Dúsgazdag ingatlanos menedzser a Várban fillérekért lakást bérlő Habsburg főherceg

ÉLET
2019 január 28., 09:46
comments 365
photo_camera Habsburg-Lotharingiai Mihály legnagyobb szenvedélyéről, a vadászatról nyilatkozik a FEHOVA-n.

A legutóbbi igazi bombahír az volt Lázár János egykori kancelláriaminiszterről, amikor tavaly júniusban a vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy 10 százalékos részesedést szerzett az egykori Divatcsarnok Andrássy úti luxusépületét megvásárló cégben, ami egy osztrák milliárdos többségi tulajdonában van. Az egyik, jóval korábbi ügy, ami miatt címlapokra került, pedig az volt, amikor egy arisztokratákkal közös soponyai vadászaton 913 fácán lőttek le Lázárék.

photo_camera Kép a soponyai főúri vadászatról, a jobb szélen láthatő, ősz hajú úr Habsburg-Lotharingiai Mihály

A két sztoriban az a közös, hogy mindkettő kulcsfigurája az a 77 éves Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, akiről ma írta meg a 24, hogy 2015 óta a piaci ár töredékéért, 71 ezer forintért bérelhet luxuslakást a budai Várban. Ő az osztrák ingatlancég ügyvezetője és ő volt az egyik arisztokrata vadász Lázár társaságában. A cégadatokból kiderül, hogy ezt a bizonyos, Országház utcai, 117 négyzetméteres önkormányzati lakás van megadva a hivatalos lakcímeként. Lázár korábbi elbeszélése szerint a Habsburg üzletember hozta össze egy vadászaton Max Turnauerrel, az ingatlanos cég dúsgazdag alapítójával.

Habsburg-Lotharingiai Mihály 2018 nyaráig igazgatósági tag volt abban a korábban Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Badacsonyi Pincegazdaság Zrt-ben, ami 2017-ben Mészáros Lőrinccel is üzleti kapcsolatba került.

Ennek a cégnek az adataiból, illetve Habsburg-Lotharingiai Mihály egy kerületi lapnak adott korábbi nyilatkozatából kiderül, hogy a Magyarországról kétéves korában elmenekülő és ide 1995-ben visszaköltöző üzletember a Vár előtt jó ideig egy háromszobás gellérthegyi lakásban lakott a Kemenes utca 14.-ben, a Gellért fürdő tőszomszédságában.

photo_camera A Kemenes utca 14.

A Demján-féle borászat kedvelte a politika körül mozgó arisztokratákat, ugyanitt volt ugyanis korábban igazgatósági tag az Antall-kormány idején az MDF táján többféle politikai szerepet is vállaló Bethlen gróf is.

Habsburg-Lotharingiai Mihály élete azonban nemcsak ezen a szálon kapcsolódik Mészáros Lőrincéhez és Orbán Viktoréhoz. Az ő közvetlen családjának a birtoka volt az a Hatvanpuszta is, ami ma Orbán Viktor testvérének cégéé, akitől papíron Mészáros Lőrinc cége bérli és ahol sajtóhírek szerint Orbán Viktor titkos luxusmajorsága is található. (Ezt a cikket írtam korábban Hatvanpuszta regényes történetéről.) Azt ezt körbevevő földek, amik egykor szintén a Várban szinte ingyen lakó Habsburg családjáé voltak, mint Mészáros Lőrinc kezében vannak.

photo_camera A hatvanpusztai major. A csíkozott területeken kívül már az összes környező föld vagy Mészáros Lőrincé, vagy a lányáé, Beatrixé.

Az alcsúti, József Nádor-féle Habsburg kastély - itt gyerekeskedett kétéves koráig Habsburg-Lotharingiai Mihály - megmaradt részét pedig az Orbán Viktor alapította és Mészáros Lőrinc vezette felcsúti focialapítvány szerezte meg.

Hősünk nyolcgyerekes családja Mihály kétéves korában, a második világháború végén menekült el Magyarországról, Mihály apja, Habsburg József Ferenc vezetésével a tulajdonukat államosították. Ausztrián és Németországon át végül Portugáliában kötöttek ki. Habsburg-Lotharingiai Mihály itt nevelkedett, végzett textilipari fősikolát, majd lett cégvezető. 46 évesen azonban kilépett és merész váltássl utazó textilügynök lett. 

"Két bőrönddel a kezemben jártam Németországot meg Ausztriát. Függönyök és bútorkárpitok mintáival kopogtattam be a kiskereskedőkhöz, akiknek leesett az álluk, amikor bemutatkoztam. Nem akarták elhinni, hogy egy igazi Habsburg áll előttük."

A magyarul választékosan, némi akcentussal beszélő volt arisztokrata egy interjúban ezt nevezte élete legboldogabb időszakának. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.