Börtönbüntetést szabtak ki egy OLAF-feljelentés után költségvetési csalás miatt

bűnügy
2018 február 21., 10:06
comments 103

Az elsőfokú vádlottat 3 év 6 hónap letöltendő, a harmadrendűt 6 hónap, 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék első fokon egy olyan ügyben, amiben a Fővárosi Főügyészség vádirata egy OLAF-jelentés után született meg.

A vád 770 millió forintos költségvetési csalásról szólt. Az ügy főszereplője egy nyomdaipari cég, amely papír csomagolóeszköz-gyártással foglalkozott. A cég vezetője 2005-2010. között összesen négy uniós pályázatra nyújtott be támogatási kérelmet papírzacskó gyártó gépek beszerzésére. És nyert is, összesen 770 millió forint vissza nem térítendő támogatást (630 millió forintot az uniótól, csaknem 140 millió forintot a magyar költségvetésből).

Az ügyvezeztő viszont nem szerzett be gépsorokat, ehelyett hamis árajánlatot, vállalkozási szerződést, számlát, átadás-átvételi jegyzőkönyvet adott be az elszámoláskor. (Akitől kapta, az lett ügy másodrendjű vádlottja.) Amikor pedig ellenőrizni jöttek, az évek óta használt gépsoron a nagyon használtnak látszó alkatrészeket kicseréltette és a gépeket átfestettette. 

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2011 szeptemberében kezdeményezett vizsgálatot a cégcsoport tevékenységével, különösen a nevükben benyújtott pályázatokkal kapcsolatban, megállapításait pedig megküldte a Legfőbb Ügyészségnek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozás eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken 2017-ben.

A másodrendű és a negyedrendű vádlottakat felmentették. Az ítélet nem jogerős, a Fővárosi Főügyészség szigorításért fellebezett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.