A késésért szíves elnézésünket kérik, de

járvány
2021 január 27., 16:00
  • Naponta átlagosan háromezer embert oltottak be Magyarországon az elmúlt héten.
  • Viszonylag kedvezően alakulnak a járványadatok.
  • Kérdőjelek az orosz vakcina engedélyezése körül.
  • Döcögősen érkezik az Unióba az oxfordi vakcinaszállítmány.
  • Segítségért kiáltó és gerillaüzemmódba kapcsolt éttermek.
  • Napi járványösszefoglaló.

Az elmúlt héten naponta átlagosan háromezer embert oltottak be Magyarországon koronavírus elleni vakcinával. Összesen 152 ezren kapták meg az oltást december óta az eddig érkezett, 200 ezer embernek elég adagból. Müller Cecília azt mondta, most már szeretnék felpörgetni az oltást az idősotthonokban és más szociális intézményekben.

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

A járványadatok viszonylag kedvezően alakulnak:

  • A napi halálozás több mint egy hete száz alatt van.
  • Szerdán az új teszteken belül a pozitívak aránya 6 százalék alá csökkent (a tesztelési adatokkal kapcsolatos bizonytalanságok ugyanakkor elhomályosítják az összképet).
  • A kórházban és a lélegeztetőn levők száma stagnál.

További adatok és grafikonok itt találhatók.

A Szputnyik V klinikai tesztjén vizsgált vakcina nem teljesen egyezik a forgalomba került vakcinával
A Népszava szerint ezt is kifogásolták szakértők az orosz vakcina hazai engedélyezése során. Hétfőn megírtuk: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által felkért külsős szakértők hiányos, ellentmondásos adatok miatt nem javasolták az engedélyezést.

Így győzte meg magát egy frontvonalban dolgozó ápoló, hogy érdemes beoltatnia magát:
„Azt mondták, gondoljak arra: ha most megkapom az oltást és nem fertőződöm meg, lehet, hogy van hátra jó öt évem. Ha viszont megfertőződöm, akkor van hátra két rossz hónapom. Innentől nincs miről beszélgetni az oltással kapcsolatban” - nyilatkozta a Blikknek Szűtsné Bárdos Gyöngyvér, a Szent László Kórház vezető ápolója.

Érkezik a bamlanivimab
Ez egy amerikai fejlesztésű, covid-ellenes gyógyszer, amiből hatezer adagot vásárolt Magyarország.

Operatív törzs:

  • A gyöngyösi kórház főigazgatója vizsgálatot rendelt el a soron kívül beoltott polgármester ügyében.
  • Aki megkapta a második vakcinaadagot, annak kontaktszemélyként sem kell majd karanténba mennie.

Döcögő oxfordi szállítmány

A holland és belga gyártási nehézségek miatt érkezik a tervezettnél kevesebb oxfordi vakcina februárban az Európai Unióba, mondta az AstraZeneca vezetője, Pascal Soriot. Összességében két hónapos lemaradásban vannak, de többször hangsúlyozta: Nagy-Britanniával három hónappal korábban írták alá a megállapodást, így abban az esetben volt idejük kiküszöbölni a problémákat. A brit gyárból is szállítanak majd az EU-ba, ha teljesítették, amit ott vállaltak.

Az Európai Gyógyszerügynökség a tervek szerint pénteken engedélyezi a vakcinát, utána március 27-ig 80 millió adagot szállíthatnak. Összesen 300 millió adagról állapodtak meg, további 100 millió dózisra vonatkozó vételi opcióval. Kérdés, engedélyezik-e majd 65 év felettieknek is, arról ugyanis kevés az adat, számukra is biztonságos-e. A jelek szerint igen.

Akárhogy is, nem felhőtlen az AstraZeneca és az Európai Bizottság viszonya. Délelőtt ráadásul úgy tűnt, előbbi lemondta a szerda estére tervezett találkozót, majd kiderült, hogy mégsem.

Azért van minek örülni: a Sanofi besegít a Pfizer/BioNTech vakcina gyártásába, és több mint 100 millió adagot szállít év végéig az Unióba.

photo_camera Boris Johnson brit miniszterelnök Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

A kormány által kijelölt szállodákban kell karanténozniuk azoknak, akik a koronavírus újabb variánsaival fertőzött országokból térnek haza Nagy-Britanniába. Az iskolák március 8-ig biztosan zárva maradnak.

Madridban két hétre felfüggesztették az oltásokat, hogy a meglevő készletet fenntartsák azoknak, akiknek még szükségük van a második adagra.

Ciprus lazít: február 8-án kinyitnak az általános iskolák és a plázák.

Beutazási szigorításra készül Németország az új variánsok miatt. Ez még nem hivatalos, de Horst Seehofer belügyminiszter már utalt rá.

Gyanús csomag miatt ürítettek ki egy walesi vakcinagyárat.

Stockholmban oltóhellyé alakítják a Nobel-bankett helyszínét.

Bill Gates meglepődött, hogy összeesküvés-elméletek szerint ő tehet a járványról. „Az emberek ezt komolyan elhiszik?” - tamáskodott.

20 év börtönt is kaphat a wisconsini gyógyszerész, aki tönkretett 500 vakcinát, mert azt hitte, módosítják a DNS-t.

Evés-ivás

Végül: a hónapok óta tartó korlátozások egyre jobban megviselik a kocsmákat, kávézókat, éttermeket. Bede Márton hosszabb cikkben ír arról, miért nem megnyitni, hanem segíteni kell a vendéglátóhelyeket. Szily László pedig arra hoz példákat, hogy már jó néhány hely megnyitott gerillaüzemmódban.