A finn Fazer nevű cég csütörtöktől árulja Európában talán elsőként az ismert rovart is tartalmazó kenyerét, írja a Reuters.
A kenyérlisztbe szárított és ledarált tücsökből készült lisztet, fehérlisztet és különböző magvakat kever a Fazer, az így készült kenyérben pedig több fehérje van, mint a klasszikusban.
Egy kenyér így kb. 70 tücsköt tartalmaz, és kétszer annyiba kerül (1200 forint), mint a sima (530-790).
„A fogyasztók így több fehérjéhez juthatnak, egyszersmind hozzá kezdhetnek szokni az ízeltlábúalapú ételekhez is” - nyilatkozta Juhani Sibakov, a Fazer fejlesztési igazgatója.
A Reuters által megkérdezett diák szerint a kenyér kenyérízű volt, nem volt semmilyen kellemetlen mellékíze. A pékség egyelőre csak 47 boltabn forgalmazza majd a tücsökkenyeret, amihez a lisztet egyelőre Hollandiából szerzi be.
Finnország 4 másik európai országgal együtt (Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Ausztria és Dánia) novembertől engedélyezte az ízeltlábúak ételként való felhasználását.
Az ENSZ jó pár éve nyomja, hogy nagyobb szerepet kell adni a rovarok fogyasztásának (entomofágia), mert egy gramm fehérjét sokkal hatékonyabban állítanak elő a rovarok, mint a nagy testű emlősök vagy madarak, így a környezetre is kisebb hatással vannak.
A világon egyébként egyáltalán nem ismeretlen a rovarok fogyasztása, főként Ázsiában teljesen megszokottnak számít, kétmilliárdra becsülhető azok száma, akik esznek ilyesmit.
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.