Hétvégi olvasnivaló a kórházak valódi helyzetétől Magyarország megrövidítéséig

reggel 4
2021 április 10., 05:57

Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY ÉS VAKCINA

photo_camera Fotó: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP

„Aztán bumm, és meghal. Ezt nem lehet feldolgozni” – Egy intenzív osztályon dolgozó orvos elmagyarázta nekünk, hogy miért lehet akár 95 százalékos is a halálozás a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegek körében.

„Az elhallgatás az, ami a valóság torzítása” – Barak Dávid és Kálmán Norbert filmet készítettetek a dunaszerdahelyi kórház covid-osztályán. Egészségügyi dolgozók szerint a film életeket mentett meg, a főszereplő orvos a bemutató óta minden nap érzékeli a pozitív hatásokat. Magyarországon ez elképzelhetetlen lenne.

photo_camera Fotó: ABDESSLAM MIRDASS/Hans Lucas via AFP

Sok ápolónak több tízezer forinttal csökkent a bére, miután aláírták a szolgálati jogviszony-szerződést – Panaszkodnak az ápolók, hogy az ígéretekkel ellentétben csökkent a fizetésük, amiért március elsejével megszűntek közalkalmazottak lenni. A fizetéscsökkenésnek sokféle oka lehet, és valószínűleg a munkáltatók trükközése áll a háttérben.

SZAVAK ÉS TETTEK

Orbán Viktor 200 hazugsága – Három évvel a legutóbbi gyűjtés után összejött még száz óriási hazugság Magyarország miniszterelnökétől.

Orbán Viktor és az aranytojást tojó tyúk
photo_camera Orbán Viktor és az aranytojást tojó tyúk Fotó: SEBASTIAN MARMADUKE/Image Source via AFP

Az orrunk előtt rövidítik meg Magyarországot – Már a 32. vagyonkezelő alapítványt szervezi a kormány, 600 millió és 300 milliárd forint közti vagyonok kiszervezésével. Párhuzamos állam épül, amit a választott politikusok már nem ellenőrizhetnek. A Fidesz tart hatalma elvesztésétől, ezért privatizálja a kulturális támogatások rendszerét és a felsőoktatást.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kínai hitelből készül a magyar felsőoktatás óriásberuházása. A kormány már oda is ígérte egy kínai cégnek – Kínából hozott munkásokkal és alapanyagokkal építi majd egy kínai cég a Fudan Egyetem budapesti központját. Többet költ erre az állam, mint az egész magyar felsőoktatás működésére 2019-ben. Az építés kínai esélyese a világ legnagyobb építő cége, ami több országban keveredett kémkedés és korrupció gyanújába.

KISEBBSÉGI LÉT ÉS VÉLEMÉNY

photo_camera Fotó: SOEREN STACHE/dpa Picture-Alliance via AFP

Petry Zsolt és a Sokszínűség Chartája – Egy ideális munkahelyről nem lehet eltanácsolni valakit a véleményéért. Ideális munkahely azonban meglehetősen kevés van a világon, és egy futballklub biztosan nem az.

Albérletvadászat, vásárlás vagy szórakozás: nem tudnak szabadulni a hátrányos megkülönböztetéstől a cigány magyarok – Kamerát kapott egy csapat roma fiatal, hogy megmutassák, milyen helyzetekbe keverednek nap mint nap a származásuk miatt. Az elkészült kisfilmek kínos tükröt tartanak a kirekesztő többségi társadalom elé.

A VILÁG BAJAI

Madarak egy johannesburgi szeméttelep fölött
photo_camera Madarak egy johannesburgi szeméttelep fölött Fotó: GULSHAN KHAN/AFP

Tényleg a körforgásos gazdaság lehet a csodafegyver a klímaváltozás elleni harcban? – Az EU hatalmas lendülettel állítaná át a gazdaságot körforgásos szerkezetűre, és a magyar kormány is lelkesen támogatja az ötletet. De egyáltalán mi az a körforgásos gazdaság? A holland nagykövetség szakértője és egy ökológiai közgazdász mondta el nekünk, mit érdemes tudni erről a fogalomról.

Matt Gaetz
photo_camera Matt Gaetz Fotó: JOE RAEDLE/AFP

Ami még Florida Mantől is sok – Matt Gaetz képviselő évek óta az amerikai politika trumpiánus szárnyának fiatal csillaga. Pechére most kiderült, hogy nyomoznak ellene, mert lehet, hogy egy 17 évesnek fizetett szexért. Beextasyzva.