Sokan már csak egy hónapig érvényes védettségi igazolványt kaptak

járvány
2021 március 18., 19:22

Március elsejétől érkeznek az úgynevezett védettségi igazolványok, amikkel igazolni lehet, hogy valaki már megkapta a koronavírus elleni oltást vagy korábbi fertőzöttsége miatt védettséget élvez. Talán az oltási káosz után nem annyira meglepő, hogy ezeknek a dokumentumoknak a kiállítása sem zajlik zökkenőmentesen.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban az utóbbi 3 hétben folyamatosan változott nem csak a nemzetközi álláspont, de a kormány álláspontja is. A magyar kormány eredeti elképzelése szerint például szerepelt volna benne, hogy melyik fajta oltást kapta meg az igazolvánnyal rendelkező, majd végül módosították az erről szóló rendeletet, így már ezt nem kell feltüntetni. Az Európai Bizottság szerdai ülésén viszont úgy döntöttek, hogy az EU-s tagországuk maguk dönthetik el, beengedik-e az országukba azokat, akik olyan vakcinával oltatták be magukat, amit az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem hagyott jóvá.

Nem csak az oltás típusával kapcsolatban változtatgatta a véleményét a magyar kormány. A március elsején megjelent kormányrendelet szerint ugyanis az kaphat védettségi igazolványt, aki mindkét dózist megkapta. Ám március 11-én Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter már arról beszélt, hogy egy vakcina után is jár az igazolvány.

A jelenlegi állás szerint annak jár a védettségi igazolvány:

  • aki megkapta az első adag oltást, az ő esetükben pedig az oltás időpontja kerül fel az igazolványra,
  • aki átesett a fertőzésen. Az ő esetükben az érvényesség kezdőnapja a kórház elhagyásának napja, vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt. Akinek egy PCR-tesztje van, annak a pozitív teszt utáni karantén tizedik napja, a lejárati határidő pedig „fertőzésből történő felgyógyulásának napját követő hatodik hónap azonos napjával, ha pedig a hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napjával egyezik meg.”
  • Akik tünet nélkül estek át a betegségen és vérvizsgálat mutatta ki az antitesteket, annak az érvényesség kezdete a vizsgálat időpontja, lejárata pedig a vizsgálattól számított négy hónap lesz.

Ennek alapján lényegében kétféle igazolványt lehet kapni, van, ahol a beoltottság dátuma szerepel lejárati határidő nélkül, és van, ahol az igazolvány érvényességi ideje, ami a betegségtől számított 6 vagy 4 hónap.

photo_camera Fotó: 444

Ehhez képest a valóság egészen érdekes dolgokat produkál. Beszéltünk olyan olvasóval, Ákossal, aki még szeptember elején volt két hétig koronavírusos, a héten azonban váratlanul kapott egy igazolást április 22-i lejárati dátummal.

Az már önmagában furcsa, hogy mindössze egy hónapra állítottak ki védettségi igazolványt, de a rendeletben meghatározott betegségtől számított 6 hónap se jön igazán ki.Ákos szeptember elején kapta el koronavírust, lett is akkor egy pozitív PCR tesztje, tehát elvileg onnantól számítva 10 napig tartotta fertőzőnek a rendszer. Úgy emlékszik, hogy nagyjából szeptember 15-én szabadult a karanténból, ehhez képest a 22-i dátum arra utal, hogy az ellátórendszer viszont szeptember 22-től tartotta gyógyultnak, tehát a kormányrendelet szerint onnantól kezdve 6 hónapig szól az igazolvány, ami viszont akárhogy számoljuk, 7 hónapra jön ki.

Ákosé nem egyedi eset, egy másik olvasónk szintén arról számolt be, hogy a napokban megkapta az igazolványát, ami már csak áprilisig jó.

Másik két olvasónk pedig arról számolt be, hogy a lejárt útlevelük számát nyomtatták rá a plasztik kártyára. Közülük az egyikük háziorvos, akinek 2020 júniusában járt le az útlevele, a másik olvasónknál pedig az a különös, hogy a védettségi igazolvány épp azon a napon adták postára, amikor megkapta a védőoltást. Egy női olvasónk pedig arról írt, hogy a napokban kapta kézhez a védettségi igazolványt, amin szerepel a személyigazolvány-száma is, csakhogy az a napokban jár le. Ehhez képest a férje, akit öt perccel utána oltottak, még nem kapott védettségi igazolványt.

photo_camera Fotó: Olvasónk, Szabolcs

Egy másik olvasónk, Tibor pedig arról számolt be a 444-nek, hogy novemberben volt egy pozitív PCR-tesztje, de a múlt héten újra elkapta a vírust, amit március 13-án egy PCR-teszt is megerősített. Március 16-án azonban kapott egy védettségi igazolványt, valószínűleg még az első betegsége miatt. Az RTL Híradó pedig arról számolt be, hogy egy koronavírusban elhunyt férfinak is küldtek védettségi igazolványt.

Küldtünk a Belügyminisztériumnak azzal kapcsolatban kérdéseket, hogy ezek a védettségi igazolványok pontosan mire lesznek jók, lehet-e velük utazni, vagy később moziba, étterembe menni. Azt is megkérdeztük, hogy mi lesz azokkal, akik a korábbi fertőzöttségük okán megkapták az igazolványt, de időközben oltáshoz is jutnak. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón válaszolta meg ezeket a mások által is feltett kérdéseket, miszerint előfordulhat, hogy valaki a korábbi fertőzöttsége okán kap védettségi igazolványt, majd kap egy újat, amikor megkapja az első oltást. Arról pedig, hogy mire lesz jó az igazolvány, a nemzeti konzultáció eredménye alapján döntenek, ami csütörtökön este 8-kor zárul le. Azt is elmondta, hogy eddig összesen 1,2 millió védettségi igazolványt küldtek ki.