Nem Schmidt Máriának, hanem Zuglónak lett elege abból, hogy Dózsa László nevét kell olvasniuk egy 56-os plakáton

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Szombaton írtunk az 1956-os plakátbotrány nagyszerű fejleményről: eltüntették Dózsa László nevét a Nagy Lajos király úti ház oldalán lévő, Pruck Pált ábrázoló 56-os falfestményről.

Balra a Pruck Pált ábrázoló falfestmény 2017. áprilisban, jobbra most, Dózsa László neve nélkül.Fotó: olvasónk

Felmerült, hogy esetleg a Pruck családdal egyébként még perben álló Schmidt Máriáék tettek egy lépést a helyes irányba – ami meglepő lett volna, miután Orbán Viktor beleállt abba a hazugságba, hogy Dózsa László egy hős lenne –, de az 1956-os emlékévért felelős kormánybiztos (aki már az I. világháborús megemlékezések kormánybiztosa) a cikkünk megjelenése után a Facebook-oldalán közölte: „nem a Közalapítvány távolította el Dózsa László szabadságharcos nevét”.

Hikáde Bea, a Karácsony Gergely-vezette zuglói önkormányzat sajtófőnöke írta meg, mi történt: „Az 56-os falfestmény miatt kirobbant botrány után a zuglói önkormányzat szólította fel a FrankDigitál Médiaügynökséget Dózsa László nevének eltávolítására. A falfestmény ugyanis egy önkormányzati tulajdonú épület tűzfalán van, az ügynökség pedig az 56-os emlékév egyik lebonyolítójaként felelt a falfestményért. A tűzfal használatának meghosszabbításáról szóló szerződésben kötötte ki az önkormányzat a név eltávolítását. Tudomásunk szerint ez az ügynökség távolította el a megállapodást követő többszöri önkormányzati felszólításra Dózsa László nevét a falról.”