A kormány kiáll az Európát Soros György gázkamrájának nevező Demeter Szilárd mellett, marad a helyén

politika
2020 november 30., 13:59

Ellenzéki parlamenti képviselők a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjéről kérdezték a pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest az Országgyűlésben.

Varga Mihály válaszából kiderült, hogy a kormány nem meneszti Demeter Szilárdot, aki szerinte „elismerte a hibáját, visszavonta, törölte írását”.

Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály akkori nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a Boscolo Budapest szállodában 2017. február 28-án.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály akkori nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a Boscolo Budapest szállodában 2017. február 28-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
  • A DK-s Arató Gergely azt mondta, „Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci, ismerjük ezt a hangot. (…) Azzal hogy a helyén van, önök közösséget vállalnak egy nyílt nácival.”
  • Burány Sándor, a Párbeszéd politikusa azt mondta, „várjuk a tájékoztatást arról, hogy Demeter Szilárd lemondásáról miért nem tett bejelentést”.
  • Az MSZP-s Harangozó Tamás is azt kérdezte, Demeter meddig marad még a posztján.
  • Az LMP-s Csárdi Antal is Demeter távozását követelte.

Varga Mihály ezekre csak annyit mondott, Demeter visszavonta az írását, és bocsánatot kért, a baloldal pedig „kettős mércével mér, mert amikor egy baloldali polgármester (a DK-s László Imre) pozitívan nyilatkozott Hitlerről, akkor nem követelték a lemondását” – írta meg a Telex.

Több ezren írták alá azt a vasárnapi nyílt levelet, ami szerint Demeter Szilárd miniszteri biztosnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának azonnal le kellene mondania minden közéleti funkciójáról, és ki kellene vonulnia a közéletből.

Demeter szombaton írt cikket az Origóra arról, hogy „Európa Soros György gázkamrája”, és a magyarok meg a lengyelek jelentik ma az új zsidókat. A cikk után magyar és nemzetközi zsidó szervezetek, illetve Izrael és az USA budapesti nagykövetsége is elítélték Demeter szavait, sőt a cikket a Fidesszel szívélyes viszonyt ápoló rabbi, Köves Slomó is ízléstelen, otromba provokációnak nevezte.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök az Orbán Viktornak címzett nyílt levelében írt arról, hogy ha Demeter hétfőn is a kormány tisztviselője lesz, az arra utal, hogy a cikkében írottak a kormány álláspontját tükrözik. A budavári önkormányzat szerződést bontott a PIM-mel.

Demeter Szilárd
photo_camera Demeter Szilárd Fotó: Botos Tamás/444

Demeter egy ideig a Facebookon próbált kiállni a cikke mellett, végül visszavonta az írást, és törölte Facebook-oldalát. Bocsánatot – Varga Mihály állításával szemben – nem kért.