Hazatért Magyarországra a 2 éves Levente, akit Amerikában választottak el szüleitől

ÉLET
2018 július 09., 13:43
comments 156

Levente idáig a Donald Trump által szigorított bevándorláspolitika egyetlen ismert magyar áldozata, akit elszakítottak a szüleitől. Az alig 2 éves gyerek több mint két hetet volt eltölteni egyedül egy bronxi menekültközpontban, mielőtt hazatérhetett Magyarországra. A gyerek hétfő hajnalban érkezett haza, féltestvére várta. Szüleit egyelőre nem engedték szabadon.

A képen balra Levente
photo_camera A képen balra Levente Fotó: RTL Klub screenshot

A Trump-adminisztráció annyira komolyan veszi a menekültpolitikát, hogy elválasztják gyerekeiket azoktól a szülőktől, akik illegálisan akarnak bejutni az országban. Ez történt a 42 éves Zs. Regina és a 45 éves K. László kétéves gyermekével is, miután a szülők illegálisan próbáltak meg bejutni Kanadából az Egyesült Államokba. Reginát és Lászlót Buffalóban zárták el, fiukat több száz kilométerrel arrébb, New Yorkban. 

A család nevében barátjuk John Young igyekezett segíteni a gyerekenek, hogy a szülők 23 éves lánya, Laura megtalálja és hazavigye Magyarországra a kétéves gyereket. Laura végül sikerrel járt a bíróságon, és Leventét hazaszállították Magyarországra. 

Az RTL Klubnak Laura azt mondta, hogy szülei és féltestvére egy hétre utaztak Kanadába, és onnan csak látogatóba akartak átutazni az Egyesült Államokba. Kumin Ferenc New York-i főkonzul a csatornának ehhez annyit tett hozzá, hogy a szülőket továbbra is fogva tartják Amerikában, az édesapát hamarosan kitoloncolják az országból, az édesanya, Regina viszont bíróság elé kell álljon. Az RTL szerint az édesanya 2014-ben azért kellett elhagyja az országot, mert azzal vádolták, hogy névházasságot kötött letelepedési engedély reményében. 

Levente sztoriját megírta a Buzzfeed is, nem elfelejtve megjegyezni, hogy mennyire kínos a magyar kormány számára, hiszen az Orbán-kormány politikájának alapja az illegális migráció kritikája, ezzel szemben a magyar állampolgárok nagyon gyakran maradnak az Egyesült Államokban lejárt vízummal is, megsértve ezzel az ottani törvényeket. Őt házassági csalással vádolják, aminek akár börtönbüntetés is lehet a következménye. 

Kovács Zoltán, azaz a magyar kormány másfél hete annyival kommentálta az esetet, hogy „senkit nem érhetett meglepetésként, hogy az amerikai hatóságok kőkemény szigorral lépnek fel a migrációval szemben, Magyarország kormánya is ezt az álláspontot képviseli, hogy a törvényeket mindenki tartsa be.”

Kumin Ferenc a fogsága idején zöldséglevest vitt az elkülönítőbe Leventének, mert az a kedvence, és elégedetten nyilatkozott a fogvatartás körülményeiről, bár megjegyezte, Levente nem tud angolul, és nem is nagyon eszik, ami aggasztó. (RTL Klub)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.