A XV. kerület a kínai testvérvárosaitól kapott adományt a járvány elleni védekezéshez, de a szállítmány elakadt a magyar vámon

POLITIKA
2020 április 17., 13:28

Alternatív csatornákon keresztül kezdtek el beszerezni védőeszközöket és koronavírus-teszteket önkormányzatok, nem várva a kormányzati segítségre. Az így beszerzett maszkokat kezdték el osztogatni és - miután erre hiába kérték a kormányt - a nem állami tesztekkel szűrnék le az idősotthonokat, amelyek könnyen járványgócokká válhatnak. 

A legnagyobb alternatív portyázó a Fővárosi Önkormányzat, amelyik összegyűjtötte a különböző kerületek igényeit is. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint a kínai beszerzés egyáltalán nem könnyű, de nagyobb kontigensben olcsóbb árat lehet elérni, megfelelő szállítási határidővel. A beérkező szállítmányt természetesen tesztelik, ha minőségi problémák lennének, visszaküldik azokat. A már megkötött szerződések alapján 1,5 millió sebészeti maszk, és 250 ezer FFP2 maszk érkezik a fővárosnak.

A közös beszerzéshez csatlakoztak kormánypáti kerületek is. (A testvárvárosi kapcsolatokon keresztül kapott maszkokat az állam által bérelt gépekkel hozták el.) 

Sikerült olyan labort találni, ahol nagyobb számban tudnak PCR teszteket végezni. Eddig a főváros majdnem 2000 ezer tesztet tudott vásárolni, ezekkel vizsgálták meg a Pesti úti idősotthont is, így derült ki, hogy ott már megjelent a vírus. Végeztetnének több tesztet is, de Kiss úgy tudja, hogy a vizsgálatokhoz szükséges reagensekből hiány van a piacon, ezért jelenleg ennyi a maximum. A tervük az, hogy a fővárosi szociális intézményeket, hajléktalanellátásban dolgozókat, és gondozottakat, illetve a kerületi egészségügyi alapellátásban dolgozókat leszűrik.  

Vettek az az IGG-IgM típusú antitest tesztekből is 10 ezer darabot. Ez nem mutatja ki olyan hamar a fertőzést, így a nem közvetlenebb kontaktnál, másodszűrésre jók. 

Jött az adomány, de elakadt a vámon

Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere azt mondta, hogy van napi egyeztetés polgármesterek között arról, ki hogyan tud beszerezni védőeszközöket, teszteket, egymásnak ajánlanak lehetőségeket. Maszkot tudtak adni a kerületieknek, a tesztelésben ugyanakkor nem kaptak segítséget az államtól. A kerületben van a Rózsa utcai idősotthon, ahol megjelent a vírus, itt a főváros segítségével tudták az első vizsgálatokat elvégezni. Az jó hír, hogy a kerületi rendőrök legalább kapnak védőfelszerelést, de az egészségügyben a járóbeteg ellátásban is a kerületnek kell besegítenie védőfelszerelésekkel. 

Újpest polgármestere, Déri Tibor megkeresésünkre elmondta, hogy ők is szeretnének tesztelni. Arra nincs elég pénz, hogy százezer tesztet kifizessen az önkormányzat, de első körben a gondozóházakat szűrnék és azokat az önkormányzati dolgozókat, akik kapcsolatba kerülnek a kerületiekkel. Újpest is kapott 5000 FFP2-es maszkot a fővárosi beszerzésből, és 44 ezer sebészi maszkot osztanak szét a lakosság között. A IV. kerület a XV. kerülettel állt össze, mert ott a kínai közösség segítségével tudtak beszerezni felszereléseket.

Megkerestük a XV. kerületet is, ahol megerősítették, hogy a városrészben élő kínaiak közreműködésével valóban 100.000 maszkot tudtak vásárolni. Ez bruttó 28 millió forintba került. Ebből a szállítmányból a húsvéti hétvégén minden XV. kerületi háztartásba 2-2 darabot jutattak el.

Az önkormányzat intézménye, a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény 12.000 db maszkot és 1000 védőruhát szerzett be.

Március 25-én a XV. kerület egyik kínai testvérvárosa 327 kilós adományt adott fel felszerelésekkel, ez ugyanakkor a vámkezelés miatt még nem érkezett meg. „Ugyancsak úton van, és a magyar ügyintézés miatt nem érkezett még meg több más kínai testvérvárosunk adománya” - írta a DK-s Cserdiné Németh Angéla vezetésű önkormányzat. De nemcsak ez akadt el. 

„Egy XV. kerületben élő kínai lakos 1000 tesztet szerez be az önkormányzat számára – természetesen megrendeléssel és fizetéssel, – a szállítmány még vámkezelés alatt áll” .

„Feltűnő és most már aggasztó, hogy finoman szólva is nehézkes a XV. kerületbe érkező szállítmányok vámügyintézése. Az említett, március 25-én feladott kínai adomány előbb elindult Kínából, mint a kormány nagy hírrel bejelentett beszerzései. Utóbbiak viszont már el is jutottak a magyar egészségügy mellett a Balkán legkülönbözőbb szegleteibe, miközben a XV. kerületben élők várnak a nekik szánt eszközökre” - írta az önkormányzat.

Arra a kérdésre, hogy a kormánytól, az állami szervektől milyen segítséget kaptak eddig, azt a választ kaptuk, hogy semmilyent, de a gépjárműadó elvonása 230 millió forintot vett ki a XV. kerület 2020-as költségvetéséből.

A II. kerület a koreai követséghez fordult

A II. kerületben az alternatív beszerzéseknél azt használták ki, hogy a kerületben van a koreai nagykövetség. Őrsi Gergely polgármester elmondása szerint felvették a diplomatákkal a kapcsolatot, hogy javasoljanak megbízható teszteket. Első körben 50 darabot rendeltek, hogy bevizsgáltassák azokat, ezután nagyobb mennyiségről állapodtak meg, mert a kerület sem vár tovább arra, hogy az állam végre teszteljenk az idős és szociális otthonokban. Egészségügyi és szociális dolgozókat is szűrnének. Keddre várták a teszteket, egyelőre nem érkeztek meg.