Nem csak paráztatják, ki is használják a gyerekeket Youtube-on

internetek
2017 november 24., 09:50

Nemrég kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy milyen ijesztő dolgok történnek a YouTube Kids applikációjában: a gyerekeknek szánt tartalomba időnként becsúszik néhány bizarr, szürreális, zavarba ejtő, sőt kimondottan ijesztő videó is. Miután erre felhívták a figyelmet, a YouTube igyekezett bagatellizálni a problémát, és kijelentették, tudnak róla, de nem kell aggódni, viszonylag ritkán előforduló jelenségről van szó. A valóság azonban az, hogy ezeknek a videóknak nem ritkán több milliós a nézettsége. A BuzzFeed News most egy még aggasztóbb dologra bukkant YouTube-on.

A cikkben linkelt, többségében Kelet-Európában, Oroszországban készült videók már nem elérhetők, de már a képernyőfelvételek is felkavaróak. Az élő szereplőkkel forgatott videókon a gyerekek rémisztő, kiszolgáltatott helyzetekben láthatók, nem ritkán megkötözve, vagy valahova bezárva. Vannak olyanok is, melyekben úgy tűnik, a gyerekeket elrabolták, vagy éppen keményen büntetik őket, mert rosszak voltak. Visszatérő elem, hogy felnőttek játszanak orvososat velük, feltűnnek injekciós tűk, és nem ritkán fekália is.

Ezek közül a videók közül sok ellenőrzött csatornán futott, és több tíz milliós megtekintésnél jártak. A BuzzFeed News által vizsgált videók többségét felnőtt rendezte meg, és a gyerekek mellett sokszor maguk a felnőttek is szerepeltek bennük.

A videómegosztóról múlt héten törölték az amerikai Greg Chism ToyFreaks nevű csatornáját, melyen olyan videók voltak, amiket Chism a lányairól készített, és amelyek az abúzús határán táncoltak. Bár nyilván megrendezett jelenetekről van szó, nehéz elhinni, hogy több millióan találták szórakoztatónak, hogy a kislányok hol sírnak, hol rettegnek valamitől, vagy azt, hogy kaját köpködnek, vagy erőszakkal tömik beléjük az ételt. Pedig a csatornának 8 millió követője volt, amikor törölték. A legnépszerűbb videóikat azóta más csatornákon már vissza is töltötték.

link Forrás

A szintén most törölt felhasználó, valószínűleg ukrán Mister Tisha is saját gyerekeit használta fel arra, hogy milliós nézettséget szerezzen csatornájának. A viccesnek szánt videókon visszatérő elem, hogy a gyerekek büntetésben vannak, és az apa sokszor derékszíjjal a kezében jelenik meg, a kicsik meg menekülnek előle. Az apa szintén szerepel a videókban, melyekben sokszor saját családját vicceli meg. A történetek nem mulatságosak, hanem ijesztőek, akkor is, ha tudni lehet, hogy senkinek sem esik baja. Mr. Tishának nemcsak követői, de utánzói is akadtak szép számmal, szerencsére a többség azért jóval visszafogottabb videókat készített gyerekeiről, mint ő.

Részlet Mister Tisha egyik, saját fiával forgatott videójából
photo_camera Részlet Mister Tisha egyik videójából

A YouTube eddig nem tett semmit a jelenség ellen, csak a BuzzFeed News jelentkezése után törölte a videókat. Ugyanakkor úgy nyilatkoztak a hírportálnak, hogy a törlések már tervezve voltak.

„Az elmúlt héten 50 csatornát töröltünk, és videók ezreit távolítottuk el” - áll  közleményükben. Kedden este még valamennyi, a BuzzFeed News által említett videó elérhető volt, de szerdán a cég már egy posztban jelezte, komoly lépéseket tesznek a gyerekeket veszélyeztető videók ellen. A cég azt ígéri, ha úgy tapasztalják, hogy elszaporodtak a helytelen kommentek egy olyan videó alatt, melyben gyerek is szerepel, letiltják a hozzászólási lehetőséget. A családbarát tartalmat előállító felhasználók számára irányelveket állítanak össze, és szakértőket kérnek fel, hogy a jövőben segítsenek nekik felismerni a hasonlóan ijesztő trendeket. A most törölt csatornákat éppen a YouTube nyilvánította érvényesnek - ez azért fordulhatott elő, mert 2016 óta ez automatikusan megy. Most azt ígérik, ebben is változás lesz.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.