Ezrével azonosította tévesen bűnözőként az embereket a walesi rendőrség arcfelismerő szoftvere

Tavaly júniusban, a Bajnokok Ligája cardiffi döntőjének alkalmából kezdte tesztelni a walesi rendőrség az új arcfelismerő rendszerét, amitől azt remélték, hogy segít majd kiszűrni a potenciális bajkeverőket a tömegből.

Hát, szűrni pont nem segített. A Guardian cikke szerint ugyan a rendőrök 2470 embert szűrtek ki a Juventus és a Real Madrid Cardiffba érkezett 170 ezer rajongója közül, de a rendőrség oldalán található adatok szerint a rendszer az esetek 92 százalékában tévesen azonosította az alanyokat. Magyarán, a 2470 potenciális bajkeverőből 2297 egyszerű focirajongó volt csupán.

"Egy arcfelismerő rendszer sem száz százalékos pontosságú" - ismerte be a walesi rendőrség a britekre jellemző visszafogottsággal értékelve a 8 százalékos sikerrátát. De azt is hozzátették, hogy a rendszer bevezetése óta már 450 embert vettek őrizetbe a segítségével - vagyis az elmúlt hónapokban is csupán negyedannyit, mint ahány embert bűnözőként azonosított a rendszer egyetlen júniusi napon 2017-ben.

"Az ilyen technikai nehézségek minden arcfelismerő rendszer sajátjai, vagyis a hibás azonosítás a jövőben is probléma lesz" - mondja a walesi rendőrség, amely szerint a Bajnokok Ligája döntője óta folyamatosan javul a rendszer hatékonysága. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.