A héten eldőlhet a 2022-es választás egyik legfontosabb kérdése is

reggel 4
2020 december 10., 05:35

Ébresztő, jó reggelt, mozgalmas napok állnak előttünk! Ez a 444 reggeli hírlevele.

Tegnap este befutott a hír, hogy a magyar és lengyel kormány megállapodott a németekkel, és ha minden terv szerint alakul, Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki eláll az uniós költségvetés vétójától, cserébe a többi tagállam lazít az uniós támogatások ellenőrzésén. A Fidesz már elkezdte hirdetni saját győzelmét, a magyar ellenzék pedig Orbán Viktor vereségét. A tét nagyságát mindenki érzi: Orbánéknak fontos, bár csak a háttérben hangoztatott követelése volt, hogy a 2022-es választás ne szólhasson erről, mármint a korrupt oligarchák és a leépült demokratikus intézmények miatt visszaszedett EU-s pénzekről.

MÉG NINCS LEFUTVA

EU-párti lengyel tüntetők december 9-én Krakkóban
photo_camera EU-párti lengyel tüntetők december 9-én Krakkóban Fotó: Omar Marques/Anadolu Agency via AFP

Ebben a kommunikációs harcban mi azt tudtuk csinálni, hogy megszereztük a megállapodás tervezetét, hogy egyáltalán tudjuk, miről beszélünk. Magyari Péter elemzése szerint „a szöveg alapján Magyarország és Lengyelország lényegében megkapta, amit akart. Az Európai Parlament pedig szinte mindent elveszített, amit november elején szuszakolt bele a jogállamisági mechanizmusnak nevezett törvénytervezetbe.”

Az viszont csak a ma kezdődő brüsszeli csúcstalálkozó után derül ki, hogy pontosan mi kerülhet a megállapodásba. Orbán Viktor már a helyszínen lobbizik, a holland, a dán, a svéd és a finn miniszterelnökök lehetnek az ellenoldal hangadói.

Lazán kapcsolódó hír: Nem váltják le Kaczynskit a tüntetők elleni rendőri erőszak miatt.

CSALÁS SZOLGÁJA

Remek illusztráció az európai közvéleményt lázban tartó vitához szerda éjjeli hírünk. A friss Magyar Közlönybe lapozva ugyanis azzal szembesültünk, hogy miniszterelnök úr nemzetstratégiai jelentőségűnek nyilvánította Mészárosék szuperbankjának összeolvasztását.

Megszoktuk már, hogy itthon a versenyhivatal szemérmesen félrenéz, ha az Orbán-kormány pénzéből dollármilliárdossá vált gázszerelő bankja meg az Orbán Viktor gázszerelőjének a gázszerelőjének a bankja éppen egymáséi lesznek a nemzetgazdaság nyoszolyáján.

A következő napok fő kérdését úgy is fel lehet tenni, hogy az EU is marad-e ilyen szemérmes.

VAK, VAK, VAKCINA

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Mire jó a vakcinaregisztráció? Kik élveznek elsőbbséget az oltásnál? Egyáltalán hogyan működik ez a csodafegyver? Mit tud a kínai versenyző? Mitől félnek a törökök? És miben bíznak az izraeliek? Mire kell figyelni az allergiával? És az alkohollal?

Még több kérdés és válasz a járványügyi hírlevélben, amely a fenti, finoman szólva is aggasztó grafikonnal indul. Itt a bővebb magyarázat hozzá.

IDŐSÖDŐ ELŐADÓMŰVÉSZEK

Akinek már kiütése van az európai politikától és a világjárványtól, annak itt van Winkler Róbert beköszönő bokszcikke remek retró videókkal és ehhez hasonló mondatokkal: „Oké, most már csak egy bojlertestű papa. De hát melyikünk nem?”

A FEKETE

photo_camera Fotó: Julien Mattia/Anadolu Agency via AFP

És ha már sport: egy focimeccs negyedik játékvezetője mindössze két odavetett szóval elérte, hogy egész nap címlapon maradjon. A beszóláson felháborodó Demba Ba néhány mondattal többet mondott a rasszizmus természetéről, mint teljes kampányok tudnak - írtuk reggel, majd délután már a román sportminiszter is elnézést kért, hogy aztán este a játékvezetők és a focisták együtt térdeljenek a rasszizmus ellen.

ÉS MÉG MI ÚJSÁG A NAGYVILÁGBAN?