Trump kereskedelmi háborújának új célpontja: India

külföld
2019 június 02., 12:09
comments 170
Donald Trump amerikai elnök balján Narenda Modi indiai elnök a G20 találkozóján 2018 novemberében
photo_camera Donald Trump amerikai elnök balján Narenda Modi indiai elnök a G20 találkozóján 2018 novemberében Fotó: Pool For Yomiuri/The Yomiuri Shimbun

Donald Trump bejelentette, hogy június 5-ével kivonja Indiát a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerből. 

Az amerikai elnök már márciusban megfenyegette Indiát, hogy „kiteszi” a legnagyobb és legrégebb óta működő amerikai kereskedelmi programból. A General System of Preferences, vagyis GSP célja a fejlődő országok gazdasági növekedésének és fejlődésének az elősegítése. A program legnagyobb haszonélvezője épp India, amely a GSP révén 2017-ben több mint 5,6 milliárd dollár értékben exportált vámmentesen termékek az Egyesült Államokba. Trump azért döntött a törlésről, mert szerinte „India nem győzte meg az Egyesült Államokat arról, hogy méltányos és egyenlő hozzáférést biztosít piacaihoz”. 

Indiai illetékesek máris jelezték, hogy ellenlépésként több mint húsz amerikai termékre vetnének ki magasabb importvámot. 

Az Egyesült Államok kormánya szerint tavaly 21 milliárd dolláros külkereskedelmi deficitjük volt ki Indiával szemben. 

2017-es látogatás a Fehér Házban
photo_camera 2017-es látogatás a Fehér Házban Fotó: SAUL LOEB/AFP

A két ország között már egy ideje tart az adok-kapok. Washington tavaly novembertől 50 indiai terméket vont ki a GSP-rendszerből. Előzőleg India tavaly júniusban megemelte a vámokat számos, többségében az Egyesült Államokból importált cikkre, válaszul a Trump-adminisztráció által tavaly márciusban az acél importjára kiszabott 25 százalékos, illetve az alumíniumra kivetett 10 százalékos védővámra - írja az MTI.

A New York Times közben arról ír, hogy a választásokon elsöprő győzelmet arató Narenda Modinak kisebb gondja is nagyobb a termékek igen korlátozott körére kivetett vámoknál, hiszen öt éve nem növekedett ilyen lassan a gazdaság, a munkanélküliség pedig 45 éve nem látott magasságokban van.

Ennek ellenére a két nacionalista vezetőnek politikailag kölcsönösen megérheti a keménykedő üzengetés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.