Lehetséges, hogy Magyarországnak nincs szüksége amerikai tanácsadókra, hogy felkorbácsolják a Soros-ellenes antiszemita indulatokat

POLITIKA
2019 január 21., 8:37
comments 310

Egy héttel ezelőtt a svájci Das Magazinban jelent meg hosszú cikk egy George Birnbaum nevű amerikai politikai tanácsadóról, aki saját bevallása szerint Arthur J. Finkelstein mellett segített a magyar kormánynak felépíteni a Soros György elleni gyűlöletkampányt. A zsidó származására különösen büszke Birnbaum a cikkben például azt állította, hogy nem is tudott róla, hogy Soros György zsidó lenne, illetve hosszan részletezte, hogy Finkelstein oldalán hogyan építették fel a magyar kormány ellen áskálódó főgonosznak Sorost, aki ellen aztán a mai napig harcolni lehet. Azóta a Buzzfeeden is megjelent egy Birnbaumról szóló hosszú cikk (ugyanattól a svájci szerzőtől), és ebben is azt fejtegetik, hogy az amerikai tanácsadóknak milyen komoly szerepe volt Orbán felemelkedésében és a Soros-elleni kampány kidolgozásában.

Erre a két írásra reagál Cas Mudde, a világ egyik legismertebb populizmuskutatója (a vele készült interjúnkat itt lehet elolvasni). Muddle a Twitteren ír arról, hogy picit félrevezetőek lehetnek a Birnbaum és Finkelstein szerepét felértékelő cikkek.

Muddle azt mondja, hogy

  1. Magyarországon már 1998-ban is bőven volt antiszemita Soros-ellenesség;
  2. 2010-ben Orbánt nem az amerikai tanácsadók és a Soros-elleni kampány, hanem a szocialisták korrupciója és belharcai miatt választották meg;
  3. A 2014-es Fidesz győzelemben a gyenge ellenzék, a média egyre kiterjedtebb ellenőrzése, és az EU legaránytalanabb választási rendszere játszotta a főszerepet, és még mindig nem a bevándorlóellenesség vagy az alig leplezett antiszemitizmus;
  4. A Soros-elleni kampány a 2015-ös menekültválság után kezdődött, ekkor vált Orbán az európai radikális jobb szószólójává, miközben elvette a Jobbik témáit.
  5. Bár a bevándorló-ellenesség és a Soros-elleni kampánynak központi szerepe volt 2018-ban, még akkor is fontosabb volt a megosztott ellenzék, hogy a Fidesznek lejtett a pálya, és az aránytalan választási rendszer.
  6. Ennek megfelelően Birnbaum és Finkelstein legfeljebb mellékszereplő volt Orbán felemelkedésében. Magyarországon nincs szükség külső segítségre, hogy a jobboldali szavazók az antiszemitizmus és a nacionalizmus felé forduljanak.
  7. Az angolszász médiában szívesen magyarázzák a világ eseményeit néhány befolyásos ember tetteinek következményeként, de ezzel úgy tesznek, mintha csak egy-egy amerikai tanácsadó segítségével emelkedhetnének fel európai politikusok, ráadásul csak megerősítik Birnbaum és Bannon imidzsét, akiknek ettől még több kliense és befolyása lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt