Az alapvető jogok biztosa szerint tárgyalnia kéne a kormánynak a Magyar Tudományos Akadémiával a kutatási támogatásokról

politika
2019 február 04., 09:57
comments 33

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő 

"Alkotmányos az akadémiai források egy részének visszatartása?

címmel küldött kérdést Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának.

A kormány tavaly év végén jelentette be, hogy visszatartják a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek szánt állami támogatás egy részét. A konfliktus lényegében arról szól, hogy a kormány, illetve Palkovics László innovációs miniszter a korábbinál jobban bele akar szólni, hogy mire költik az MTA-s kutatók a nekik dedikált pénzeket. Felmerült, hogy egyes kutatási központokat a kormány ízlése szerint átfazoníroznak vagy meg is szüntetnek. Palkovics szerint a kormány hatékonyabban akarja költeni a tudományra szánt pénzeket, a tudósok egy része viszont úgy érzi, hogy a politika, akár ideológiai szempontok mentén egyszerűen nagyobb beleszólást akar a munkájukba. Az, hogy a konfliktus miatt a kormány nem hajlandó kifizetni a kutatóintézetek dologi kiadásait 2019 elejétől, súlyos problémákat okozhat.

Szél Bernadett arra volt kíváncsi, hogy az alapvető jogok biztosa szerint visszatarthatja-e a kormány az akadémia kutatóintézeteinek támogatását, miközben az alkotmány garantálja a tudományos élet szabadságát.

Székely Szélnek küldött válaszában arról ír, hogy szerinte a kormánynak és az MTA-nak tárgyalnia kellene.

„(...) az alaptörvény X. cikkével [ez szól a tudományos élet szabadságáról] összhangban lévő megoldásnak azt tartom, hogy a költségvetési törvényben meghatározott működési kiadások elosztásáról az ITM [a Palkovics vezette innovációs minisztérium] és az érintett kutatóműhelyek közötti érdemi, konstruktív párbeszéd eredményeképpen kerüljön sor.”

Az érdemi párbeszéd esélyeit esetleg egy kicsit árnyalhatja, hogy miután az MTA elhívta Palkovicsot az éves közgyűlésükre, hogy ott beszéljen az átalakításai terveiről, a miniszter nem ment el. Helyette a közgyűléssel egy időben tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az eseményen, amin ő a meghívás ellenére sem vett részt, az MTA-hoz méltatlan anyagokról tárgyalnak.

Székely László egyébként azt írja Szél Bernadettnek, hogy ombudsmanként korlátozottak a lehetőségei közbelépni a kormány és az MTA vitájában, de azért rajta tartja a szemét a történéseken.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.