Robert Mueller két év után lezárta nyomozását, amely meghatározta Donald Trump elnökségét, és eldöntheti a sorsát

külföld
2019 március 22., 21:31
comments 495
Robert Mueller különleges ügyész elkészült az első vádemelési javaslattal az oroszügyi vizsgálatban. Trump erre dührohamot kapott.
photo_camera Robert Mueller különleges ügyész 2017-ben Fotó: ALEX WONG/AFP

William Barr igazságügyi miniszter megkapta Robert Mueller jelentését, amely a 2016-os elnökválasztásba való orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész munkájának végét jelzi.

A CNN értesülése szerint már Donald Trumpot is értesítették, hogy véget ért a vizsgálat, amelyet ő boszorkányüldözésnek tart, bár amikor az ügyvédei azt tanácsolták, akkor azért együttműködött Muellerrel.

Trump vádjai azért lennének meglepőek, ha tőle bármi is meglepő tudna lenni, mert a volt FBI-igazgatót és az ország egyik legnagyobb tekintélyű ügyészét a saját minisztériuma kérte fel a vizsgálatra. De Trump hiába szidalmazta és akarta kirúgatni, Mueller nyomozása alapján elítélték Trump korábbi kampányfőnökét, helyettes kampányfőnökét, a személyi ügyvédjét és két vezető tanácsadóját. Ezen felül vádat emeltek két tucatnál is több orosz állampolgár, köztük számos hírszerző vagy éppen Trump barátja és tanácsadója, Roger Stone ellen. 

Az első nagy kérdés most az, hogy a jelentés mekkora részét hozza nyilvánosságra a megrendelő igazságügyi minisztérium. Barr azt írta a kongresszusi képviselőknek, hogy akár már a hétvégén közölheti velük a jelentés legfőbb megállapításait, és hogy egyeztet Muellerrel és Rob Rosenstein miniszter-helyettessel a publikálható információk köréről.

William Barr levele a szenátus igazságügyi bizottsága vezetőinek
photo_camera William Barr levele a szenátus igazságügyi bizottsága vezetőinek Fotó: HO/AFP

A második nagy kérdés, hogy lesz-e a jelentésben olyan információ, amely a demokraták szerint 

indokolttá teszi Donald Trump elmozdítását az elnöki székből. 

Ilyen lehet például, ha a feltárt adatok szerint az elnök akadályozta az igazságszolgáltatást, amikor leváltotta az FBI igazgatóját, szinte bevallottan amiatt, mert az nem akarta leállítani az ellene folytatott vizsgálatot.

De ha lesz is perdöntőnek tűnő vád a Mueller-jelentésben, az elnök leváltása akkor is politikai és nem jogi harc lesz, hiszen az impeachmenthez a republikánusok szavazatai is kellenek.

Több amerikai lap idéz forrásokat, akik szerint Mueller nem javasol több vádemelést, de ettől még a szövegben tucatjával lehetnek olyan információk, amelyek mindent borítanak. Ezért is kezdték el a demokraták vezetői azonnal a teljes nyilvánosságra hozatalt követelni.

Ami biztosnak tűnik, hogy ha részben vagy egészében megismerhetővé válik, akkor ez a jelentés segíthet jobban megérteni az amerikai történelem legnagyobb botrányát. (via Axios, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.