Idősek segítésére csoportosítanák át a munka nélkül maradt óvónőket Ferencvárosban

Más feladatokra osztaná be a kerületben dolgozó óvónőket a ferencvárosi önkormányzat. A hvg.hu cikke szerint az óvodák bezárása után négy feladat közül választhatnak: 

  • bevásárolnak vagy ételt vihetnek idős embereknek,
  • utcát fertőtleníthetnek permetezéssel,
  • tájékoztató szórólapokat, plakátokat helyezhetnek ki közterületeken és lakóházakban,
  • egészségügyi maszkokat varrhatnak.

A lap úgy tudja, hogy hétfőn tájékoztatták erről a kerületi óvónőket, akiknek 44 munkanapra kell másik feladatot választaniuk, és ebben az időszakban a korábbi fizetésüket kapják. Aki egyik feladatot sem vállalja, szabadságra mehet vagy kérhet fizetés nélküli szabadságot is. 

Baranyi Krisztina polgármester a lapnak megerősítette, hogy a vészhelyzetben munka nélkül maradó önkormányzati dolgozókat más feladatokra csoportosítják át, de elmondta azt is, a gyerekére vigyázó, a krónikus beteg illetve 60 évnél idősebb emberek otthon maradhatnak, nekik kifizetik így is az alapbérüket. Hogy összesen hány embert fognak új munkakörökbe besorolni, azt még nem lehet világosan látni. 

A polgármester beszélt arról is, hogy egy kormányzati rendelettel kötelező önkormányzati feladatként megkapták a 70 éven felüliek és a hatóságilag karanténba rendeltek ellátását. A kerületben 8 ezer 70 évnél idősebb ember él, és egyre többen vannak hatósági karanténban, és Baranyi arra számít, hogy több ezer idős ember kér majd segítséget az önkormányzattól. Mint a hvg.hu-nak elmondta, eddig a szociális iroda végezte az idősgondozást, 16 dolgozó 170 ember ellátását tudta megoldani, most viszont a legoptimistább becslés szerint is lesz 4 ezer ember.A kerület önkénteseket is toboroz, eddig kétszázan jelentkeztek. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér