Hétvégi olvasnivaló Orbán második hullámától Britney borzalmas életéig

reggel 4
2021 február 13., 06:38

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY ÉS VAKCINA

Orbán Viktor az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletére érkezik Brüsszelben 2020. december 10-én.
photo_camera Orbán Viktor az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcsértekezletére érkezik Brüsszelben 2020. december 10-én. Fotó: JOHN THYS/AFP

Orbán szerint akkor kezdődött a második hullám, amikor a kormány hajlandó volt érdemben reagálni rá – De akkor már tragikus viszonyok uralkodtak a kórházakban, és nemzetközi szinten is kiugró volt a halálozás. A második hullám nem 94 napja tart, de talán lehetett volna kevésbé gyötrelmes.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Miért nincs elég vakcina? – Sokan úgy vélik, hogy ha a világ nagy gyógyszergyárai átállnának a Pfizer és a Moderna vakcináinak gyártására, egy csapásra megoldódna a vakcinahiány. Csakhogy az oltóanyag előállítása rengeteg időt, szakértelmet és speciális eszközt igényel, amelyeket képtelenség egyik napról a másikra előteremteni, és akkor még nem beszéltünk a különféle összetevők előállítási és beszerzési nehézségeiről.

BUDAPEST PÉNZE

A Déli Városkapu látványterve
photo_camera A Déli Városkapu látványterve Fotó: MTI

Budapest lerohasztása: a fővárosnak járó EU-s támogatások 80 százalékát a kormány akarja elosztani, főleg az atlétikai stadion környékére – Készül a következő hét év EU-s pénzeinek elosztási terve. Úgy tűnik, hogy a Budapestnek járó pénz nagy részét az új atlétikai stadion környékére költenék. A Karácsony-féle városvezetés nem szólhat majd bele.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Megdöbbent az erzsébetvárosi zeneiskola igazgatója, hogy a direkt nekik felújított épületet végül az SZFE-sek kapták meg – Mindenki mindenkivel szolidáris, de az önkormányzat döntésével senki nem elégedett.

MÉDIA ITT ÉS OTT

Így intézte el a Kúria, hogy soha többet ne kelljen ellenzéki politikust meghívni a köztévébe – A Kúria szerint az is elég a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz, ha az M1 csak utal arra, hogy ellenzéki vélemények léteznek. Egy másik bíróság korábban teljesen máshogy látta a helyzetet. Megnéztük, milyen ügy vezetett a döntéshez, amelynek komoly hatása lehet a közmédia jövőjére.

Mark Zuckerberg és Angela Merkel még 2015-ben
photo_camera Mark Zuckerberg és Angela Merkel még 2015-ben Fotó: STEFFEN KUGLER/dpa Picture-Alliance via AFP

A fél világ a médiának adná a techcégek pénzének egy részét – Először az ausztrálok döntöttek úgy, hogy a Google és a Facebook fizessen a megjelenített hírek szerzőinek, és most az EU is követné a példát. A Szilícium-völgyben meglehetősen idegesek az ötlettől, ami teljesen felforgathatná az internet működését.

photo_camera Fotó: Frank Hoermann/SVEN SIMON/Picture-Alliance via AFP

Rövid időre kinyílt egy kapu, és a kínaiak hirtelen szabadon beszélgethettek – Amíg le nem tiltotta a pekingi vezetés, a Clubhouse nevű alkalmazás lehetőséget teremtett olyan párbeszédre is, amilyet a cenzúra eddig minden erejével akadályozott.

FILM ÉS KÖNYV

photo_camera Fotó: NETFLIX © 2021/NETFLIX © 2021

Egy majdnem kétórás veszekedésről forgatott fekete-fehér filmmel sokkolja Amerikát Hollywood legmenőbb magyar operatőrje – Sam Levinson rendező, Zendaya, Rév Marcell operatőr és az HBO-s Eufória sorozat Hollywoodban rohadó stábja nem bírta elviselni, hogy nem forgathatnak a karantén miatt. Hát kitalálták, hogy csinálnak egy egészen spéci filmet.

Vietnam, 1967
photo_camera Vietnam, 1967 Fotó: NATIONAL ARCHIVES/AFP

Egymás megölésének végtelen szomorúsága – Szinte senkinek nem tűnt fel, de megjelent magyarul a vietnami háború csúcsműve. Bao Ninh végigharcolta, majd megírta A háború szomorúságát, amit hiába tiltottak be hazájában, mégis világirodalmi klasszikus lett.

photo_camera Fotó: Framing Britney Spears/The New York Times Presents/Hulu

Britney Spears az apja felügyelete alatt gyakorlatilag megszűnt létezni – Végtelenül nyomasztó lett az énekesnőről, de az énekesnő nélkül készült doku, ami bemutatja, hogyan bánt vele a média, és miként jutott el a totális összeomlásig, majd odáig, hogy gyámság alá helyezték.