Koronavírus-számok Magyarországon 05.10.
Elhunytak + 91 Σ 28 693
Kórházban + 31 Σ 3 384
Fertőzöttek + 677 Σ 792 386
Tesztek + 10 552 Σ 5 538 792
Egyszer oltottak + 17 134 Σ 4 305 775

Egyszerre érkezett meg a harmadik hullám és a nemzeti konzultáció

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Megkezdődött a járvány harmadik hulláma, jelentette be csütörtökön Müller Cecília. Egy hónap után ismét 100 fölött volt a járvány áldozatainak száma, és január 8-án volt utoljára ennyire magas a napi új fertőzöttek száma. Zajlik viszont az oltás is: a csütörtöki adatok alapján már 365 021-en kapták meg legalább az első adagot, 141 023-an már a másodikat.

Elindult a járványról szóló nemzeti konzultáció. Csak online lehet kitölteni, és többek között arról lehet véleményt nyilvánítani, hogy fokozatos vagy későbbi, egyszeri nyitás legyen-e, illetve hogy járjanak-e plusz lehetőségek azoknak, akik már védettséggel rendelkeznek.

Gulyás Gergely szerint a harmadik hullám alakulásától és a nemzeti konzultáció eredményétől függ a nyitás

„Majd, ha én beadhatom a vakcinát Orbán Viktornak, akkor ő is beadhatja nekem”: A Heves megyei Poroszlón és Sarudon kérdezgettük az oltásról és a járványügyi korlátozásokról. Sok az oltásszkeptikus, de az embereket nem igazán érdekli, hogy melyik vakcinát kapják meg.

Karácsony Gergely saját oltási tervvel próbálkozik a kormánynál: a fővárosi önkormányzat 30 oltópontot tudna kialakítani, ahol naponta összesen akár 90 ezer embert is beolthatnának.

Szputnyikkal oltották be Merkely Bélát. A rektor azt mondta, ezzel is az oltás biztonságosságára szeretné felhívni a figyelmet.

Még lehet jelentkezni a fővárosi önkormányzat ingyenes koronavírus-tesztelésére. A rendelkezésre álló tesztek kétharmadát foglalták eddig le.

Vírus a világban

Berobbant a brit mutáció Szlovákiában, összeomlás közelében az  egészségügy. Rekordszámú beteget kezelnek a Covid-osztályokon.

Jóval kevesebb antitestet termelnek a dél-afrikai mutációval szemben a Pfizer/BioNTech oltásával beoltottak. A szerdai bejelentés alapján egyelőre nem világos, hogy egyáltalán hatásos lehet-e ez a védőoltás a mutációval szemben. Még az is lehet, hogy igen.

Hiába a bírósági tiltás, marad a kijárási tilalom Hollandiában: a parlamenti pártok többsége támogatja azt a rendkívüli kormányrendeletet, ami megkerülné a bírósági döntést, amely szerint törvénytelen módon született meg a kijárási korlátozás. A törvény már pénteken hatályba is léphet. 

Ausztráliában is indul az oltás: hétfőn 40 idősotthonban kezdik meg az oltásokat a Pfizer vakcinájával, amihez március elején csatlakozik majd a tervek szerint az AstraZeneca oltóanyaga. 

Maszk, védőoltás, karantén: a konformitásnak hatalmas szerep jut a járvány elleni védekezésben: bármit mondanak a politikusok, az epidemológusok vagy a rendvédelmi szakemberek, az ember hajlamos úgy viselkedni, ahogy a többiek, és ezt ki is lehet használni a COVID-19 elleni védekezésben, derül ki a közelmúltban végzett szociálpszichológiai kutatásokból.

Hongkongban gyorsított eljárással engedélyezik a kínai Sinovac vakcinát. A Peking által irányított hongkongi kormány csütörtökön rendkívüli engedélyt adott ki a kínai gyártó vakcinájára, annak ellenére is, hogy ez a vakcina kevésbé hatékony, mint a piacon lévő többi oltóanyag. 

Brutálisan rontott az amerikaiak életkilátásain a járvány. 2020 első félévében egy teljes évvel csökkent az amerikai népesség várható élettartama. A járvány a feketéket sújtotta leginkább, az afroamerikai népesség várható élettartama 2,7 évvel csökkent.

Az FBI vizsgálódik a New York-i idősotthonok halálozási adatai miatt: pácban van New York demokrata kormányzója, Andrew Cuomo, mert trükközött a halálozási statisztikával.