Nem minden kerül bele a hivatalos statisztikába

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

  • Megint megdőlt a napi halottszámrekord Magyarországon.
  • Egyre jobban félnek a pedagógusok a fertőzéstől.
  • Stagnál a koronavírus-RNS mennyisége a magyar nagyvárosok szennyvizében.
  • Az amerikai járványügy elismerte, hogy a levegőben is terjed a koronavírus.

Soha nem volt még ennyi áldozata a koronavírusnak Magyarországon, miközben még mindig nagyon keveset teszteltünk – ezzel a mondattal kezdődött a 444 keddi járványhírlevele, és ezzel a mondattal kezdődik a szerdai is. Míg a kormányzat keddi közlése szerint 20 koronavírus-fertőzött halt meg 24 óra alatt, szerda reggelre már 24-re módosult a szám. Grafikonon is jól látszik, hogy ez messze új rekord:

A napi új fertőzöttek száma a magyar tesztkapacitások végletes kihasználtsága miatt sokat nem mond már, de szerda reggeltől csütörtök reggelik 877 új fertőzöttet regisztráltak valamivel kevesebb mint 10 ezer tesztből, tehát még mindig jelentősen a WHO által ajánlott 5 százalékos teszt/fertőzött-arány fölött járunk.

Nem került be egy október 3-án elhunyt tanár a hivatalos statisztikába. Szombat délután halt meg egy magyar vidéki kórházban egy tanár, aki igazoltan koronavírusos volt, mégsem került bele a hivatalos magyar koronastatisztikába. Erre az életkora alapján lehet következtetni: a tanár 39 éves volt, de a hivatalos statisztikában szombat óta csak egy 40 évesnél fiatalabb áldozat szerepel: egy 21 éves nő.

Erősödik a pedagógusok félelemérzetederül ki a Pedagógusok Szakszervezete által 3200 tanár részvételével készített felmérésből. A válaszadók többsége nincs meggyőződve arról sem, hogy a jelenlegi járványhelyzetben helyes döntés a tantermi oktatás folytatása. 30 százalékuk a teljesen tantermen kívüli, 44 százalékuk a hibrid oktatásra való átállást üdvözölné.

A kormány a valós helyzettől függetlenül kevés iskolai fertőzéssel dicsekszik legújabb, teljesen érthetetlen céllal indított kampányában. Megszületett a fake news harmadik generációja

Stagnál a koronavírus örökítőanyaga a magyar nagyvárosok szennyvizében a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb felmérése szerint. Az örökítőanyag koncentrációja azonban Székesfehérváron és Budapesten emelkedett. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Karanténba vonult a miskolci polgármester. Veres Pál azért döntött így, mert igazoltak koronavírusos személlyel került kapcsolatba. Egyelőre nincs tünete, így elég lenne, ha vár 10 napot, és ha tünetmentes marad, akkor nem kapta el a vírust, de azt írta a Facebookon, hogy a biztonság kedvéért inkább tesztelteti magát.

Tényleg terjedhet a levegőben is a koronavírus - ismerte el friss kiadványában az amerikai járványügyi hivatal. A cseppfertőzéshez képest ez azért súlyosabb állítás, mert míg a cseppfertőzésnél a fertőző cseppek néhány méter megtétele után a földön landolnak, a levegőben fertőző, sokkal kisebb aeroszolok órákig is a légtérben maradhatnak. Egy levegőben terjedő kórokozó ellen nem véd a távolságtartás, és a kézmosás sem elegendő.

Európában csak négy olyan ország van, ahol kontrolláltnak nevezhető a járványderül ki az európai járványügyi hatóság, az ECDC adataiból. Németország, Finnország, Ciprus és Norvégia fér be a küszöbérték (százezer lakosra húsz eset) alá. Az október eleji adatok szerint a a kelet-közép-európai térség (visegrádi négyek), a Nyugat-Balkán, Ukrajna és Moldova áll a legrosszabbul koronavírusügyben. 

A rosszul álló térségen belül is Csehországban legpocsékabb a helyzet. Megdőlt az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek rekordja: kedden 4457 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Az Európai Unión belül az utóbbi időben Csehországban emelkedik a leggyorsabban a fertőzöttek napi száma.

Brüsszelben bezárnak a kocsmák és a kávézók az egyre növekvő esetszám miatt. Az éttermek egyelőre nyitva maradhatnak, de az asztaloknál maximum négy ember ülhet, előírt távolságban. A nyilvános alkoholfogyasztást szintén tiltják csütörtöktől a belga fővárosban.

Karanténba került az amerikai vezérkar több tagja, miután kiderült, hogy Charles W. Ray admirális, az amerikai parti őrség parancsnok-helyettese koronavírusos.

Trump a felelős az USA legnagyobb kudarcáért Pearl Harbour óta – írja új könyvében Andrew Cuomo New York-i kormányzó, aki szerint lényegében az amerikai elnök tehet arról, hogy New York-iak ezrei haltak meg a járvány első hullámában.

Putyin még nem, de a környezetében lévők már beoltatták magukat a Szputnyik-V nevű új, orosz fejlesztésű koronavírus-vakcinával. Az orosz védelmi minisztérium vezetése szintén kipróbálta a szert. Az orosz elnök még kivár, ő a szigorú karanténban hisz.

Még gazdagabbak lettek a koronavírus miatt a világ leggazdagabbjai. A svájci UBS bank elemzése szerint a világ milliárdosai az eddigi vagyonuk több, mint negyedével lettek gazdagabbak, így a közös vagyonuk eléri a rekordnak számító 10,2 billió dollárt.