„Nem engedjük, hogy Orbán zsaroljon minket” – reagált a magyar miniszterelnök levelére egy osztrák néppárti képviselő

külföld
2021 március 01., 06:58

Vasárnap tette közzé Novák Katalin azt a levelet, amit Orbán Viktor írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének. Ebben Orbán, elébe szaladva a Fidesz szankcionálásának, közölte, hogy ha a Néppárt elfogadja azt a módosítást, ami alapján felfüggeszthetnék a Fidesz tagjait, akkor inkább kilépnek.

Az új szabály lényege az, hogy a frakció egy teljes delegációt is felfüggeszthetne, egyetlen szavazással. Eddig csak egyénenként szavazhattak a frakció tagjainak sorsáról.

Orbán levelére válaszolt vasárnap késő este a Néppárt képviselőinek küldött levelében Esteban González Pons néppárt franckióvezető-helyettes, aki annak a módosításnak a megalkotásáért felelős csoportnak a vezetője, amin a magyar miniszterelnök annyira magára vett. Pons levelét a Politico idézi, ebben a spanyol konzervatív politikus arról ír, hogy most Orbán leveléről fognak szólni a belső vitáik.

A módosításról a frakcióvezető Weber pénteken, egy zárt ülésen állapodott meg az EPP nemzeti delegációinak vezetőivel, de hogy hatályba is lépjen, ahhoz a Néppárt tagságának kétharmados jóváhagyására is szükség lesz. A pártcsalád a következő plenáris ülését szerdán tartja.

A Politico összefoglalója szerint azok, akik már egy jó ideje ki akarják zárni Orbánékat a pártcsaládból, most úgy érzik, számukra lejt a pálya. A lapnak nyilatkozott Othmar Karas oszták EP-képviselő és a parlament alelnöke, aki elmondta, nem fogják hagyni, hogy Orbán zsarolja őket, és a tervek szerint haladnak előre a szabálymódosítással. Egy Twitter-posztban a német CDU-s EP-képviselő, Dennis Radtke is arra utalt, hogy ha a Fidesz menni akar, ugyan miért tartóztatnák őket.

link Forrás

A lap szerint a frakció több tagja is úgy vélte, hogy Orbán levele inkább egy ajándék, semmint egy fenyegetés volt Webernek, hiszen a frakcióvezetőnek is egyszerűbb lenne minden, ha a Fidesz magától kilépne, és nem kéne a felfüggesztésükről szavazni.

Az eredeti tervek a szabálymódosítással kapcsolatban még úgy szóltak, hogy egyetlen szavazással lehetne egy delegáció kizárásáról is szavazni, de a pénteki találkozón a Politico információi szerint a szokásos néppárti törésvonalak mentén született ebben a kérdésben kompromisszum. Orbán néppárti szövetségese, Janez Janša-féle szlovén frakció ugyanis a módosítás felhígítását, a Fidesszel jellemzően legkritikusabb északi országok szigorítást akartak, míg a német-francia-olasz tábor közös módosítót nyújtott be, ami alapján a kizárásból felfüggesztés lett.

A Politico még annyit tesz hozzá, hogy a Fidesz távozásával is a Néppárt maradna a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben.