Tüntetőleg megettek egy zsíroskenyeret, lecsukták őket

2019 június 21., péntek 7:03
179

40 éve, 1979-ben olyan dolog történt, ami kicsapta a biztosítékot a csepeli gyári munkások körében: a pártállami vezetés megemelte az élelmiszerek árát. Emiatt a csepeli Vasmű dolgozói olyan dolgot tettek, amely beindította az állambiztonság fogaskerekeit.

200-300 munkás a Vasmű pártbizottsága elé vonult, és zsíroskenyeret ettek előttük.

Az állambiztonság a helyzet súlyát azonnal felmérve meghozta a megfelelő intézkedéseket: 8 főt őrizetbe vettek és a Gyorskocsi utcába szállították, valamint felhívták a párttagok figyelmét, hogy azonnal jelentsék, ha zúgolódást tapasztalnak. “A helyzet nagyon komoly, a Budapesti Rendőri Forradalmi Ezredet készenlétbe helyezték, ugyszintén Miskolcon is” - fogalmazott az állambiztonság egy jelentésében.

Forrás: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

A történetet az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára elevenítette fel, felidézve azt is, hogy több pletyka is forgott akkoriban az eseményekről, állítólag még a csepeli Lenin-szobor kezébe is zsíroskenyeret tettek, ezzel utalva arra, hogy nekik már csak ez jut. “A csepeliek még mindig a legöntudatosabb munkásosztályt képviselik” - áll az állambiztonsági jelentésben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt