Spájzban az orosz vakcina

járvány
2021 január 22., 16:23
  • Itt a 444 járványügyi hírlevele.

Egymillió ember beoltására elegendő vakcinát veszünk Oroszországtól, jelentette be Szijjártó Péter. A Szputnyik-vakcinák a tervek szerint három hónap alatt érkeznek majd meg Magyarországra.

Orbán: Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret: a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt dolgokról.

Nem Brüsszel miatt halnak meg jelenleg Magyarországon naponta százan a járványban: Orbán megtalálta szokásos boxzsákját, de a felelősséget nem lehet áttolni az EU-ra.

Nem a beoltottak számától, hanem a beérkezett mennyiségű vakcinától függ majd, mikor tér vissza a normális élet Magyarországra: fontos szempontot árult el Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról, hogy mikor lehet számítani a jelenlegi járványügyi korlátozások lebontására, és mi történik, ha kevesen akarják beoltatni magukat.

Október végi szintre csökkent a kórházak leterheltsége, ismét 4000 alatt van a kórházban lévők száma. Ez jó hír, és csak reménykedni lehet benne, hogy az új variánsok nem fogják ismét felvinni a számokat.

Orbánt megriasztotta egy váratlan adat, ezért is lett teljesen más az őszi járványkezelés: a Direkt36 kormányközeli forrásokkal is beszélve írt arról, hogy mi alakította itthon a védekezést a második hullám idején.

Egyre nagyobb az oltási kedv, az emberek harmada kérne vakcinát: a KSH friss felmérése szerint folyamatosan nő azoknak a száma, akik be akarják oltatni magukat.

Be van oltva? Két hét karantén! Egy Budapesten élő izraeli férfi története alapján írtunk arról, hogy a magyar hatóságok még egyáltalán nem állnak készen arra, hogy más országokban már tömeges oltókampányok zajlanak.

Számos európai országban látványos többlethalálozást hozott a koronavírus-járvány őszi időszaka, és az eddig ismert adatok alapján a magyar ősz volt a hetedik leghalálosabb a kontinensen.

Ötven lélegeztetőgépet küldünk Ukrajnába, összesen negyvenhat egészségügyi intézménybe.

Pfizer? Moderna? Szputnyik? Ha választhatnál, melyik vakcinával oltatnád be magad? Minden, amit az oltásokról tudni lehet + szavazás a Qubiton.

Utazási szigorítás, sötétvörös zónák jöhetnek az EU-ban: csütörtök este tárgyaltak az EU tagállamok miniszterelnökei, hogy hogyan kezeljék a járványhelyzetet, illetve utazhassanak-e már azok, akiket beoltottak. Egyelőre inkább a nem létfontosságú utazások szigorítására készülhetünk az új variánsok miatt.

Jelentősen lassul a járvány terjedése Nagy-Britanniában, hatnak a szigorú korlátozások.

A japán kormány mindenképpen megtartaná idén az olimpiát Tokióban, reagálták azokra a pletykákra, melyek szerint a szervezők inkább lefújnák az egészet.

Dulakodás alakult ki a cseh parlamentben, miután egy képviselő maszk nélkül próbált felszólalni az elnöki pulpitusnál, a többiek meg megpróbálták elrángatni onnan.

Hongkongban először rendeltek el lezárásokat: a városállam több ezer lakójának nem szabad most elhagynia otthonát, mivel Hongkong egyik legszegényebb és legzsúfoltabb részén felütötte a fejét a vírus.

Görögországban újranyithatnak az általános és a középiskolák, legalábbis a járványügyi szakértők javaslatai szerint, mivel továbbra is esik vissza az új fertőzöttek száma.

Marokkó kétmillió dózist kapott az AstraZeneca vakcinájából, és ezzel az első afrikai ország lettek, ahol már elegendő oltóanyag áll rendelkezésre a tömeges oltási kampány megkezdéséhez.

Biden az első 100 napján 100 millió ember beoltását tervezi: az új elnöki ciklus eleje a járványról fog szólni.

Harmadszor is elhalasztották az új James Bond-film bemutatását: a forgalmazók mindenképp megvárnák a mozik újranyitását, de a mozik egyelőre nem nyitnak újra.