Oltanak az orosz vakcinával, érkezhet a kínai vakcina a vírus ellen, ami nem egy laborból szabadult ki

járvány
2021 február 09., 16:50
  • Itt a járványügyi hírlevelünk.

94 újabb áldozat: nem mutatnak jól a járvány adatai a kedd reggeli jelentésben. 6410 tesztből találtak 1079 új fertőzöttet, vagyis az összes teszt 17 százaléka lett pozitív. Ez az elmúlt bő egy hónap legrosszabb adata.

Újabb 85 ezer adag Pfizer vakcina érkezett Magyarországra, ez már a nyolcadik magyarországi szállítmány volt.

Óvatosságból egyelőre azok kaphatják meg az orosz vakcinát, akik nem szenvednek krónikus betegségben: az utolsó pillanatban, de megjelent az orosz vakcina orvosoknak szóló alkalmazási előírása.

Elkezdenek oltani az orosz vakcinával Budapesten: a fővárosi háziorvosokat kérik meg rá, hogy válasszanak ki a praxisukból öt embert, aki megkaphatja a Szputnyik V-t.

Orbán Viktor arra számít, hogy a kínai vakcina első szállítmánya a jövő héten megérkezik, derült ki a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón.

Enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus szintje sok városában, de Békéscsabán és Kecskeméten csökkenést mértek.

Müller Cecília nem válaszolt a járvánnyal kapcsolatos kérdésekre sem, mondván, az veszélyeztetné a sikeres védekezést: hétfő este folytatódott a félreküldött levéllel indult abszurd történet.

Miskolc után Kecskeméten is enyhítettek a maszkviselési szabályokon, már nem lesz kötelező minden közterületen hordani.

Csak az első oltást kapták még meg, úgy repültek Dél-Afrikába a magyar kajakosok. Túl sok értelme így nem volt a kivételezett oltakozásnak.

Vakcinadiplomácia

Miért nincs elég vakcina? Gyártási nehézségeket összefoglaló cikk a Qubiton.

Az oroszok beadták a Szputnyik V engedélyezési kérelmét az Európai Gyógyszerügynökséghez. Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap reméli, gyorsan átnézik, és „politikai érveket nem fognak alkalmazni ebben az eljárásban”

A litván kormányfő kizárta, hogy náluk használják az orosz vakcinát: „Egy újabb geopolitikai játszmának tűnik az az erőfeszítés, hogy az oltóanyagot európai államoknak és más országoknak kínálják, miközben az orosz lakosság még nincs teljesen beoltva” – mondta Ingrida Simonyte.

A WHO szerint a koronavírus az állatoktól jön, nem egy vuhani laborból: sajtótájékoztatót tartott Vuhanban az Egészségügyi Világszervezet küldöttsége.

A koronavírus miatt újra irodai asztaluknál ebédelhetnek a franciák. Eddig törvény tiltotta, hogy a munkaállomásukon egyenek, azt a kizsákmányolás jelének tartották.

Bécsben csak hétvégente állítanák vissza a szigorú korlátozásokat. Egy tervezet szerint hétközben még a vendéglátóhelyek is kinyithatnának.

A COVID-19 betegséget kiváltó koronavírusok közeli rokonai szinte mindenütt jelen lehetnek a denevérekben Délkelet-Ázsiában. Egy thaiföldi, szingapúri, kínai, ausztrál és amerikai kutatókból álló csoport Thaiföld déli részén vizsgálta az emlősöket, ekkor izoláltak egy, a kínai denevéreket fertőző vírussal rokon kórokozót.

A Facebook nekimegy az oltással kapcsolatos kamuhíreknek, szigorúbban szűrik majd a kapcsolódó tartalmakat.

Nagyon súlyos csapást mér a koronavírus az amazóniai őslakosokra: csak januárban tíz gyerek halt bele a covidba. A külvilágtól elzárt területeken élő bennszülötteket korábban olyan vírusok tizedelték, mint az influenza vagy a kanyaró.

Felépült a koronavírusból Európa legidősebb embere. A 116 éves francia apáca egyedül a magányra panaszkodott a betegsége alatt.

Teljes várost oltanak be kísérletként Brazíliában. Meg akarják tudni, mennyivel csökken a fertőzésszám, ha mindenki megkapta a vakcinát.

Oroszországban tavaly 17,9 százalékkal nőtt a halálozás, részben persze a vírus miatt.