Egy ábra, amiből mindenkinek világos, mekkora pusztítást végez a járvány

járvány
2020 december 09., 15:08
  • A hivatalos járványadatoknál jóval magasabb a november közepi többlethalálozás.
  • Nem világos, mire való a vakcinaregisztráció.
  • A szociális dolgozók is elsőbbséget élveznek majd az oltásnál.
  • Angela Merkel szenvedélyes beszédet mondott a vírusról, a karácsonyról és a korlátozásokról.
  • Járványügyi összefoglaló.

Ha egyetlen grafikonból szeretnénk megtudni, milyen pusztítást végez a koronavírus-járvány Magyarországon, ezt érdemes megnézni:

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Az operatív törzs napi jelentéseiben azok az elhunytak szerepelnek, akik igazolt fertőzöttek voltak. A Központi Statisztikai Hivatal némi csúszással ugyan, de rendszeresen közli az összesített halálozási adatokat is, függetlenül a halál okától.

Ma kiderült, hogy november 9. és 15. között kiugróan sokan, 3642-en haltak meg Magyarországon, 1244-gyel meghaladva az ötéves átlagot (fekete vonal). Ezt a számot hívjuk halálozási többletnek, amit világszerte mindenhol figyelemmel követnek a járvány következményeinek vizsgálatakor.

Azon a héten - furcsálltuk is - éppen stagnált a koronavírus okozta halálozás, 697 áldozatot jelentettek. Azokban a napokban függesztették fel a halasztható műtéteket, és vonták be szinte az ország összes kórházát a koronavírusos betegek ellátásába. (További adatokat a járványoldalunkon érdemes keresni.)

Napi adatok: 160 újabb halott szerepel az operatív törzs szerdai jelentésében, összesen közel 6300 áldozata van a járványnak. Csaknem nyolcezer fertőzött beteg van kórházban, plusz azok a covid-gyanús betegek, akikről elvétve számolnak be. (Múlt szerdán 1800-an voltak.) Jó hír, hogy a 3200 új fertőzöttet közel 29 ezer teszttel találták meg, így a napi pozitív tesztarány 11,2 százalékra esett.

Vakcina

Mit ér a regisztráció?
Sok mindent mondtak róla, mégsem világos, muszáj-e regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy valaha oltást kapjunk. És ha nem, akkor milyen előnyökkel jár a tájékoztatáson túl?

Szociális dolgozók is elsőbbséget élveznek majd az oltásnál
Az egészségügyiek mellett.

Mit érdemes tudnunk a vakcinákról?
A pécsi virológusok közérthető módon foglalták össze.

Súlyos allergiásoknak nem ajánlják a Pfizer/BioNTech-vakcinát
Nagy-Britanniában jutottak erre, ahol már elkezdődött az oltás.

A szegényebb országok labdába sem rúghatnak a nagy vakcinafelhalmozó versenyben
A világ gazdagabb fele már most akkora készletet vásárolt fel, hogy máshová alig jut. Csak az Oxford-AstraZeneca mutatott példát globális felelősségvállalásból.

Az első eredmények alapján a kínaiak hagyományos vakcinája is működik
86 százalékos hatékonyságról számoltak be.

Angela Merkel 2020. december 9-én, a német költségvetés parlamenti vitáján.
photo_camera Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Angela Merkel szenvedélyes beszédet mondott a Bundestagban arról, hogy napi 590 halott mellett nem szabad kockáztatni az utcai forraltborozást, és nem szabad hagyni, hogy ez legyen az utolsó karácsony a nagyszülőkkel. Érdemes megnézni ezt a videórészletet angol felirattal. Egymillió főre vetítve Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint 219-en haltak meg covidban az elmúlt két hétben, Németországban 62-en.

A szélsőjobboldali AfD támadja a németországi szigorításokat. Egy jénai kutatóintézet szerint azokban a térségekben, ahol különösen magas a párt támogatottsága, jobban terjed a fertőzés is.

Joe Biden százmillió embert oltatna be elnöksége első száz napja alatt. Ambiciózus célkitűzés, de a Statnews szakértője szerint nem irreális. Anthony Fauci, az ország fő járványszakértője is hasonló állásponton van.

Észak-Korea ragaszkodik hozzá, hogy egyáltalán nem jutott be hozzájuk a koronavírus. Mivel az ország szoros kapcsolatot ápol Kínával, sokan kételkednek, köztük a dél-koreai külügyminiszter, aki hangot is adott ennek. Kim Dzsogun testvére válaszul azt üzente: drágán megfizethet a szavaiért.