Tóth Bertalan az MSZP új elnöke

POLITIKA
2018 június 17., 12:52
comments 268

Az MSZP vasárnapi kongresszusán Tóth Bertalant választották a párt elnökének. A másik jelölt Mesterházy Attila volt.

Tóth 1975-ben született, 2000-ben szerzett jogi diplomát Pécsen. 1992-ben lépett be az MSZP-be, 2006 óta parlamenti képviselő, 2016 óta parlamenti frakcióvezető. Tóth karrierjét a pártban Puch László egykori pártpénztárnok egyengette, aki szintén Baranya megyéből való.

Tóth egyik fő témája az utóbbi években a gáz árának csökkentése volt, erről törvénytervezeteket is benyújtott, mondván a kormány sokkal nagyobb rezsicsökkentést is végrehajthatna, hiszen a gáz világpiaci ára sokat esett a 2013-as, legutóbbi csökkentés óta. Továbbá számos állami vállalattal és hivatallal kezdett hosszú pereskedésekbe, hogy a nyilvánosság elől eltitkolt közérdekű információkhoz jusson.

Budapest, 2016. szeptember 12...Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetõje felszólal Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtti felszólalásával kapcsolatban az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. szeptember 12-én...MTI Fotó: Illyés Tibor
photo_camera Budapest, 2016. szeptember 12...Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetõje felszólal Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtti felszólalásával kapcsolatban az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. szeptember 12-én...MTI Fotó: Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor

Tóth székfoglaló beszédében kitartó, szisztematikus munkát ígért, jobb párton belüli kommunikációt, a helyi szervezetek autonómiájának erősítését. Pénzéhes liberálisnak nevezte a Párbeszéd frakcióba belépő, majd néhány nap múlva kilépő Bősz Anettet, és a szabadság kis köreinek megszervezésére szólított fel országszerte.

A párt kongresszusán felszólalt Karácsony Gergely zuglói polgármester is, aki a párt miniszterelnök-jelöltje volt. 

A kongresszuson választmányi elnöknek Kunhalmi Ágnest választották. A párt második legfontosabb tisztségéért végül csak ő indult, így lehetett elérni, hogy visszalépjen az elnök-jelöltségtől.

Az elnökhelyettes Szakács László lett, aki szoros versenyben győzte le az EP-képviselő Ujhelyi Istvánt. Szakácsot inkább Mesterházy támogatójaként tartották számon a pártban, míg Ujhelyit inkább Tóth támogatójaként.

Az alelnökök Hegyi Gyula, Komjáthi Imre és Szanyi Tibor lettek. A negyedik jelölt Bangóné Borbély Ildikó volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.