Lehetséges, hogy Magyarországnak nincs szüksége amerikai tanácsadókra, hogy felkorbácsolják a Soros-ellenes antiszemita indulatokat

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Egy héttel ezelőtt a svájci Das Magazinban jelent meg hosszú cikk egy George Birnbaum nevű amerikai politikai tanácsadóról, aki saját bevallása szerint Arthur J. Finkelstein mellett segített a magyar kormánynak felépíteni a Soros György elleni gyűlöletkampányt. A zsidó származására különösen büszke Birnbaum a cikkben például azt állította, hogy nem is tudott róla, hogy Soros György zsidó lenne, illetve hosszan részletezte, hogy Finkelstein oldalán hogyan építették fel a magyar kormány ellen áskálódó főgonosznak Sorost, aki ellen aztán a mai napig harcolni lehet. Azóta a Buzzfeeden is megjelent egy Birnbaumról szóló hosszú cikk (ugyanattól a svájci szerzőtől), és ebben is azt fejtegetik, hogy az amerikai tanácsadóknak milyen komoly szerepe volt Orbán felemelkedésében és a Soros-elleni kampány kidolgozásában.

Erre a két írásra reagál Cas Mudde, a világ egyik legismertebb populizmuskutatója (a vele készült interjúnkat itt lehet elolvasni). Muddle a Twitteren ír arról, hogy picit félrevezetőek lehetnek a Birnbaum és Finkelstein  szerepét felértékelő cikkek.

Muddle azt mondja, hogy

  1. Magyarországon már 1998-ban is bőven volt antiszemita Soros-ellenesség;
  2. 2010-ben Orbánt nem az amerikai tanácsadók és a Soros-elleni kampány, hanem a szocialisták korrupciója és belharcai miatt választották meg;
  3. A 2014-es Fidesz győzelemben a gyenge ellenzék, a média egyre kiterjedtebb ellenőrzése, és az EU legaránytalanabb választási rendszere játszotta a főszerepet, és még mindig nem a bevándorlóellenesség vagy az alig leplezett antiszemitizmus;
  4. A Soros-elleni kampány a 2015-ös menekültválság után kezdődött, ekkor vált Orbán az európai radikális jobb szószólójává, miközben elvette a Jobbik témáit.
  5. Bár a bevándorló-ellenesség és a Soros-elleni kampánynak központi szerepe volt 2018-ban, még akkor is fontosabb volt a megosztott ellenzék, hogy a Fidesznek lejtett a pálya, és az aránytalan választási rendszer.
  6. Ennek megfelelően Birnbaum és Finkelstein legfeljebb mellékszereplő volt Orbán felemelkedésében. Magyarországon nincs szükség külső segítségre, hogy a jobboldali szavazók az antiszemitizmus és a nacionalizmus felé forduljanak.
  7. Az angolszász médiában szívesen magyarázzák a világ eseményeit néhány befolyásos ember tetteinek következményeként, de ezzel úgy tesznek, mintha csak egy-egy amerikai tanácsadó segítségével emelkedhetnének fel európai politikusok, ráadásul csak megerősítik Birnbaum és Bannon imidzsét, akiknek ettől még több kliense és befolyása lesz.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.