Gigantikus dinoszauruszt találtak Argentínában

múlt
2021 január 21., 15:18

Egy gigantikus méretű dinoszaurusz maradványait tárták fel Argentínában, a szakértők szerint ez lehet az egyik legnagyobb élőlény, amely valaha élt a Földön.

Paleontológusok egy 98 millió éves dinoszaurusz fosszilizálódott maradványaira bukkantak Patagóniában, Neuquén tartományban az úgynevezett Candeleros-formáció vastag, üledékes lerakódásaiban.

photo_camera Fotó: JOSE LUIS CARBALLIDO/AFP

Úgy vélik, hogy a feltárt 24 farokcsigolya, valamint a medence- és a mellizom elemei egy titanoszauruszé lehettek. Ezek az állatok a szauropoda dinoszauruszok csoportjához tartoztak, hatalmas méret, hosszú nyakuk és farkuk volt, négy lábon jártak.

A Cretaceous Research című tudományos lapban megjelent tanulmány szerzői úgy vélik, ez "a valaha talált egyik legnagyobb szauropoda", nagyobb lehetett, mint egy patagotitán, egy 100-95 millió éve élt faj, amely akár 37,2 méteresre is megnőtt.

"Ez egy hatalmas dinoszaurusz, de úgy véljük, a jövőben a terepmunka során a csontváz még több részét tárhatjuk fel, és akkor valószínűleg még nagyobb magabiztossággal meg tudjuk állapítani, mekkora lehetett"

- mondta Alejandro Otero, a La Plata-i Múzeum paleontológusa.

photo_camera Fotó: JOSE LUIS CARBALLIDO/AFP

Titanoszauruszoktól származó fosszíliákat az Antarktisz kivételével találtak már minden kontinensen. A legnagyobb egyedeket többnyire Patagóniában tárták fel.

A kutatók szerint a dinoszaurusz lábszárcsontjának elemzése nélkül nem lehet megmondani, mennyit nyomhatott az állat. A részlegesen feltárt őslényről azonban megállapítható, hogy "az egyik legnagyobb titanoszaurusz", amelynek testtömege a patagotitánét vagy az argentinoszauruszét is túlszárnyalhatta.

A patagotitánok akár 77 tonnát is nyomhattak, az argentinoszauruszok pedig akár 40 méteresre és 110 tonnásra is megnőhettek.

A tudósok kiemelték, hogy bár nem hiszik, hogy a dinoszauruszok egy eddig ismeretlen fajának tagját fedezték fel, azt egyelőre nem tudták egyetlen ismert nembe sem besorolni.

(CNN, MTI)