A Budapestre költöző orosz bank vezetője már akkor is elmondja, hogy nem kém, ha nem is erről kérdezik

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

„Újra és újra elmondjuk, ha megkérdezik tőlünk: nem vagyunk kémek, nem vagyunk kémszervezet, nem ezért vagyunk Budapesten. De minden kollégánkat átvilágítják, mielőtt megkapja a munkavállalási engedélyét és a diplomáciai mentességét. Ez a világ minden országában így van” - mondta a Népszavának adott interjújában Georgij Potapov, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) kormányzótanácsának elnökhelyettese.

Az IIB épp most költözteti a székhelyét Moszkvából Budapestre, és többször felmerült velük kapcsolatban, hogy a szervezetet és a székhellyel járó diplomáciai mentességeket Oroszország kémtevékenység elfedésére használhatja. Az Egyesült Államok például nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kérte a cseh kormányt és a magyarokat is, hogy lépjenek ki a szervezetből.

Potapov szerint a bank dolgozói kizárólag olyan mentességeket kapnak, amik bármelyik nemzetközi beruházási bank dolgozói megilletik a nemzetközi egyezmények alapján, a bank belső szabályzatának kidolgozásában pedig a Világbank is részt vett, és Potapov szerint ez is biztosíték arra, hogy a bank nem az orosz érdekek érvényesítésére szolgál. Ez a vád azért merült fel, mert az IIB vezetése háromnegyedes többséggel hoz döntéseket, Oroszországnak viszont 45 százalékos tulajdonrésze, tehát vétójoga van. Potapov erre így reagált:

„Kettős többségre van szükség a döntéseknél, nem csak a részvényesi arány szükséges, hanem az is, hogy a kilenc tagállamból legalább öt támogasson egy döntést, ez szerintem biztosítja, hogy egyetlen ország se legyen képes ráerőltetni az akaratát a többiekre.”

A banknak egyébként kezdetben 50-60 alkalmazottja dolgozik majd Budapesten, a végső szám pedig 110 fő lesz, és a teljes európai munkaerőpiacról toboroznak. Hogy hol lesz a székházuk Budapesten, az még nem dőlt el. (Népszava)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnék összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.