A félretájékoztatás lett az év szava

A dezinformációval szemben a félretájékoztatást választotta az év szavának a Dictionary.com, legalábbis a Guardian beszámolója szerint. Jane Solomon elmondta, hogy ezzel a választással éberebbé szeretnék tenni az embereket a kamu hírek elleni harcban, valamint érzékeltetni akarták, hogy téves információkat akár akaratlanul is lehet terjeszteni. 

Hozzátette, hogy a félretájékoztatás persze nem új jelenség, de az elmúlt évtizedben vagy a közösségi oldalak megjelenése óta nagyon megváltozott az információ terjedése. Szerinte a folyamat megértésével csökkenteni lehet a hatását. És ez messze túlmutat az Egyesült Államok határain, hiszen jól dokumentálták, hogyan vezetett erőszakhoz a világban a Facebook vagy más közösségi oldalak használata.

Azért nem a dezinformációt választották, mert azzal leginkább mások viselkedését lehet vizsgálni, míg a a félretájékoztatás a saját viselkedésünk elemzésében is segíthet, amit  Solomon nagyon fontosnak tart a téves információk elleni harcban.

Ez az önreflexió szava, és benne van a cselekvésre való felhívás is. Lehetsz jó ember, akinek nincsenek aljas szándékai, mégis terjeszthetsz közben téves információkat” -tette hozzá. (Guardian)  

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.