Nagy New York Times-cikkben fedezi fel éppen Amerika a Kis Vakondot

MŰVÉSZET
2017 október 25., 10:20
comments 83

Terjedelmes cikkben mutatja be az amerikai közönségnek a közép-európai popkultúra egyik alapfiguráját, a csehszlovák származású, idén 60 éves Kisvakondot a New York Times. Az írásból kiderül, hogy Andrew J. Feustel űrhajós hiába vitt magával az űrbe egy plüss Kisvakondot az Endeavour űrsikló 2011-es expedíciójára, pocakos mesefigura az Államokban tök ismeretlen.

A cikk megemlíti, hogy hiába ünnepli Prágában kiállítás az első sztori, a Vakond nadrágja hatvanadik évfordulóját, a Vakond körül nem minden rózsás. Zdenek Miller 2011-es halála óta ugyanis folyamatos harcban áll a rokonság a dollármilliókat érő kereskedelmi jogokért.

A legfrissebb perben az alkotó unokája, Karolina Milerova csapott össze azzal a négy másik rokonnal, akikkel együtt irányító részvénycsomagot örökölt a művész életművét kezelő cégben. A lány, aki, miután összeveszett az anyjával, aki szintén örökös, 14 éves korától a nagyapjával élt, azt állítja, hogy a vele igen szoros viszonyt époló Miler a halálos ágyán írásban is őrá ruházta át a Kisvakond kereskedelmi jogait.

Karolina nem sokkal később új céget hozott létre a nagyapai örökség kezelésére, és hat éve ennek a nevében írt alá különböző licenszszerződéseket. Csakhogy a bíróság a napokban úgy döntött, hogy a nő igényei semmisek, mert az a bizonyos írásos végrendelet nem fogalmaz eléggé konkrétan az ügyben.

Karolina Milerova bejelentette, hogy fellebbez és hogy ő a világon az egyetlen, akinek joga van a brandhez.

A vakondpiacon nagy a zavarodottság, mert így évek óta két, egymással ellenséges cég köt kölcsönösen el nem ismert licenszerződéseket az ajándéktárgyak forgalmazóival.

(via New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.