A félretájékoztatás lett az év szava

2018 november 26., hétfő 19:25
193

A dezinformációval szemben a félretájékoztatást választotta az év szavának a Dictionary.com, legalábbis a Guardian beszámolója szerint. Jane Solomon elmondta, hogy ezzel a választással éberebbé szeretnék tenni az embereket a kamu hírek elleni harcban, valamint érzékeltetni akarták, hogy téves információkat akár akaratlanul is lehet terjeszteni.

Hozzátette, hogy a félretájékoztatás persze nem új jelenség, de az elmúlt évtizedben vagy a közösségi oldalak megjelenése óta nagyon megváltozott az információ terjedése. Szerinte a folyamat megértésével csökkenteni lehet a hatását. És ez messze túlmutat az Egyesült Államok határain, hiszen jól dokumentálták, hogyan vezetett erőszakhoz a világban a Facebook vagy más közösségi oldalak használata.

Azért nem a dezinformációt választották, mert azzal leginkább mások viselkedését lehet vizsgálni, míg a a félretájékoztatás a saját viselkedésünk elemzésében is segíthet, amit Solomon nagyon fontosnak tart a téves információk elleni harcban.

Ez az önreflexió szava, és benne van a cselekvésre való felhívás is. Lehetsz jó ember, akinek nincsenek aljas szándékai, mégis terjeszthetsz közben téves információkat” -tette hozzá. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt