Ferenc pápa nemzetközi tanácskozást hív össze, hogy a püspökök megvitassák az amazonasi erdőségek helyzetét

vallás
2019 augusztus 25., 18:10

Aggodalmát fejezte ki Ferenc pápa vasárnapi úrangyala imádságában az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek miatt. A katolikus egyházfő arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak a lángok mielőbbi eloltásáért, mert az amazóniai erdőségek létfontosságúak a bolygónak. „Mindannyian aggódunk az Amazóniát sújtó erdőtüzek miatt. Imádkozzunk azért, hogy egyesült erővel mielőbb sikerüljön megfékezni a lángokat” – mondta, emlékeztetve, hogy azok az esőerdők a bolygó tüdejét jelentik.

Az argentin származású Ferenc pápa szívén viseli az amazonasi erdők sorsát. Májusban fogadta Raoni indián törzsfőnököt, aki azért utazott Európába, hogy felhívja a figyelmet az Amazonas-medencében zajló erdőirtásokra. A 2015 májusában kiadott enciklikájában a pápa bírálta az amazóniai erdőségeket kizsákmányoló gazdasági érdekeltségeket.

Ferenc pápa októberre nemzetközi tanácskozást hívott össze, amin a püspökök az amazonasi erdőségek helyzetét fogják megvitatni.

A hét végén a hivatalos adatok szerint több 100 újabb helyen észleltek erdőtüzeket az Amazonas vidékének kb. 3 hete lángoló dzsungelében. Január óta 78 383 erdőtüzet jegyeztek fel szerte az országban, ami többéves rekord, és elsősorban az erdőirtásra és a nagy szárazságra vezethető vissza. A tomboló tüzek miatt tiltakozások voltak Brazíliában, és az ügyet sürgető kérdésként kezelik a délnyugat-franciaországi Biarritzban zajló G7-csúcstalálkozón is.

Jair Bolsonaro brazil elnökön az erdőtüzek miatt egyre nő a nemzetközi nyomás, miután a lángokban álló esőerdő képei bejárták a világsajtót, és nemzetközi felháborodást váltottak ki. A brazil kormány bejelentette, hogy 44 ezer katonát és katonai repülőgépeket vet be a tomboló erdőtüzek megfékezésére. Bolsonaro korábban azt mondta, az esőerdő védelmében tett lépéseket a gazdasági növekedés gátjának tekinti. Szombaton újságírók előtt azt mondta, folyik a lángok oltása, és maga az erdő nem ég, mint ahogy azt egyesek állítják, azokon a területeken keletkezhetnek tüzek, ahol az emberek kiirtották az erdőt.

Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió km2-es területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.