Zavargások törtek ki egy indiai államban, miután a nőknek is megengedték, hogy templomba menjenek

vallás
2018 október 18., 07:41
comments 127

Csütörtökön az indiai Kerala államban a felháborodott hindu keményvonalasok kereszteződéseket zártak le, sofőröket fenyegettek meg és 12 órás sztrájkot hirdettek, miután egy bírósági döntés miatt a nők előtt is megnyílt az egyik szent templom.

photo_camera Fotó: ARUN SANKAR/AFP

Az indiai legfelső bíróság szeptemberi ítélete szerint ugyanis szerdától a nőket is be kell engedni az Ayyappa templomba. Korábban ide hagyományosan nem léphetnek be a menstruáló korban lévő nők. A tilalom azon a még mai is elterjedt hiedelmen alapult, hogy a menstruáló nők tisztátalanok.

Erre reagálva a helyi hinduk egy csoportja bejelentette, hogy 12 órára minden üzletet bezárnak, és minden autót megtámadnak, ami a templom felé szállítanak bárkit is. Csütörtökön a feldühödött férfiak betörték egy riporternő autójának szélvédőjét, másokat pedig megfenyegettek, köztük az AFP munkatársát is. Egy tudósítónőt meg is rúgtak.

A helyi hatóságok azt ígérték, mindenkinek biztosítani fogják, hogy eljuthassanak a templomba, ezért éjféltől gyülekezési tilalmat rendeltek el. Az utcákra pedig rohamrendőröket vezényeltek ki. (Bankok Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.