Ezrével azonosította tévesen bűnözőként az embereket a walesi rendőrség arcfelismerő szoftvere

külföld
2018 május 06., 05:36
comments 76

Tavaly júniusban, a Bajnokok Ligája cardiffi döntőjének alkalmából kezdte tesztelni a walesi rendőrség az új arcfelismerő rendszerét, amitől azt remélték, hogy segít majd kiszűrni a potenciális bajkeverőket a tömegből.

Hát, szűrni pont nem segített. A Guardian cikke szerint ugyan a rendőrök 2470 embert szűrtek ki a Juventus és a Real Madrid Cardiffba érkezett 170 ezer rajongója közül, de a rendőrség oldalán található adatok szerint a rendszer az esetek 92 százalékában tévesen azonosította az alanyokat. Magyarán, a 2470 potenciális bajkeverőből 2297 egyszerű focirajongó volt csupán.

"Egy arcfelismerő rendszer sem száz százalékos pontosságú" - ismerte be a walesi rendőrség a britekre jellemző visszafogottsággal értékelve a 8 százalékos sikerrátát. De azt is hozzátették, hogy a rendszer bevezetése óta már 450 embert vettek őrizetbe a segítségével - vagyis az elmúlt hónapokban is csupán negyedannyit, mint ahány embert bűnözőként azonosított a rendszer egyetlen júniusi napon 2017-ben.

"Az ilyen technikai nehézségek minden arcfelismerő rendszer sajátjai, vagyis a hibás azonosítás a jövőben is probléma lesz" - mondja a walesi rendőrség, amely szerint a Bajnokok Ligája döntője óta folyamatosan javul a rendszer hatékonysága. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.