Egy finn pékség mostantól tücsökből süti a kenyeret

A finn Fazer nevű cég csütörtöktől árulja Európában talán elsőként az ismert rovart is tartalmazó kenyerét, írja a Reuters. 

A kenyérlisztbe szárított és ledarált tücsökből készült lisztet, fehérlisztet és különböző magvakat kever a Fazer, az így készült kenyérben pedig több fehérje van, mint a klasszikusban.

Egy kenyér így kb. 70 tücsköt tartalmaz, és kétszer annyiba kerül (1200 forint), mint a sima (530-790).

„A fogyasztók így több fehérjéhez juthatnak, egyszersmind hozzá kezdhetnek szokni az ízeltlábúalapú ételekhez is” - nyilatkozta  Juhani Sibakov, a Fazer fejlesztési igazgatója.

A Reuters által megkérdezett diák szerint a kenyér kenyérízű volt, nem volt semmilyen kellemetlen mellékíze. A pékség egyelőre csak 47 boltabn forgalmazza majd a tücsökkenyeret, amihez a lisztet egyelőre Hollandiából szerzi be. 

Finnország 4 másik európai országgal együtt (Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium, Ausztria és Dánia) novembertől engedélyezte az ízeltlábúak ételként való felhasználását.

Tücsökből és hernyóból salátát készítő thai szakács Bangkokban.Fotó: LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP

Az ENSZ jó pár éve nyomja, hogy nagyobb szerepet kell adni a rovarok fogyasztásának (entomofágia), mert egy gramm fehérjét sokkal hatékonyabban állítanak elő a rovarok, mint a nagy testű emlősök vagy madarak, így a környezetre is kisebb hatással vannak.

A világon egyébként egyáltalán nem ismeretlen a rovarok fogyasztása, főként Ázsiában teljesen megszokottnak számít, kétmilliárdra becsülhető azok száma, akik esznek ilyesmit. 


Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.