró azt mondta: Jensen a cselekményével „súlyosan aláásta a közbizalmat, amitől annyira függ a rendőrség és a jogállam”. A bíró szerint az eset példa nélkül áll a norvég jogtörténetben.

Cappelen a becslések szerint összesen 16,8 tonna kábítószert csempészett be Norvégiába 1993 és 2013 között. Ő a lehetséges büntetés kétharmadát kapta csak, 15 évet, mivel a feltáró vallomásával segített elítélni a korrupt nyomozót.

A 3 évvel ezelőtti letartóztatásáig a rendőr unortodox módszereket alkalmazó és kiváló kapcsolatokkal rendelkező nyomozónak számított, például ő göngyölített fel egy, a norvég királyi család egyik kastélyában elkövetett betörést, amiben ritka régiségek tűntek el.

A korrupt sztárnyomozó lebukása nagy feltűnést keltett a tiszta közéletéről ismert Norvégiában, ami a Transparency International listáján a 6. legkevésbé korrupt ország.

A rendőr ártatlannak vallotta magát, és azt állítja, hogy a bűntársával az évek során váltott több mint 1500 kódolt sms csak az informátorokkal való szokásos kapcsolattartás volt.

A szomszédos Finnországban, ami szintén a világ legkevésbé korrupt országai közé tartozik, tavaly 10 év börtönre ítélték a helsinki kábítószerellenes ügyosztály volt vezetőjét drogcsempészésért, hivatali visszaélésért, és egyéb bűncselekményekért, köztük bizonyítékok meghamisításáért. Nemrég drogkereskedelemmel vádolták meg a francia kábítószer-ellenes ügynökség volt vezetőjét is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.