A Budapestre költöző orosz bank vezetője már akkor is elmondja, hogy nem kém, ha nem is erről kérdezik

„Újra és újra elmondjuk, ha megkérdezik tőlünk: nem vagyunk kémek, nem vagyunk kémszervezet, nem ezért vagyunk Budapesten. De minden kollégánkat átvilágítják, mielőtt megkapja a munkavállalási engedélyét és a diplomáciai mentességét. Ez a világ minden országában így van” - mondta a Népszavának adott interjújában Georgij Potapov, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) kormányzótanácsának elnökhelyettese.

Az IIB épp most költözteti a székhelyét Moszkvából Budapestre, és többször felmerült velük kapcsolatban, hogy a szervezetet és a székhellyel járó diplomáciai mentességeket Oroszország kémtevékenység elfedésére használhatja. Az Egyesült Államok például nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kérte a cseh kormányt és a magyarokat is, hogy lépjenek ki a szervezetből.

Potapov szerint a bank dolgozói kizárólag olyan mentességeket kapnak, amik bármelyik nemzetközi beruházási bank dolgozói megilletik a nemzetközi egyezmények alapján, a bank belső szabályzatának kidolgozásában pedig a Világbank is részt vett, és Potapov szerint ez is biztosíték arra, hogy a bank nem az orosz érdekek érvényesítésére szolgál. Ez a vád azért merült fel, mert az IIB vezetése háromnegyedes többséggel hoz döntéseket, Oroszországnak viszont 45 százalékos tulajdonrésze, tehát vétójoga van. Potapov erre így reagált:

„Kettős többségre van szükség a döntéseknél, nem csak a részvényesi arány szükséges, hanem az is, hogy a kilenc tagállamból legalább öt támogasson egy döntést, ez szerintem biztosítja, hogy egyetlen ország se legyen képes ráerőltetni az akaratát a többiekre.”

A banknak egyébként kezdetben 50-60 alkalmazottja dolgozik majd Budapesten, a végső szám pedig 110 fő lesz, és a teljes európai munkaerőpiacról toboroznak. Hogy hol lesz a székházuk Budapesten, az még nem dőlt el. (Népszava)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.