Az emberek hanyagsága miatt nő a fertőzöttek száma Németországban

A német közegészségügyi ügynökség, a Robert Koch Intézet igazgatója, Lothar Wieler több hét után tartott először sajtótájékoztatót, miután az országban ismét nőni kezdett a koronavírusos esetek száma: míg június elejére sikerült levinni az új fertőzötteteket napi 350 körülire, addig a napokban átlagban 550 körül alakult az új fertőzöttek száma, írja az AFP

Lothar WielerFotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Wieler szerint most az a feladatuk, hogy megakadályozzák, hogy a vírus ismét gyorsan és kontrollálhatatlanul kezdjen terjedni. Mint fogalmazott, aggasztónak találja az új fejleményeket, és szerinte a számok emelkedéséhez az vezetett, hogy hanyagok lettek. Szerinte csak rajtuk múlik, hogy hogyan alakul a járvány Németországban, de a sikerhez az is kell, hogy az emberek betartsák a biztonsági előírásokat, tartsák a megfelelő távolságot és gyakran mossanak kezet. Hozzátette, hogy ahol nem lehetséges a 1,5 méteres távolság betartása, ott szabadtéren is maszkot kell hordani. 

Világszerte meredeken nő az új fertőzöttek száma, és sok helyen ad aggodalomra okot, hogy az elmúlt hetekben sokan mentek külföldi nyaralásra. A német hatóságok legutóbb kedden frissítették az utazási ajánlásaikat, eszerint Spanyolország három régiójába sem ajánlott most elutazni. 

Wieler elmondása szerint nem tudni, hogy ez már a második hullám kezdete-e, de ez is benne van a pakliban. De optimista azzal kapcsolatban, hogy ha betartják az előírásokat, akkor megelőzhetik. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.