Börtönbüntetést szabtak ki egy OLAF-feljelentés után költségvetési csalás miatt

Az elsőfokú vádlottat 3 év 6 hónap letöltendő, a harmadrendűt 6 hónap, 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék első fokon egy olyan ügyben, amiben a Fővárosi Főügyészség vádirata egy OLAF-jelentés után született meg.

A vád 770 millió forintos költségvetési csalásról szólt. Az ügy főszereplője egy nyomdaipari cég, amely papír csomagolóeszköz-gyártással foglalkozott. A cég vezetője 2005-2010. között összesen négy uniós pályázatra nyújtott be támogatási kérelmet papírzacskó gyártó gépek beszerzésére. És nyert is, összesen 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást (630 millió forintot az uniótól, csaknem 140 millió forintot a magyar költségvetésből).

Az ügyvezeztő viszont nem szerzett be gépsorokat, ehelyett hamis árajánlatot, vállalkozási szerződést, számlát, átadás-átvételi jegyzőkönyvet adott be az elszámoláskor. (Akitől kapta, az lett ügy másodrendjű vádlottja.) Amikor pedig ellenőrizni jöttek, az évek óta használt gépsoron a nagyon használtnak látszó alkatrészeket kicseréltette és a gépeket átfestettette. 

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2011 szeptemberében kezdeményezett vizsgálatot a cégcsoport tevékenységével, különösen a nevükben benyújtott pályázatokkal kapcsolatban, megállapításait pedig megküldte a Legfőbb Ügyészségnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozás eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken 2017-ben.

A másodrendű és a negyedrendű vádlottakat felmentették. Az ítélet nem jogerős, a Fővárosi Főügyészség szigorításért fellebezett.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.