Egy őrült vébédöntő anatómiája

futball
2018 július 16., 10:29

A világbajnoki döntő első félidejében végig fölényben játszott a horvát csapat az előzetes várakozásoktól eltérő, de igen meggyőző és szelektíven agresszív letámadástaktikával, valamint a szélen megnyert párharcokkal. A széleken egy nagy Rebic-Hernandez és egy egyoldalú (Perisic sokkal robbanékonyabb volt Pavard-hoz képest) csata zajlott, míg középen Modric már az első percben megzavarta és faultolta Umtitit, Rakitic, ha kellett kísérte a visszalépő Pogbát, Mandzukic pedig Varane-ra figyelt. A franciák egyrészt Kanté túl óvatos játéka miatt (többször is a fedezőárnyékban bújt el, és besült, amikor a kilencedik percben Lloris kigurítását át akarta vinni a presszingen), másrészt a Deschamps féle kockázatkerülés mantráját követve inkább előrevágták a labdát Giroud irányába.

Szerelések száma és helye az első 35 percen
photo_camera Szerelések száma és helye az első 35 percen

Az első tíz percben a kombinatív és magabiztos labdatartás (67 százalékos fölény) csak az 5 francia tisztázás miatt nem eredményezett horvát lövéseket. Rakitic a pálya minden területén feltűnt, ő maradt hátra biztosítani Mbappé ellen, ha Strinic felment, de ha kellett jobbról, vagy akár a baloldali félterületről ívelt be veszélyesen (lásd Perisic helyzetét a 11. percben). A franciák nem vállaltak semmiféle kockázatot, de ezzel épp azért kockáztattak, mert labda és párharcvesztésekből a horvátok meg tudtak indulni a széleken, főleg Pavard oldalán.

Pavard be szeretné passzolni, de senki nem mozdul a labda felé
photo_camera Pavard be szeretné passzolni, de senki nem mozdul a labda felé

A 17. percben volt először hosszabb ideig a franciáknál a labda, még Mbappét is sikerült megtalálni, aki egy az egyben állt Strinic ellen. Bár sem Mbappé beadása, sem az utána visszapattant csele nem jött be, Perisic kivágott labdája után Griezmann ügyesen adta el, hogy Brozovic szabálytalankodott vele. Mivel szabadrúgások megítélésénel nem használható a VAR, így a horvátok húzták a rövidebbet azzal, hogy Nestor Pitana játékvezető ezt megette. (Bár a helyzet csak a sokadik lassítás után lett egyértelmű, és Griezmann jól használta ki, hogy ütemelőnyben volt Brozovic-csal szemben).

A mélyen zónában védekező horvát védelem azonban összehozott egy öngólt, Mandzukic saját csapatátrsa, Vida elől fejelt a saját kapujában. 0-1

A túloldalon Kante faultja után a sértett Modric remekül ívelte be Vida fejére a labdát, ám a horvát védő pontatlanul csúsztatott. A horvátok továbbra is támadtak, de egy-egy labdaeladásnál már jobban sikerült a franciáknak kihasználni a horvát agresszivitást támadásépítésben. Itt még Mbappé és Griezmann nem tudta megoldani a 2 v 1-et.

Brozovic eladott labdájából, Pogba remekül találja meg Mbappét
photo_camera Brozovic eladott labdájából, Pogba remekül találja meg Mbappét

A horvátok az öngólja ellenére kiválóan teljesítő Mandzukic és Perisic aktivitásának köszönhetően nagy nyomást helyeztek a francia védelemre, Kanté a 27. percben be is sárgult egy taktikai fault után. Ez lett volna a kisebbik baj, a nagyobbik az, hogy a horvátok a szabadrúgásból egyenlítettek.

link Forrás

Bár sokan a menteni igyekvő, egyébként a hosszút biztosító Kanté nyakába varrják a gólt, Matuidi volt az, aki nem figyelt Perisicre.

photo_camera Perisic és Matuidi párban, Kanté a hosszúért felel egyedül (??)
photo_camera 7 francia védő nézi a labdát, Perisicről lekésik Matuidi

A gól után egészen elképesztő horvát labdabirtoklási fölény alakult ki, a szünetig 82 százalékban volt náluk a labda, mégis újra hátrányba kerültek. Griezmann szögleténél Matuidin túljutott a labda, a mögötte védekező Perisic kézzel ütötte szögletre. Óriási vitát kavart az ügy, hiszen Pitana játékvezető először nem is vette észre, és kirúgást mutatott. A VAR azonban úgy döntött, hogy Perisic keze kereste a labdát és elkerülhette volna a labdát, ami valószínűleg igaz, ám ugyanakkor iszonyatosan szigorú ítélet is volt. Horvátország úgy kapott 2 gólt, hogy a franciák egyszer lőttek kapura, míg ők nyolcszor. Hihetetlen módon 4-5 lehetőségük is volt a szünetig hátralévő 8 percben: Rebic eltört labdája, Perisic fejese, Lovren duplázása, Umtiti és Giroud tisztázása, és végül Vida csúsztatása sem járt sikerrel, miközben a franciák kétségbeesetten védekeztek.

A játék képe a második félidő első negyedórájában sem változott, de ahogy fogyott az idő, úgy fogyott el az erő a horvátoknál, és csúszott be egyre több hiba. Az egész első félidőben 6 labdát vesztettek, míg a 45-60. perc között HETET. A főkolompos a négy elvesztett labdájával Ante (Robin Hood) Rebic volt, aki a 48. percben hőssé válhatott volna, ha Lloris nem üti ki a léc alá tartó bombáját. A Spurs kapus egy perccel később Mandzukic elől tisztázott mellel (a vébé talán legjobb belső védője Varane két perc alatt két nagy hibát is vétett). A horvátoknak növelniük kellett a kockázati tényezőiket: Vrsaljko és Strinic is majdnem az ellenfél tizenhatosáig mentek fel, de ekkor még a jó visszatámadás és a pontatlan francia labdakihozatal miatt 2-3 akció is elhalt.

Feltolt horvát szélső védők, nő a horvát kockázat
photo_camera Feltolt horvát szélső védők, nő a horvát kockázat

Az 52. percben azonban Giroud jól tette vissza Pavard kivágott labdáját, és Pogba ismét remekül találta meg Mbappét, aki könnyedén lefutotta Vidát, de végül kiszorított helyzetben Subasicba lőtt. A Pussy Riot közjátéka után Deschamps jól nyúlt bele a meccsbe: a sárgalapos, rossz napot kifogó, és emiatt taktikailag kevésbe használható Kanté helyére a 196 centis sevillai mélységi irányítót, Steven Nzonzit hozta be.

Griezmann, Pogba és Mbappé a nagyobb területnek köszönhetően magukra találtak: kilencszer próbálkoztak csellel a 48.-61. perc között, míg az egész első 45 percben 5 francia kísérletet jegyezhettünk fel (ebből Mbappé 4x). Ez a hármas az 59. percben el is döntötte a meccset: egy bedobást Giroud, Nzonzi és Griezmann fejeseinek köszönhetően Pogba vehetett maga elé. Azaz vehetett volna, de ő labdaátvétel helyett elképesztő indítással találta meg Mbappét:

link Forrás

A United zsenije felért a támadáshoz, és első lövését ugyan a blokkba, a másodikat viszont Subasic kapujába (ballal!!) helyezte. Talán mindent elmond a horvátok mentális és fizikális fáradtságáról, hogy a tavaly június óta 75 meccset játszó Ivan Rakitic 15 méter előnyből futott Pogbával, de mégis rossz helyezkedése miatt kétszer is lőni hagyta. Olyan volt kicsit a horvát csapat, mint egy tragikus sorsú akciófilmhős: tudja, hogy a vesztébe rohan, viszi a teste, a szíve előre, de nem tudja elkerülni sorsát.

Az elnyűhetetlen Modric tőle szokatlan módon nem ért el egy labdát, Brozovic nagyon lemaradt, majd óriásit mentett Griezmann elől (pedig Giroud milyen ollózós gólpassz adott volna!), Mandzukic elkésett a becsúszással Hernandezről, miután hagyta lefordulni a balhátvédet, aki Mbappét találta meg középen. Vida se volt a topon, mert 5 méterről védekezett ellene, így a francia tinisztár az igencsak rosszul helyezkedő egykori klubtársa, Subasic hálójába lőtte a negyediket. Lloris még összehozott egy Loris (Karius) szintű öngólt (Mandzukicnek jár a piros pont a letámadásért). Ezek után már inkább a faultok (Vrsaljko a klubtárs Griezmannt rúgta le), cserék jellemezték az utolsó húsz percet, bár Pjaca, Pogba és Mbappé is kozmetikázhatott volna a 4-2-es végeredményen.

A horvátok a 98-as bronz után most ezüstérmesek, de Luka Modricot nem nagyon vigasztalta a vigaszdíj. Franciaország viszont 1998 után másodszor világbajnok, és Didier Deschampsnak sikerült edzőként is vébét nyernie!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.