Zimbabwének nincs pénze útlevélpapírra és tintára, kilométeres sorok vannak az okmányirodák előtt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Ahogy gyengélkedik az ország gazdasága és nő érezhetően a politikai feszültség, egyre több zimbabwei dönt úgy, hogy külföldön képzeli el a jövőjét. De az AP helyszíni beszámolója szerint sokak problémája, hogy képtelenek útlevelet szerezni, mivel a helyi okmányirodákban a valutahiány miatt nincs elég útlevélpapír és megfelelő tinta.

Ezért hiába mennének sokan külföldre munkát vállalni, egy útlevél elkészülésére jelenleg egy évet kell várni, míg egy sürgősségi útlevelet is hónapok után adnak ki. A várólistán mintegy 280 ezer ember van jelenleg. 

Útlevéligénylők Fotó: Tsvangirayi Mukwazhi/AP

A fővárosi okmányirodák előtt sokan ott is alszanak, csakhogy esélyük legyen másnap sorra kerülni. Pedig ez még csak a kérvény beadását jelenti, utána következhet az éven át tartó várakozás. 

Az országot már így is több millióan hagyták el az elmúlt években, a legtöbben Dél-Afrikába és a környező országokba mentek munkát vállalni, miután az egykori vezető, Robert Mugabe irányítása alatt összeomlott az ország gazdasága. Mugabét 2017 végén eltávolították a hatalomból, de utódja, Emmerson Mnangagwa alatt csak rosszabbá vált a gazdaság helyzete. A kormány szlogenje, a 'megszorítás a növekedésért' pedig egyáltalán nem hangzik jól a helyiek számára. 

Az infláció jelenleg 75 százalékos, 2009 óta nem volt ilyen magas. Abban az évben össze is omlott az ország pénzneme a hiperinfláció miatt. Ráadásul mivel az országban az amerikai dollár is hivatalos fizetőeszköz, a helyi pénz folyamatosan veszíti el az értékét, vannak termékek, melyeknek egy nap többször is felmegy az ára. 

Napközben a beszámolók szerint egy kilométeres sor is kialakul az okmányirodák előtt. A sürgősségi útlevelek ugyan hamarabb elkészülhetnek, de ehhez akár hetekig az iroda előtt kell aludni. Vannak, akik hosszas sorbanállás után kaptak időpontot 2020-ra, majd átálltak egy másik sorba, hogy korábbi dátumot kérjenek. 

Mint a hírügynökség írja, a lassúság fő oka, hogy az országban hiánycikk a speciális papír és tinta, mivel az útleveleket készítik, és nincs elegendő deviza sem, amiből vásárolhatnának. Gondot jelent az is, hogy sorra romlanak el a nyomtatásra alkalmas nyomdagépek. 

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.