Sorra adják el ingatlanjaikat a Matolcsy-alapítványok cégei

gazdaság
2020 február 11., 07:02

Több ingatlantól is megváltak tavaly a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné-alapítványai alá tartozó cégek, amelyekből így összesen 48,8 milliárd forintot szedtek ki, írja a hvg.hu. 

A pénzt aztán az alapítványok vagyonkezelő cégébe, az Optimába csoportosították vállalati kötvények formájában.

Az alapítványok 2019 végére a még meglevő ingatlanokkal együtt 274,8 milliárdos vagyonról számoltak be, ebből 238 milliárd volt az Optimánál. Mindezt azért tudhatjuk, mert a Kúria kimondta, hogy az alapítványok közfeladatot ellátó szervnek minősülnek, hiába érvel azzal a kormány, hogy az alapítványoknak juttatott pénz elveszíti közpénz jellegét. Az alapítványok cégeinek pénzügyei viszont üzleti titoknak minősülnek, így csak annyit tudni, hogy az Optima a pénz nagy részét az alapítványok befektetési alapjaiba irányítja. 

Arról már csak nagyvonalakban adnak ki információkat, hogy ezek az alapok mibe fektetik a pénzt. A lap az Optima beszámolója alapján azt írja, 2019 végén 174,9 milliárd forintot tartottak befektetési jegyben, 64,5 milliárdot ingatlanban, 8,6 milliárdot bankbetétben, 26,8 milliárd forintot pedig vállalati kötvényben. 

photo_camera Matolcsy György jegybankelnök Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az alapítványok alá tartozó ingatlanos cégek, az Optimum-Alfa és az Optimum-Omega tavaly júliusban adták el két irodaházukat a Millenárison. Az új tulajdonos egy Skygreen Buildings nevű kft., amit a lap szerint 2018 végén vásárolt meg a Green Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap. Ez 2018 júliusa óta létezik, és az Equilor Alapkezelő Zrt. kezeli.  

Ezen kívül az Optimum-Delta is megvált egy 2016-ban vásárolt, a Debreceni Innovációs Tudásparkban működő háromszintes irodakomplexumtól. Itt a CW1 Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap volt a vevő, ez 2018 júliusa óta létezik, és szintén az Equilor Alapkezelő kezeli.

Az alapítványokhoz így 20 milliárd forint folyt be, pontosabban vissza, mert ezt a pénzt 2016-ban helyezték ki a cégekhez kötvénykibocsátás útján.  

A Vízház Zrt.-t és a Várkert Bazár tőszomszédságában levő Ybl Vízházat a Blue Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap vette meg. Ennek szintén az Equilor a vezetője, és ugyanúgy Pillár Zsolt és Melis János töltenek be vezető tisztségeket, ahogy Skygreen esetében. Ebből az eladásból viszont nem származott közvetlen bevétele az alapítványoknak, mert a Vízháznak korábban nem adtak kölcsön vállalati kötvények formájában, így nincs is mit visszakapniuk. 

A Vízházat 2017-ben több, mint hárommilliárd forintért vették meg az alapítványok, majd felújították, és ahogy korábban megírtuk, luxusétterem is nyílt benne. 

Az Optima a Seven House Ingatlanhasznósító Kft.-től is megvált, ez a GARDA alaphoz került. A céghez tartoznak az Andrássy út 40-42. alatt levő épületek, amiket három éve vásároltak meg 14,9 millió euróért. 

photo_camera Az Úri utca 21. alatti Bölcs Vár közvetlenül az MNB tulajdonába került 2019-ben Fotó: botost/444.hu

Kiderült az is, hogy az Optimum-Beáta Kft. hongkongi befektetőket vont be a Váci úti beruházásához, ami egy öt épületből álló, egyenként 18, 10 és 7 emeletes irodaház-komplexum felépítését jelenti. A két új tulajdonos a Chi Fu Central Europe Kft. és a Váci Enterprise Kft. 

2019-ben ezen kívül közvetlenül az MNB-hez került a Széll Kálmán téri Postapalota és az Úri utca 21. alatt található régi városháza épülete. Utóbbiról V. Naszály Márta kerületi polgármester azt mondta a 444-nek, hogy az itt zajló építkezéssel zavarták a környékben élők nyugalmát, ráadásul az intézmény jogszerűtlen parkolási szerződést kötött az előző önkormányzati vezetéssel. 

Az MNB novemberben 8,7 milliárd forintot fizetett az ingatlanért, bár 2014-ben egyszer már megvette 1,9 milliárdért. Ezután, a felújítás idejére odaajándékozta az egyik Pallas-alapítványnak.