Sorra adják el ingatlanjaikat a Matolcsy-alapítványok cégei

2020 február 11., kedd 7:02

Több ingatlantól is megváltak tavaly a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné-alapítványai alá tartozó cégek, amelyekből így összesen 48,8 milliárd forintot szedtek ki, írja a hvg.hu. 

A pénzt aztán az alapítványok vagyonkezelő cégébe, az Optimába csoportosították vállalati kötvények formájában.

Az alapítványok 2019 végére a még meglevő ingatlanokkal együtt 274,8 milliárdos vagyonról számoltak be, ebből 238 milliárd volt az Optimánál. Mindezt azért tudhatjuk, mert a Kúria kimondta, hogy az alapítványok közfeladatot ellátó szervnek minősülnek, hiába érvel azzal a kormány, hogy az alapítványoknak juttatott pénz elveszíti közpénz jellegét. Az alapítványok cégeinek pénzügyei viszont üzleti titoknak minősülnek, így csak annyit tudni, hogy az Optima a pénz nagy részét az alapítványok befektetési alapjaiba irányítja. 

Arról már csak nagyvonalakban adnak ki információkat, hogy ezek az alapok mibe fektetik a pénzt. A lap az Optima beszámolója alapján azt írja, 2019 végén 174,9 milliárd forintot tartottak befektetési jegyben, 64,5 milliárdot ingatlanban, 8,6 milliárdot bankbetétben, 26,8 milliárd forintot pedig vállalati kötvényben. 

Matolcsy György jegybankelnök Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az alapítványok alá tartozó ingatlanos cégek, az Optimum-Alfa és az Optimum-Omega tavaly júliusban adták el két irodaházukat a Millenárison. Az új tulajdonos egy Skygreen Buildings nevű kft., amit a lap szerint 2018 végén vásárolt meg a Green Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap. Ez 2018 júliusa óta létezik, és az Equilor Alapkezelő Zrt. kezeli.  

Ezen kívül az Optimum-Delta is megvált egy 2016-ban vásárolt, a Debreceni Innovációs Tudásparkban működő háromszintes irodakomplexumtól. Itt a CW1 Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap volt a vevő, ez 2018 júliusa óta létezik, és szintén az Equilor Alapkezelő kezeli.

Az alapítványokhoz így 20 milliárd forint folyt be, pontosabban vissza, mert ezt a pénzt 2016-ban helyezték ki a cégekhez kötvénykibocsátás útján.  

A Vízház Zrt.-t és a Várkert Bazár tőszomszédságában levő Ybl Vízházat a Blue Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap vette meg. Ennek szintén az Equilor a vezetője, és ugyanúgy Pillár Zsolt és Melis János töltenek be vezető tisztségeket, ahogy Skygreen esetében. Ebből az eladásból viszont nem származott közvetlen bevétele az alapítványoknak, mert a Vízháznak korábban nem adtak kölcsön vállalati kötvények formájában, így nincs is mit visszakapniuk. 

A Vízházat 2017-ben több, mint hárommilliárd forintért vették meg az alapítványok, majd felújították, és ahogy korábban megírtuk, luxusétterem is nyílt benne. 

Az Optima a Seven House Ingatlanhasznósító Kft.-től is megvált, ez a GARDA alaphoz került. A céghez tartoznak az Andrássy út 40-42. alatt levő épületek, amiket három éve vásároltak meg 14,9 millió euróért. 

Az Úri utca 21. alatti Bölcs Vár közvetlenül az MNB tulajdonába került 2019-ben Fotó: botost/444.hu

Kiderült az is, hogy az Optimum-Beáta Kft. hongkongi befektetőket vont be a Váci úti beruházásához, ami egy öt épületből álló, egyenként 18, 10 és 7 emeletes irodaház-komplexum felépítését jelenti. A két új tulajdonos a Chi Fu Central Europe Kft. és a Váci Enterprise Kft. 

2019-ben ezen kívül közvetlenül az MNB-hez került a Széll Kálmán téri Postapalota és az Úri utca 21. alatt található régi városháza épülete. Utóbbiról V. Naszály Márta kerületi polgármester azt mondta a 444-nek, hogy az itt zajló építkezéssel zavarták a környékben élők nyugalmát, ráadásul az intézmény jogszerűtlen parkolási szerződést kötött az előző önkormányzati vezetéssel. 

Az MNB novemberben 8,7 milliárd forintot fizetett az ingatlanért, bár 2014-ben egyszer már megvette 1,9 milliárdért. Ezután, a felújítás idejére odaajándékozta az egyik Pallas-alapítványnak.