Gulyás a 2050-es klímacélról: Nincs ok a sietségre

Kedden hallgatta meg az Országgyűlés európai ügyek bizottság Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert. Az MTI beszámolója szerint az ülésen szó volt arról is, hogy múlt héten Csehország és Lengyelország mellett Magyarország ellenállása miatt bukott meg az a terv, amely 2050-re klímasemlegessé tette volna az Európai Uniót. 

Gulyás Gergely a meghallgatáson a klímavédelemmel kapcsolatban azt mondta: Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek a szén-dioxid-kibocsátást az egyik legnagyobb mértékben csökkentették az elmúlt időben, és tartja a 2030-ra vállalt célját. Az Index beszámolója szerint Gulyás az 1990-ben mért kibocsátási adatokhoz képest bekövetkezett visszaesésről beszélt, mire Szél Bernadett független képviselő arról beszélt, hogy azt a visszaesést a magyar ipar összeomlása okozta, amiből nem lehet hosszú távon megélni, és a magyar kormány klímacélja kidolgozatlan, a minimumnak a minimuma. 

Szél és a jobbikos Bana Tibor klímavédelemmel kapcsolatos felvetésére Gulyás kiemelte: az EU-nak van egy 2030-as célkitűzése, ezt senki sem vitatja, ezért nincs ok a sietségre a tekintetben, hogy 2050-ig minek kell történnie. Vannak közös célok, alapelvek, amelyeket senki nem vitat, a józan ész alapján kell meghatározni a célokat - mondta. Hozzátette: Paks nélkül mindenesetre nem lehetséges még a párizsi klímacélok elérése sem.

Hasonlóan érvelt amúgy a másik vétózó miniszterelnök, a cseh Andrej Babis is, aki arról beszélt, hogy miért kéne már most eldöntetünk, mi lesz 2050-ben.