Az esetek 95 százalékában hatékony és az időseknél is működik a BioNtech és a Pfizer koronavírus-vakcinája

Egészségügy
2020 november 18., 11:15

Véget ért a német BionTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű koronavírus-oltásának tesztelése, amiben 44 ezer önkéntes vett részt. A Pfizer által most publikált végső következtetések igen pozitívak - derül ki a New York Times friss cikkéből. Eszerint:

  • A vakcina az esetek 95 százalékában hatásos.
  • Hatékonysága az időseknél is 94 százalékos. Ez azért fontos, mert az öregek szervezete nem minden létező kísérleti vakcinára reagált a fiatalabbakéhoz hasonlóan.
  • Nincsenek erős mellékhatásai.
  • Az enyhe és az erős tüneteket mutatók esetében is hatékony.

A Pfizer közölte, hogy “néhány napon belül” megkéri a szabályozó hatóságtól a sürgősségi forgalomba hozatali engedélyt.

Ez a vakcina úgynevezett mRNS-alapú oltás, ami nem elölt vagy legyengített vírust, csupán a vírus örökítőanyagának egy kulcsfontosságú részletét tartalmazza. Vagyis nem tud fertőzést okozni, de elég lehet ahhoz, hogy immunválaszt provokáljon. A technológia alapjait részben egy magyar biológus, Karikó Katalin tette le Amerikában, aki ma szintén a BioNTech munkatársa. Bár a módszerről elvi szinten egy ideje tudják már, hogy működnie kell, a technológia annyira új, hogy eddig soha senki nem gyártott vagy használt mRNS-alapú oltást semmilyen betegségre.

Az oltás hatékonyságáról 9 nappal ezelőtt közöltek először előzetes adatokat, akkor azt jelezték, hogy az 90 százalék feletti lehet.

Azt egyelőre nem tudhatjuk biztosan, hogy a vakcina az alany megvédésén felül képes-e megakadályozni a fertőzés továbbadását, de Ugur Sahin kutató, a német BioNTech alapító vezérigazgatója ebben is bizakodik.