Azzal vádolják Törökországot, hogy ujgurokat adnának ki Kínának vakcináért cserébe

külföld
2021 január 17., 20:25

Erdogan ellenzéke azzal vádolja a török kormányt, hogy vakcináért cserébe kiadnák az országban menedéket kereső ujgurokat Kínának, írja a Business Insider.

A vád alapja, hogy elég nagy késéssel, december 11 helyett csak 30-án érkezett meg Kínából a koronavírus elleni Sinovac vakcina szállítmánya, Kína pedig pont ebben a hónapban ratifikált egy 2017-es kiadatási egyezményt, amit a török vezetés nem akar jóváhagyni. Az egyezmény értelmében a törököknek ki kéne adniuk azokat a személyeket, akik ellen a Kínában eljárás folyik, és fordítva. Ezt értelmezték úgy az ellenzéki politikusok, hogy Kína a vakcinaszállítmány befagyasztásával akar nyomást próbál gyakorolni Ankarára, hogy kiadassa az országból elmenekült ujgurokat.

Az elmúlt években Kína célzott támadást indított Hszincsiang tartományban élő őslakos muszlim ujgurok ellen, a közösség tagjait milliószámra fogják el, kényszerítik átnevelőtáborokba és fizetetlen munkára, a nőket pedig akár még sterilizálják is.

Sokan Törökországba menekültek, itt él a világ legnagyobb, nagyjából 50 000 főt számláló ujgur diaszpórája. A török-kínai közeledés azokra jelent veszélyt, akiknek nincs még török állampolgárságuk, és Ankara nem tudja megvédeni őket.

Több török ellenzéki politikus a parlamentben vádolta a kormányt azzal, hogy hajlandók lennének kiadni ujgur menekülteket Kínának, hogy zökkenőmentesen érkezzenek az országba a koronavírus elleni vakcinák.

A török külügyminiszter, Mevlüt Çavuşoğlu úgy reagált, hogy ugyan Kína valóban azt kérte Törökországtól, hogy adjanak ki nekik menekült ujgurokat, de Törökország visszautasította a kérést. Çavuşoğlu azt is tagadta, hogy a vakcinákért cserébe ratifikálták volna a 2017-es kiadatási egyezményt.

Erdogan 2009 és 2015 között nyíltan fogadta az ujgur kisebbség tagjait az országban, de az azóta eltelt években több jel utal arra, hogy változtatott az álláspontján, és barátságosabb viszont szeretne ápolni Kínával.

2019 júliusában például Törökország nem írta alá az ENSZ emberjogi tanácsának Kínát elítélő levelét, amiben az ujgurok kényszerfogvatartása ellen tiltakoznak.

Ugyanebben a hónapban a kínai állami média szerint Erdogan úgy nyilatkozott Xi Jinping kínai elnöknek, hogy az ujgurok boldogok Hszicsiangban. Ankara később közölte, hogy Erdogant félreértették, Kína szerint viszont nem.

2020 elején pedig a török kormánypárt ellehetetlenítette az ellenzék kezdeményezését, hogy felállítsanak egy bizottságot, ami vizsgálja az emberi jogok semmibe vételét Hszicsiangban.

Minezek ellenére Kamer Artiş, egy Törökországban élő ujgur aktivista Business Insidernek úgy nyilatkozott, bíznak abban, hogy az ellenzék tiltakozása elég lesz ahhoz, hogy a török vezetés ne ratifikálja az egyezményt. (Business Insider)