Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

Merkely: Százezer fertőzött lehet Magyarországon

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Nagyjából húszszorosa az igazolt fertőzéseknek a valódi szám, ezek alapján körülbelül százezer beteg lehet Magyarországon

- mondta az ATV Heti napló című műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Merkely a műsorban

Merkely szerint egyetlen intézkedéssel lehetetlen legyőzni a vírust, de például kötelezővé tenné a maszk használatát. Minél többen használják, annál nagyobb az esélye, hogy visszaszorítjuk a reprodukciós rátát, mondta a műsorban. A múlt héten ez a szám a kettőt is meghaladta, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött legalább ennyi embernek továbbadta a vírust. 

A rektor az ATV-ben azt mondta, önmagában a határok bezárásával nem állítható meg a járvány, ő viszont mégis zárt volna már korábban. „A magyarok azonban ezt láthatóan nem akarták” - Merkely szerint Horvátországtól lehetett tartani, ez pedig be is jött.

Merkely szerint lehet, hogy több haláleset lesz a második hullámban, mint az elsőben volt, még ha ezt most korai is megmondani. 3-4 hét alatt robbanhatnak be a számok, de lassítani lehet a folyamatot, ha figyelünk az idősekre - egyelőre ebben a hullámban inkább 20-30 évesek fertőzödnek meg. (ATV)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.