A félretájékoztatás lett az év szava

Média
2018 november 26., 19:25
comments 193

A dezinformációval szemben a félretájékoztatást választotta az év szavának a Dictionary.com, legalábbis a Guardian beszámolója szerint. Jane Solomon elmondta, hogy ezzel a választással éberebbé szeretnék tenni az embereket a kamu hírek elleni harcban, valamint érzékeltetni akarták, hogy téves információkat akár akaratlanul is lehet terjeszteni.

Hozzátette, hogy a félretájékoztatás persze nem új jelenség, de az elmúlt évtizedben vagy a közösségi oldalak megjelenése óta nagyon megváltozott az információ terjedése. Szerinte a folyamat megértésével csökkenteni lehet a hatását. És ez messze túlmutat az Egyesült Államok határain, hiszen jól dokumentálták, hogyan vezetett erőszakhoz a világban a Facebook vagy más közösségi oldalak használata.

Azért nem a dezinformációt választották, mert azzal leginkább mások viselkedését lehet vizsgálni, míg a a félretájékoztatás a saját viselkedésünk elemzésében is segíthet, amit Solomon nagyon fontosnak tart a téves információk elleni harcban.

Ez az önreflexió szava, és benne van a cselekvésre való felhívás is. Lehetsz jó ember, akinek nincsenek aljas szándékai, mégis terjeszthetsz közben téves információkat” -tette hozzá. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.