Koronavírus-számok Magyarországon 11.29.
Elhunytak + 156 Σ 4 672
Kórházban + 54 Σ 7 590
Fertőzöttek + 6 819 Σ 211 527
Tesztek + 16 311 Σ 1 639 076

Merkely: Százezer fertőzött lehet Magyarországon

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Nagyjából húszszorosa az igazolt fertőzéseknek a valódi szám, ezek alapján körülbelül százezer beteg lehet Magyarországon

- mondta az ATV Heti napló című műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Merkely a műsorban

Merkely szerint egyetlen intézkedéssel lehetetlen legyőzni a vírust, de például kötelezővé tenné a maszk használatát. Minél többen használják, annál nagyobb az esélye, hogy visszaszorítjuk a reprodukciós rátát, mondta a műsorban. A múlt héten ez a szám a kettőt is meghaladta, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött legalább ennyi embernek továbbadta a vírust. 

A rektor az ATV-ben azt mondta, önmagában a határok bezárásával nem állítható meg a járvány, ő viszont mégis zárt volna már korábban. „A magyarok azonban ezt láthatóan nem akarták” - Merkely szerint Horvátországtól lehetett tartani, ez pedig be is jött.

Merkely szerint lehet, hogy több haláleset lesz a második hullámban, mint az elsőben volt, még ha ezt most korai is megmondani. 3-4 hét alatt robbanhatnak be a számok, de lassítani lehet a folyamatot, ha figyelünk az idősekre - egyelőre ebben a hullámban inkább 20-30 évesek fertőzödnek meg. (ATV)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!