Freedom House: Magyarország már nem szabad, csak részben szabad

POLITIKA
2019 február 05., 12:15

Megjelent a Freedom House nemzetközi jogvédő szervezet 2019-es jelentése, ami újra megvizsgált 195 országot a demokratikus rendszerük állapotát illetően. Bár az elmúlt években kapott komoly kritikákat a magyar jogállamiság (ami 10 év alatt annyit romlott, mint még sehol Európában), most még tovább romlott az ország megítélése: az eddigi „szabad” besorolást felváltotta a „részben szabad”.

photo_camera Grafika: freedomhouse.org

A 195 országból 86 szabad, 59 részben szabad, 50 nem szabad. Magyarország most csak 70 pontot kapott, 2018 óta újabb két ponttal rontott a demokratikus rendszeren. A Freedom House szerint az általános szabadságjogokat, a politikai szabadságjogokat és a civilekhez való hozzáállást illetően is romlott a helyzet. A Freedom House méréseinek történetében először fordult elő, hogy egy ország, amit már értékeltek a legmagasabb (1-es) kategóriába mind a szabadság-, mind a politikai jogok betartása alapján, lecsúszott a „részben szabad” minősítésig, amihez átlagban legalább 3-asig kell eljutni a két kategóriában.

A magyar besorolást azért is rontották, mert Orbán kormánya a hatalomra kerülésük óta és 2018-ban még tovább rombolta a demokratikus intézményeket az ellenzék, a média, a vallási csoportok és a civil társadalom korlátozásával, ellenőrzésével. A jelentés szerint az elmúlt 8 évben sérültek a felsőoktatási intézmények, a civil szervezetek, a magánszektor és a menedékkérők jogai. A Freedom House 2018 főbb eseményei között említi a Fidesz újabb kétharmados győzelmét, a kormány keresztény értékek melletti kiállásait, az ÁSZ ellenzéki pártok elleni hadjáratát, a CEU elűzését és az ellenzék elnyomását az állami médiában, a hirdetési piacon, stb.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ a jelentésre így reagált: „A Freedom House a Soros-birodalom tagja, Soros pénzeli, és most Soros választási kampányát szolgálja. A többi Soros-szervezettel együtt azért támadja Magyarországot, mert a magyarok úgy döntöttek, hogy nem akarják, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak.”

Pedig 2011-ben még a magyar állam hivatkozott a Freedom House jelentésére, Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország akkori ausztriai nagykövete azt mondta: „Aki beszél magyarul, gyorsan megtapasztalhatja, hogy a magyar – nagyrészt külföldi tulajdonban lévő – nyomtatott, elektronikus és internetes médiumokban megjelenő tudósítások és kommentárok többsége ellenzéki. A szociálliberális kormány alatt nem ez volt a helyzet. Magyarország a Freedom House legújabb »Press Freedom 2011« jelentésében a »szabad« kategóriában kapott helyett, szemben három másik uniós és négy csatlakozás előtt álló országgal, melyek csak a »részben szabad« kategóriába kerültek. Ezen tények alapján elképesztő, hogy még mindig vannak, akik mindenekelőtt a magyar sajtó szabadságáért aggódnak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.