Négy év alatt Kövér Lászlóból Németh Szilárd lett a Fidesz plüssmacija

POLITIKA
2017 október 04., 09:15
comments 67

„Évek óta olyan vagyok, mint egy plüssmackó. Bársonyos, puha
és barátságos”.

Kövér László, 2013 szeptemberben a Heti Válasznak

„Ehhez képest a mi kommunikációnk, Németh Szilárdét is beleértve, visszafogott, már-már «puha és bársonyos»”.

Gulyás Gergely, 2017 szeptemberben a Magyar Hírlap

Ebben nagyjából minden benne van, hogy mi a különbség a magyar belpolitika 2013-as és mostani állapota között, bő fél évvel a választások előtt. 

2013-ban még:

  • volt Népszabadság
  • a Közgép sorra nyerte a közbeszerzéseket,
  • volt nő a kormányban (10 tagú volt a kormány, a Simicska-közeli Németh Lászlónéval a soraiban. Most 14 tagú, csak férfiakkal)
  • Rogán Antal személyesen gratulált Berlinben a német CDU/CSU választási eredményéhez
  • Bajnai Gordon politizált
  • a magyar fociválogatott 30. volt a világranglistán, most 59.

Óriási különbség még, hogy Pokorni Zoltán sem mondaná már el, amit a Fidesz kongresszusán 2013. szeptemberben. „A választási harcban nem engedhet meg magának senki a másikat a méltóságában megsértő szavakat, durvaságokat, itt nincs buzizás, nincs zsidózás, nincs cigányozás, nincs szinglihordázás. Ahogyan Ferenc pápa megmondta, keresztény ember nem lehet antiszemita". 

Három dolog miatt sem hangozhatna el ez most:

  1. Pokorni már nem a Fidesz alelnöke. Négy éve Kósa Lajos, Pelczné Gáll Ildikó, Pokorni és - Varga Mihály helyett - Lázár János lettek a párt alelnökei. Azóta Gulyás Gergely, Németh Szilárd, Kubatov Gábor jött helyettük. Erős csapat, csak azért változtat rajta Orbán most novemberben, mert Pelczné uniós számvevő lett, Novák Katalin államtitkár váltja majd a speciális fideszes női kvótában. 
  2. Ferenc pápára már nem hivatkoznak a Fideszben, amióta ő is Soros kottájából játszik. Egyébként éppen négy éve jelentette be Áder János, hogy Magyarországra jön Ferenc pápa. Azóta sem érkezett meg. 
  3. Orbán Viktor éppen a múlt héten állt azok pártja, akik halálosan megfenyegettek egy panzióst, az autójának a kerekét ki is szúrták, mert a Magyarország által hivatalosan oltalom alá vett menekült gyerekek nyaraltak volna nála. Vagyis a magyar miniszterelnök támogatja az ostoba, rasszista erőszakot

Négy éve jelenetek meg az első hírek arról, hogy egyre több szír menekült jön Magyarországra, miután az előző hónapban gáztámadások is voltak civilek ellen. Németh Zsolt külügyi államtitár ekkor még azt mondta: „augusztus 21-én minden valószínűség szerint vegyifegyvereket alkalmaztak Damaszkusz külvárosában, ami a 21. század egyik legjelentősebb botránya. A támadásnak mintegy 1500 áldozata volt, egyharmaduk gyermek. Ez is azt mutatja, hogy humanitárius katasztrófa bontakozik ki Szíriában, ahogyan az is, hogy az ország lakosságának csaknem egyharmada arra kényszerült, hogy elhagyja lakhelyét”.  2013-ban az ENSZ menekültügyi főbiztosa, António Guterres azt közölte, hogy tizenhét ország, köztük Magyarország is be fogja fogadni a szír polgárháború elől menekülőket.

Soros = bukott baloldal

Négy éve a magyar választópolgárok még nem értesülhettek arról, hogy minden mögött Soros György áll, mert éppen minden mögött a „bukott baloldal” állt. Bármilyen hihetetlen, de többször mondta ki ezt a szókapcsolatot fideszes politikus, mint most Soros György nevét, csak plakáton valószínűleg nehezebb lett volna ábrázolni. Elképesztő, mi mindenért volt felelős a bukott baloldal, nem teljes felsorolás: csökkentenék a fizetést, eltörölnék a rezsicsökkentést, miattuk csökkent a születésszám, miattuk mentek a fiatalok külföldre, annak idején meg akarták szüntetni a tanárok állását és külföldre száműzték az egészségügyi dolgozókat, de jött a Fidesz és ez történt például az egészségügyben „az elvándorlást sikerült megállítani, a több fokozatban életbe lépett bérfejlesztéssel komoly javulást sikerült elérni a 2010 előtti állapothoz képest, amikor az egészségügyben dolgozók elhivatottságán múlt, hogy a magyar egészségügyi rendszer talpon tudjon maradni”. 

És ekkor is szabadságharcot vívtunk Brüsszellel, ezt Orbán a Fidesz kongresszusán hirdette meg, a rezsiharc évének nevezve a közeledő 2014-et: 

„Eddig sem voltunk az unió kedvencei. A nagy nemzetközi monopóliumok lieblingjei sem mi voltunk. Az újabb rezsicsökkentéssel viszont végképp kihúztuk a gyufát. Ne legyen kétségünk afelől, hogy mindenki fel fog vonulni velünk szemben: a bülbülszavú bankárok, a mohó multik, az őket kiszolgáló brüsszeli bürokraták és persze hazai apródjaik. Mind ellenünk jönnek majd, és mindent be fognak vetni.” 

A Fidesz szemérmetlenül befrissítette az adatbázisát a választásokra készülve, nem nemzeti konzultációval, hanem aláírásgyűjtéssel a rezsicsökentés megvédése érdekében. A tavasszal indított akció még szeptemberben is tartott, és használták is a megszerzett címeket. Nem is csináltak titkot abból, hogy az aláíróknak küldtek meghívót Orbán Viktor aláírásával a „Magyarország nem hagyja magát! Védjük meg a rezsicsökkentést!” fórumokra. (Egy, a hvg birtokába került hangfelvételből az derült ki, hogy az aláírásgyűjtők 100 forintot kaptak minden szignó után, legalábbis Dunakeszin és környékén. A Fidesz szerint központilag nem így volt, az aláírásgyűjtők lelkesedésből dolgoztak, de nem zárták ki, hogy helyi politikusok a saját jövedelmükből megjutalmazták az aktivistákat.)

Itt egy kép, nem nagyon érdemel bővebb leírást, mi ment a fórumokon:

Forrás: vastagbor.blog.hu
photo_camera Forrás: vastagbor.blog.hu

Orbán egyébként ekkor még csak feszegette a PC-határait, de nem lépett át rajtuk. A tiszteletbeli konzulok előtt azt mondta:  

„Abból baj szokott lenni, ha az ember kendőzetlenül, egyenesen beszél, a nemzetközileg kifejlesztett politikai korrektség szabályait mellőzve. Ezért én annak kereteiben maradok″. 

Aztán tett egy vállalást Orbán: „Az idei utolsó negyedévben már azonos, jövőre pedig magasabb lehet a gazdasági növekedés nálunk, mint Csehországban, Lengyelországban vagy Szlovákiában, a 2002 óta sereghajtóként teljesítő Magyarország 2014-re ismét Közép-Európa éllovasa lesz.” Ez nem jött be. 

Orbán viszont végre találkozott Obamával, igaz, nem négyszemközt, hanem a New York ENSZ-közgyűlésen, amikor házigazdaként pózolt az elnöki pár a vendégekkel. 

Bármilyen meglepő, de hét hónappal a választások előtt a Fidesz nyíltan a nyugdíjasok mellé állt. Azért, mert arcátlanságnak és szégyennek tartották, hogy a baloldal megpróbálja kampánycélokra felhasználni a nyugdíjasokat. A Jobbik ekkor még ötleteket adott a Fidesznek nyugdíjasügyben, Hoppál Péter az MTI tudósítása szerint „kitért arra, hogy a Jobbik többször is arról beszélt, hogy a Btk. módosításával hangsúlyosabban kellene fellépni a nyugdíjasok védelmének érdekében. Erre reagálva hangsúlyozta, hogy a nyáron hatályba lépett új büntető törvénykönyv minősített esetnek tekinti az idősek sérelmére elkövetett rablást, fizikai bántalmazást, kifosztást, sikkasztást és csalást”.

A kormányközeli Századvég ezt jelentette a pártok népszerűségéről a biztos pártválasztók körében 2013 szeptemberében/2017 szeptemberében. 

  • Fidesz 50/49
  • MSZP 23/17
  • Jobbik: 12/18
  • Együtt-PM 8/?
  • LMP 3/4
  • DK 1/5

Orbán Viktor lányai is négyévente mennek férjhez. 

Fotó: MTI/Burger Barna
photo_camera Fotó: MTI/Burger Barna

A legidősebb, Ráhel 2013 szeptemberében, amikor is Mészáros Lőrinc közleményben cáfolta, hogy autót adott volna Ráhelnek ajándékba. Orbán Viktor második legidősebb lányának, Sárának 2017 augusztusban volt az esküvője. Egyelőre úgy néz ki, a miniszterelnök új veje más utat akar járni, mint a közbeszerzésekbe azonnal fejest ugró Tibrocz István.

Amitől lehet még egy kicsit Időtlen időkig érzésünk: 

  • 2013 szeptember: Tarlós István bejelentette, hogy népszavazást kezdeményez a Római-partra tervezett gát ügyében
  • 2017 szeptember: Tarlós István bejelentette, hogy népszavazást kezdeményez a Római-partra tervezett gát ügyében

A baloldalon is úgy mentek a dolgok, mint most. Gyurcsány éppen bejelentette, hogy a DK önállóan tudja képviselni politikáját a törvényhozásban, és ebből nem enged 2-3 mandátumért. Rezsi helyett rezsózott, a sótlan ellenzékieknek üzent a Szabadság hídról:

link Forrás

A Szolidaritás megrendezte az Orbán-szobor ledöntését, 

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az MTI visszafogott tudósítása az történt, hogy a szónok „Dopeman egyebek mellett szemétládának és pofátlannak nevezte a miniszterelnököt. Előadta trágár szavakkal tűzdelt Himnusz-feldolgozását is. A Clark Ádám téren tartott demonstráció végén lelepleztek egy Orbán Viktort ábrázoló bronzszínű hungarocell szobrot, majd ezt aktivisták ledöntötték úgy, hogy a Sztálin-szobor egykori ledöntésére emlékeztető módon a csizmája a talapzaton maradt. A tömeg ezután elindult át a Lánchídon, és a Terror Háza Múzeumhoz vitték a feldarabolt szobrot, ahol a maradványokat felállították. A szobormaradványt az egyik demonstráló ököllel megütötte, volt olyan is aki késsel vágott ki abból egy darabot, és akadt aki ráfeküdt arra. A szobor levágott fejét elvitték a szervezők a Szolidaritás központi székházába”. A KNDP-s Varga László mindezt úgy kommentálta, hogy 

a szobordöntés kimerítheti a gyilkosságra való uszítás és az emberi méltóság sárba tiprásának vétkét, a tüntetésén történteket a Szamuely-csapatok, valamint az ávósok és a nyilasok módszereihez hasonlította, és mint mondta, felrémlettek előtte a balkáni háború megcsonkított holttestei is.

Dopeman bíróság elé is került, három évvel később mentették csak fel bűncselekmény hiányában. 

A Jobbik ekkor még EU-ellenes, szalonnáci vonalon mozgott. Vona Gábor, az évadnyitó frakcióülésük után tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy támogatja a civil értelmiségiek kezdeményezését is, miszerint ki kell dolgozni az ország számára egy Európai Unión kívüli alternatívát. Vona Gábor szerint a pártja foglalkozik a "cigánykérdéssel" is és fontosnak tartja a szociális rendszer átgondolását. A párt képviselői közül ketten a parlamentben is cigányoztak szeptemberben, igaz, Novák Előd azóta már nem tagja a frakciónak, de Apáti István igen. 

Ez volt Kocsis Máté nagy időszaka. A Fidesz nekiment a hajléktalanoknak, szabálysértésnek minősítve „az életvitelszerű tartózkodást egyes közterületeken”, ennek élére Kocsis Mátét állították, aki kerületében, Józsefvárosban leállította a tűcsereprogramot is. Hajléktalanügyben Lukács Tamás (KDNP) tette olyan magasra a lécet, hogy azt nem is tudta más átvinni, amikor a jogvédőket kezdte okolni a parlamentben a hajláktalanok számának gyarapodása miatt. 

„Felteszem a kérdést, hogy ez a liberális válási gyakorlat, ami Magyarországon sajnálatos módon gyökeret vert, az nem más, mint a családot szétverni szándékozó, a család létét megkérdőjelező jogvédő szervezetek... - vajon nem azt szolgálják-e, hogy növekszik a hajléktalanok száma? Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Bátorkodtam elmenni egy hajléktalanszállóba, ahol 10 férfi közül 8-nak a története úgy kezdődött, hogy amikor elváltam. Ezért senki nem felelős?”

Most már eljutottunk oda, hogy a Fidesznél ugyanezek a jogvédők az embercsempészek oldalára álltak. 

A Fidesz nem támogatta drogügyben olyan eseti bizottság felállítását, amely a munkájába a szakértő szervezeteket is bevonta volna. A Parlamentben a fideszes Mátrai Márta a drogstratégia ismertetésekor azt mondta, hogy a szakmai észrevételek túlnyomó többségét átvezették a stratégiába, amelyet egyébként az összes történelmi egyház is támogatott. A be nem fogadott észrevételek között említette a szenvedélybetegségek kezelésére irányuló integrált stratégia megalkotását, valamint a szerfogyasztók emberi jogainak hangsúlyosabb megjelenítését célzó kezdeményezéseket. 

A Parlament ekkor adta ki az asszonyverő Balogh József mentelmi jogát, tahóságban ez mit sem számított. Illés Zoltán akkor még környzetvédelmi államtitkárként így reagált Szél Bernadett felszólalására:

„Abból, hogy ön szép, abból még nem következik az, hogy okos.”

Mondott még olyanokat is, „nagyon kedvesen, mérsékelt hangon, mosolyogva kell visszautasítanom azt a sok butaságot és baromságot, amit ön itt elmondott az elmúlt öt percben. (Felzúdulás az MSZP soraiból.) És kezdem egyenként a dolgot. (Dr. Józsa István: Emberi méltóság! - Kovács Tibor: Az elnök miért nem szól?)”

„Tisztelt Képviselő... - tisztelt? dehogy tisztelt - Kedves Képviselő Asszony!”

„Képviselő asszony, a miniszterelnök úr, bocsánat, a miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára. (Derültség.)”

Kövér László szerint csak a baromság volt erős a felszólalásban, nőpolitikusok ezt máshogy gondolták. Aztán két héttel később, szintén Szél Bernadett beszélt, 

„Mindezt úgy, hogy önöknek pont ezzel ellentétesen kellett volna szabályozni, hiszen ez még az előző kormányok öröksége. De önök, amikor kormányra kerültek, nemhogy helyrehozták volna ezt a hibát, hanem még egy lapáttal rátettek erre az egészre. (Demeter Zoltán: Köszönjük, Emese! - Németh Szilárd István: Lejárt az idő!) Bármit mondanak is önök, itt már tisztán látszik az önök kormányzásának mérlege: önöket nem érdeklik sem az emberek, sem a fák, sem a jogszabályok (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)

mennek, és először ütnek (Közbeszólás: Csak téged!), utána kérdeznek.”

Ertsey Katalin, akkor még LMP-s képviselő szerint a Csak téged bekiabálás Tasó Lászlótól jött. Neki volt már múltja, Szabó Tímeának kiabálta korábban azt,  hogy "Te mit pofázol bele, kisanyám". Tasó visszautasította, hogy ő lett volna a bekiabáló, de nagyon megértette, hogy valakinél elszakadt a cérna:

„Nem terveztem soha, hogy valaha szólok, de itt az idő, hogy ráfigyeljünk azokra a képviselőnőkre, akik szinte minden esetben a nyílt provokáció legundorítóbb módját választják, arra törekedve, hogy valakinél elszakadjon a cérna!”

Aztán visszavonta ezt a posztját. 

Most, 2017-ben, a miniszterségre készülő Kósa Lajossal azzal viccelődik, hogy Szél Bernadettet Szél Bertalannak nevezi. 

Ami szintén nem változott: 2013-ban és 2017-ben is feljutott a Puskás Akadémia az NBI-be. Orbán Viktor pedig megindokolta, hogy miért költ ennyit a sportra, azon belül is a focira a kormány. 

„Ha Önök megnézik, hogy mennyi erőforrást fordítunk egészségügyre, közoktatásra, közmunkára és sportra, akkor a sport még mindig messze leghátul kullog, ezért további erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy valóban a sport stratégiai ágazat legyen. ”

És rátért a focira is külön: 

„Magyarországon ma egyáltalán nem magától értetődő dolog hogy a kormány a labdarúgást támogatja. Én megértem azokat, akik kételkednek, sőt azokat is, akik ezt egyenesen ellenzik. Azonban egy-egy rossz eredmény, mégoly fájdalmas eredmény sem jelentheti azt, hogy be kéne zárnunk az akadémiákat, és sóval kellene behintenünk a pályák helyét.”

Itt már volt egy ha támadják a kisvasutat, meghosszabbítjuk Bicskéig gondolata „szerintem még több munkára és még több támogatásra van szükség, mert a vereség még több munkára kell, hogy sarkalljon bennünket, amiből mindenkinek ki kell vennie a részét.”

És Orbán bejelentette, hogy a kormány jóváhagyta a Magyar Labdarúgó Szövetség létesítményfejlesztési programját. „A rosszindulatúak számára szeretném mondani, hogy a Puskás Akadémia egy fillért sem kaphat ebből az összegből természetesen, és az elnök úr ezt a negatív diszkriminációt tudomásul vette. Ez az MLSZ-nek adott támogatás föltétele volt” - mondta a miniszterelnök, amikor bejelentette, hogy pályázunk a 2020-as Európa-bajnokság rendezésére. Ez a miniszterelnök fejében úgy jött ki, hogy a háromnegyed évvel később, 2014 tavaszán átadott felcsúti Pancho Aréna nem közpénzből épült. Ezt ő úgy érti, hogy a tao-pénzek, amiket a kormány által megteremtett lehetőségnek köszönhetően a cégek az állami költségvetés helyett sporttámogatásra utalnak, azok nem közpénzek. A Puskás Akadémiához 14 milliárd forintnyi közpénz folyt be. És csak tavaly 135 milliárd tao-pénz nem folyt be a költségvetésbe, hogy azt valamilyen sportcélra irányítsák át, de hogy mire, azt megpróbálják eltitkolni.

Érdekes, hogy az MLSZ elnöke, Csányi Sándor emlékeztette tavaly a Puskás Akadémiát, hogy közpénzből működnek. 

És ha Kövérrel kezdtük, fejezzük be vele. A Fidesz 2013 szeptemberi kongresszusán ezt mondta: 

"Nem adtuk el magunkat soha, semmilyen árért senkinek. Az ország függetlenségét akarták és akarják, ahogy 1989. június 16-án a Hősök terén az oroszokkal szemben, úgy ma az arctalan és felségjelzés nélküli, nemzetközi hatalmak alávetési kísérleteivel szemben, néha pedig nem arctalan, hanem inkább csak arcátlan brüsszeli bürokratával vagy politikussal szemben”.

Itt tartottunk négy éve, októberben teljesedik ki a bajai választás, azzal folyatjuk majd. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.