Kényszer-végbélvizsgálattal vadásznak melegekre az egyiptomi hatóságok

Egy 2015 januári melegper vádlottjai a bírósági ketrecben éljenezve fogadják a felmentő ítéletet. Akkor egy fürdőben összefogdosott 26 férfi ellen emeltek vádat "erkölcstelenség" miatt.Fotó: MOHAMED EL-SHAHED/AFP

Végbélvizsgálatnak vetnek alá hat férfit az október 1-i perük előtt Egyiptomban, jelentette még szombaton az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet. A vád szerint mindannyian "szexuális devianciát terjesztettek" és "erkölcstelenek" voltak a közösségi médiában.

A vádlottakat a múlt héten indult melegellenes akció részeként tartóztatták le. A rajtaütéssorozat azután indult, hogy a libanoni Mashrou' Leila alternativ rockzenekar koncertjén emberek egy csoportja a meleg közösség szívárvány színű zászlaját emelte a magasba. Egyiptomban ritka az ilyen nyilvános kiállás a meleg közösség mellett. A Mashrou' Leila énekese vállaltan meleg.

Azóta már legalább 11 embert vettek őrizetbe, egyiküket pedig hat év börtönre ítélték, állítja az Amnesty. A sajtóban pedig lejáratókampány indult a melegzászló lengetői ellen.

Az Amnesty beszámolója szerint a végbélvizsgálatokkal azt akarják megállapítani, hogy a vádlottaknak volt-e homoszexuális nemi kapcsolatuk". Ezt azzal indokolták, hogy az Egyiptomban hivatalosan "nemi devianciának" nevezett homoszexualitással vádoltak esetén a legfőbb ügyész utasításai szerint kötelező elvégezni a vizsgálatot. "Azokra a gyanúsítgatások, hogy a vizsgálatokra kötelezetteket kínozzák vagy megalázzák, nem is méltók válaszra. Azokat igazságügyi orvosszakértők végzik, akik tiszteletben tartják hivatásukat és az etikát" - reagált az Amnesty jelentésére egy igazságügyi forrás. (Via Reuters)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.