Az egekben az olaj, az arany, az ezüst és a palládium ára az iráni kémfőnök kilövése miatt

külföld
2020 január 06., 11:03

Miután Trump kiiktatta az iráni kémfőnököt, Szulejmanit nem csak az amerikai állampolgárok várják feszült figyelemmel, hogy mi lesz az ellenreakciók. Azok a befektetők is bepánikoltak, akik az olajexportban érdekeltek, aminek köszönhetően az egekbe emelkedett az olaj, az arany, az ezüst és a palládium ára.

Az olaj május óta nem volt ennyire drága, az aranyár hét éve nem tetőzött ilyen magasan, a palládium pedig történelmi rekordot döntött - írja a hvg.hu. A hétfő délelőtti állás szerint az olaj ára 2,20 százalékkal, az aranyé 1,70 százalékkal, az ezüsté 1,7 százalékkal, a palládium ára pedig történelmi csúcsra, unciánként 2020,40-re emelkedett.  

Szakértők szerint ha a feszültség tovább éleződik Irán és az Egyesült Államok között, akkor az a közel-keleti térség biztonságos olajexportját veszélyeztetheti. 

Mi ez az egész Iránnal?

Az Egyesült Államok január 3-án dróntámadásban megölt az iráni kémfőnököt, Szulejmanit, aki elképesztő befolyással bírt Iránban. Ő volt az al-Kudsznak a parancsnoka, ami az iráni Forradalmi Gárda külföldi, különleges alakulata, emellett Irán második számú politikai vezetője volt, az iráni külpolitika alakítója.

A feszültség már régóta élesedik az USA és Irán között,amit az robbantott be, hogy Trump felmondta korábbi megállapodásukat az atomprogram felfüggesztéséről. Trump az egyezség megsértésével vádolta Iránt, amit akkor a megfigyelők is visszautasítottak. Azóta viszotn Irán újraindította az uráncentrifugákata megengedettnél nagyobb mennyiséget halmozott fel enyhén dúsított uránból, és megkezdte araki tenyészreaktora újbóli beüzemelését. 

A háborús helyzetet az idézte elő, hogy míg Trump inkább csak szavakban volt erős, addig Irán csapásokat kezdett mérni, előbb egy amerikai drónt lőtt le, majd az év utolsó hétvégéjén iraki szövetségesei rakétákkal támadtak Kirkukban egy amerikai támaszpontot. Az amerikaiak légicsapásokkal reagáltak, január 3-án pedig épp a repülőtérre tartó Szulejmánit is sikerült megölniük.

Irán most visszacsapással fenyegetőzik, Teheránban óriási a gyász. Senki sem tudja pontosan, hogy mi fog történni, és az is kérdés, hogy az USA-nak van valami elképzelése arról, hogy mi legyen a következő lépése.