Száz év fölött ne ugráljon!

járvány
2021 január 18., 15:06
  • Elég lassan halad a magyar népesség beoltása, vasárnap csak 3244 ember kapott vakcinát.
  • Ennek csak részben oka, hogy egyelőre csak néhány tízezres tételekben érkezik oltás.
  • A helyzeten változtatna, ha a kínai védőoltást is bevethetnék.
  • Bár a miniszterelnök erős nyomást gyakorolt az engedélyező hatóságra, külügyminisztere szerint nem a politikusok döntenek majd az ügyben.
  • Közben Szerbiában érdekes emberkísérletbe kezdtek.

68

Az operatív törzs tájékoztatása alapján az elmúlt 24 órában 68 igazolt halálos áldozata volt a koronavírus-járványnak, tavaly november 9. óta nem volt ilyen kevés. Vasárnap a vírus ellen beoltottak száma is kevés volt, mindössze 3244 oltást adtak be.

Ez utóbbi folyamatot némileg nehezíti, hogy a hivatalos regisztrációs oldalon, ahol elvben jelentkezni lehet - vagy kell, ez még mindig nem derült ki egyértelműen -, legfeljebb két számjeggyel leírható életkoradatot lehet rögzíteni. A nyugdíjasok amúgy postán is, 99 év felett pedig a jelek szerint kizárólag úgy regisztrálhatnak.

Emberkísérlet

Szerbiában egészen sajátos rendszerben indították újra az iskolákat: a diákok az egyik héten bejárnak, a másik héten otthon, online tanulnak - vagyis egyrészt közösségbe járva megfertőződhetnek, másrészt minden második héten újra a szüleik nyakán maradnak. Hogy ennek így mi értelme van, az rejtély. Annál biztos nem kevesebb, mint ami Magyarországon történik, ahol volt olyan iskola, amit azután se zártak be, hogy már tíz tanár is megfertőződött.

Szerbiába amúgy már egymillió adag érkezett abból a kínai védőoltásból, amivel Brazíliában már oltanak is. Ennek* aminek az engedélyezéséért Orbán Viktor intenzíven kampányolt a múlt pénteki rádióinterjújában. Ennek hatására az engedélyező hatóság az elmúlt három napban már kétszer is megnyilatkozott, bár Kínában vizsgálódó munkatársuk további vizsgálatokat lát szükségesnek. A beszerzésekkel megbízott Szijjártó külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy a kérdésben a szakértők, és nem a politikusok fognak dönteni.

A régi jó szovjet oltások

Eperjes Károly színművész a kínai helyett az orosz vakcinára vált. Ő ugyan már saját állítása szerint kétszer is átesett a fertőzésen, de mindenképpen beoltatná magát, viszont kizárólag az orosz oltással, mert már gyerekkorában is orosz oltásokkal oltották. Remek hír neki, hogy Müller Cecília tisztifőorvos hétfői tájékoztatása alapján "az orosz fél rendkívül nyitott". Más kérdés, hogy bár Putyin elnök már augusztusban készre jelentette a Szputnyik V névre keresztelt orosz oltóanyagot, annak valójában még csak a harmadik fázisú tesztjei zajlanak.

Északi szomszédunknál, Szlovákiában hétfőn újabb tömeges tesztelés indul, aminek eredményeként két részre osztanák az országot aszerint, hogy hol jobb, és hol rosszabb a helyzet. Még messzebb, Chicagóban három hónap után vették észre, hogy egy Los Angeles-i férfi a reptéren lakik, mert állítása szerint a járványtól való félelmében nem merte elhagyni azt.

*Pontosítás 2020. 01. 19.: Brazíliában nem ugyanazzal a kínai védőoltással oltanak, amiből Szerbiába is érkezett. Az előbbi a Sinovac vakcinája, az utóbbi a Sinopharmé. Orbán miniszterelnök ez utóbbi engedélyeztetéséért lobbizott rádióinterjújában.