Orbán Viktor 200 hazugsága

POLITIKA
2021 április 08., 04:33

„Soha nem hazudtam a választópolgároknak.” (Orbán Viktor)

Alig több mint három évvel ezelőtt – Németh Szilárd 50 hazugsága után – összegyűjtöttem Orbán Viktor 100 hazugságát. Ez nem azt jelenti, hogy 2017 végéig a miniszterelnök százszor hazudott, hanem, hogy legalább 100 különböző hazug állítást tett, ráadásul a többségüket többször is elismételte. Így nyugodtan állíthatjuk, hogy a magyar kormányfő ezerszámra hazudott a választóknak. (És akkor még nem is említettük Orbánék médiagépezetének sokkal több és súlyosabb hazugságait.)

Az azóta eltelt időben a hazugság csak sűrűsödött, és nem csak a fideszes médiagépezet üzeneteit illetően. Ahogy Donald Trump elnöksége a végéhez közeledett, úgy hazudott egyre többet a volt amerikai elnök is. Ezért megnéztem, össze tudok-e szedni újabb 100 hazug állítást Orbántól. Sikerült.

A módszertanról most is érdemes tudni, hogy amikor Orbán a gazdasági vagy járványügyi helyzetről beszél, azt vettem alapul, hogy tisztában kell lennie a valós adatokkal, így amikor itt „téved”, akkor valójában hazudik. A lista nem követ időrendi vagy fontossági sorrendet, és nem is teljes.

Orbán Viktor első 100 hazugsága itt található.

101. „A CEU-t sem nem küldtük, sem nem üldöztük el”

Ezt mondta Orbán 2018 karácsonyán. Hazudott, hiszen direkt törvényt módosítottak, hogy a CEU-t kiszorítsák, és ez sikerült is.

102. „30 éve mindig így mentem, jövő héten is így fogok menni, és azután is így fogok menni”

2018 őszén ezt mondta Orbán Viktor a magánrepülőzéséről. Egész egyszerűen a tényeknek teljesen ellentmond, hogy Orbán 1990 óta magángéppel repked külföldi focimeccsekre. 2016-ban például Münchenből egy kereskedelmi járaton jött haza. Ha igaz lenne, hogy 30 éven át mindig magánrepülővel járkált volna külföldi focimeccsekre, akkor súlyos pénzösszegekről lenne szó, amit a hivatalos jövedelmével biztosan nem engedhetett volna meg magának.

103. „Semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozok, nem is fogok”

A miniszterelnök ezt a veje korrupciós ügyeit firtató kérdésekre válaszolta. Ehhez képest mégis szívesen találkozott titokban Bécsben az ott csalásért elítélt, magyar lapokat Mészáros Lőrincnek megszerző Heinrich Pecinával, majd amikor ez kiderült, azt állította, minden magyarországi médiatulajdonossal szívesen találkozik, ha találkozót kér, találkozott az RTL tulajdonosi képviselőivel is, amikor kérték.

104. „Az egész ügy arról szól, hogy Soros György a nyilvánosság elől rejtetten, magyarországi szervezetein keresztül temérdek pénzzel támogatja az illegális bevándorlást”

A 2017. húsvéti interjújában beszélt erről Orbán. Aztán 2018 elején a belügyminiszter és a kormányszóvivő elárulta: eddig nem derült ki, hogy Soros olyan tevékenységet végezne, ami az illegális bevándorláshoz járul hozzá. (A Fidesz-KDNP egyébként a nemzetbiztonsági bizottság munkáját is hónapokig ellehetetlenítette, pedig ott kiderülhetett volna, mégis miért jelentene veszélyt Magyarországra Soros György.)

105. Németországban többen halnak meg a koronavírustól, mint Magyarországon

Ezt október közepén mondta Orbán. Nem is lenne meglepő, ha Németországban tényleg több koronavírusos fertőzött halna meg, hiszen a lakosságszáma nyolcszorosa Magyarországénak. Csakhogy ahogy akkor arra rámutattunk: „szeptember óta Németországban 412, Magyarországon pedig 437 elhunytat regisztráltak”, és az „elmúlt két napban éppen Németországban haltak meg többen, de bőven voltak napok az utóbbi időben, amikor a fordítottja volt igaz”. A kilengéseket kiszűrve, 7 napos mozgóátlagot nézve a magyar halálozás látványosan meghaladta a németet, és akkor még nem is beszéltünk arról, lakosságarányosan mennyivel rosszabbul álltunk, simán utolértük őket összesítésben. Később Magyarországon arányaiban még rosszabb lett a helyzet.

106. Nyugaton liberalizmus van, demokrácia nincsen

2018-ban Tusványoson mondta ezt a kormányfő. Pedig a nyugat-európai országok sokkal inkább demokráciák, mint a mi hazánk. Semmilyen adat sem támasztja alá Orbán állítását, a világon szinte minden ország elismeri, hogy Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság demokrácia.

107. „A magyar politikának fontos kiindulópontja, hogy a politika és az üzlet egymástól el legyen választva; politikusok a politikával foglalkoznak, üzletemberek meg az üzlettel”

Orbán a 2019 eleji sajtótájékoztatóján mondta ezt, miután megkérdeztem, hogy volt-e abban szerepe, vagy csak a véletlenek összjátéka-e, hogy mostanra milliárdos lett a veje, Tiborcz István, az édesapja, Orbán Győző, a szomszédja, Mészáros Lőrinc, a volt kollégiumi szobatársa, Simicska Lajos és a kötélbarátja, Garancsi István is. Az állítását könnyű cáfolni, hiszen Bánki Erik 6, Kubatov Gábor 4 cégben érdekelt, a sportszövetségek élére tett fideszes politikusoknak pedig állandóan üzleti ügyekkel kell foglalkozniuk. És akkor még nem is beszéltünk Mészáros Lőrincről, aki egy ideig dollármilliárdosként volt Felcsút fideszes polgármestere.

108. „Mivel egyetlen menekült sem akar Portugáliába menni, mindenki Németországba akar menni! Az emberek az Ön országába nem azért mennek, mert menekültek, hanem azért, mert német életet szeretnének élni”

2018 elején ezt mondta Orbán Viktor a Bildnek, de ez messze nem igaz, rengeteg országban telepednek le menekültek – már amennyiben hagyják őket –, az uszító kormánypropaganda ellenére még Magyarországon is.

109. Magyarország nem bírná ki, hogy évi kb. 100 milliárd forintot fordítson egy „bevándorlóország működtetésére”

Orbán egy 2018. márciusi útavatáson mondta ezt. A Tízmilliárdokért hergel bevándorlók ellen a kormány, miközben azon aggódik, milyen sokba kerülnének című cikkünkben bemutattuk, hogy még ha megalapozott adatról is lenne szó, az milyen nevetséges összeg ahhoz képest, milyen irgalmatlan pénzek mennek el csak látványberuházásokra és kormánypropagandára.

110. Nem rajta múlik, hogy a Stop Soros-törvénycsomagot elfogadják-e a választásig, hanem a kormánypárt országgyűlési frakcióján

A kormányfő ezt mondta az ATV-nek 2018 elején. Orbán évtizedek óta egyszemélyi vezetője a Fidesznek, az elmúlt 11 év az ő kézi vezérléséről tanúskodik, rajta múlt, mikor fogadják el a törvénycsomagot, amit végül a választás után fogadott el kivétel nélkül minden fideszes. Ungváry Krisztián történész korábban ezt mondta a Fidesz-frakcióról: „Természetesen mondhatjuk azt, hogy a Fidesz-frakció mindegyik tagja azért viselkedik a parlamentben úgy, mert ez a meggyőződése. Nekem egy problémám van ezzel. Kutattam a magyar parlamentarizmus történetét, 1867 óta van parlament kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ennyire fegyelmezett, és a főnök utasításaitól el nem térő frakciója legfeljebb Szálasi Ferencnek volt. De még neki sem. Ott is több képviselő akadt, aki szembement a pártvezetővel, ami akkor pláne nem volt kockázatmentes. Van egy sanda gyanúm, hogy a képviselők eme csicskaviselkedése mögött nem a belső meggyőződésük áll, hanem hogy fogják a töküket.”

111. Nincs megtakarítása

Régi hazugság, hogy Orbánnak alig van megtakarítása, tavaly viszont már teljesen el is fogyott. Közben milliárdosokká tette a rokonait, és magánrepülővel járkál magánutakra, ami két opciót valószínűsít: vagy van megtakarítása, amiből a magánrepülőzést tudja fizetni, vagy korrupt. A legmegengedőbb verzió szerint csak hazudott.

112. „Az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgoztuk”

Orbán ősz óta többször állította, hogy elkészült az oltási terv, de hónapokkal később még egyetlen minisztérium sem vállalta fel, és december végén egy érdeklődő kérdésére azt írták az operatív törzs ügyfélszolgálatától, hogy még dolgoznak az oltási terv kialakításán. Egy januári levél szerint is még csak felmérték akkoriban, hol lehetne oltani, szóval minden jel szerint nem volt igaz, hogy már kész volt az oltási terv.

113. Orbán magánrepülőzése „a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül”

2018 novemberén Orbán a sajtófőnökén keresztül azt üzente a Népszavának: a MOL-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni, „az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd. Mindez a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül.”

Ez nem igaz, Jobbikos képviselők kérdezték meg a belügyminisztert, hogy milyen védelemben részesült Orbán a külföldi Vidi-meccsek alatt, amire Pintér Sándor azt válaszolta: „a kérdésekben szereplő országokban – Bulgária, Oroszország, Egyesült Királyság, valamint Görögország – történt tartózkodásakor a miniszterelnök személyvédelmét a Terrorelhárítási Központ látta el, költségvetése terhére”. A TEK-et pedig a magyar adófizetők tartják fent.

114. 2000 zsoldos dolgozik Magyarországon a kormány ellen, őket név szerint figyelik

link Forrás

A legutóbbi parlamenti választás előtt ezzel ijesztgette a magyarokat Orbán. Az egész alapja egy óriási kamu, egy cikkben hosszan leírtuk, hogy legjobb esetben is csak arról lehet szó, hogy egy volt alkalmazottja szerint Soros alapítványainak 2000 ember dolgozik világszerte.

115. „Hozzám csak úgy oda lehet lépni, senkit nem taszigálnak el testőrök”

Orbán ezt a Ripostnak mondta a 2018-as választás előtt. Pedig már 2013-ban elrángatták előle a riporterünket a testőrei, és 2019-ben is útját állták az újságírónknak a szerkesztőségünk előtt.

link Forrás

116. „Vagy nyugdíjat emelünk, vagy a migránsokra költjük a pénzt, vagy családtámogatás van, vagy bevándorlópolitika van”

Ez 2018 márciusán Gödöllőn hangzott el. Ebben a cikkben mutattuk be, milyen hatalmas összegeket költ a kormány propagandára és mindenféle presztízsberuházásra, miközben pár ezer ember befogadásától összeomlást várnak.

117. A Fidesz függesztette fel egyoldalúan a jogai gyakorlását, nem pedig a többiek

Ezt állította Orbán, miután az Európai Néppártban (EPP) felfüggesztették a tagságukat. Az EPP választmánya döntött a Fidesz felfüggesztéséről, amihez a Fidesz csak hozzájárult, de a döntés a hozzájárulás nélkül is megszületett volna.

118. Az Index egy fakenews-gyár

Ezt mondta Orbán 2018. májusban arról, miért nem nyilatkozik a lapnak, meg sem próbálva bizonyítani a vádat. Akkor még az Index egy normális újság volt, nem terjesztett álhíreket, nem fizetett pártaktivisták írták, semmilyen értelemben nem volt fakenews-gyár. (Mára Orbán megbízható médiaemberei elfoglalták az újságot.)

119. Itt van több mint 1 milliónyi kínai vakcina, amit néhány napon belül az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani, csak nincs meg hozzá a hatósági papír

„Úgyhogy én a hatóságokat arra kérem, hogy körültekintően, de a lehető leggyorsabban járjanak el, és mondjanak a-t vagy b-t, mert itt van több mint egymilliónyi kínai vakcina, amit holnap reggel – kicsit túlzok –, néhány napon belül az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani, csak nincs meg hozzá a hatósági papír”mondta Orbán január 15-én a Kossuth rádióban. Néhány napon belül nem lett itthon egymillió kínai vakcina, Szijjártó Péter egy hónappal később feleannyi kínai oltóanyag érkezésének is nagyon örült.

120. „Majd ha eljön az ideje”, aláírják a CEU-val a megállapodást

Ez 2018 őszén hangzott el. A kormány meg sem próbált megállapodni az egyetemmel, sosem írták alá a megállapodást.

121. Blöff, hogy a CEU elmenne Magyarországról

Orbán ezt 2018 novemberében mondta. Nyilván nem gondolta komolyan, hiszen a Fidesz-KDNP egész akciója arról szólt, hogy a CEU elmenjen Magyarországról, és el is ment. 2019-ben Orbán meg is mondta: „A CEU eltávozott Bécsbe, ezért minden vele kapcsolatos kérdésben az osztrák kancellár az illetékes, oda tessék fordulni!”

122. „Azt kitaláltuk már, tehát azt az operatív törzs már hónapokkal ezelőtt megalkotta, hogyha most egy hétvége alatt kellene mindenkit, aki szeretné beoltani, akkor arra képesek lennénk. Tehát ma egy általános országos, 1-2 nap alatt történő teljes átoltásnak a föltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll. Az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik”

Ezt december 18-án állította Orbán. Majdnem egy hónappal később a saját minisztere ismerte el, hogy ehhez legalább 10-12 nap kellene. Ennél persze sokkal több lesz: a kórházakban és a szakrendelőkben mindkét szakaszban óránként 12 embert tudnak beoltani oltóhelyenként, bár a tömeges szakaszban minden oltóponton bővítenék az oltóhelyek számát. A háziorvosi rendelőkben az ütemezett szakaszban naponta legalább 20, a tömegesben naponta legalább 50 embert kellene beoltani. Ilyen ütemben kizárt, hogy egy hétvége elég lenne, de mivel a vakcinából pár hét eltéréssel két dózist kell beadni, eleve nem működhetne a dolog. Aztán március 5-én totális csődöt mondott az oltási program. Húsvét után 2,5 millió első beoltottnál tartottunk.

123. „Felelőtlenségnek tartom a magyarországi politikai szereplők egy részének a viselkedését, nevezzük nevén, itt a baloldalról beszélek: oltásellenesek, folyamatosan álhíreket gyártanak, folyamatosan bizonytalanságot szítanak, és valahogy le akarják beszélni az embereket arról, hogy beoltassák magukat”

Orbán ezt a február végi Kossuth Rádió-interjújában mondta. Pedig az ellenzék valójában oltáspárti, csak azt kifogásolja, hogy a kormány megint külön utakon jár, Európában jóvá nem hagyott vakcinákat is befogad, sőt a hatóság helyett Szijjártó Péter külügyminiszter engedélye is elég a vakcina behozatalára, és az ellenzék szerint ennek lehetnek egészségügyi kockázatai. De ettől még oltáspártiak, az egyesült ellenzék közös videóban buzdított mindenkit oltásra.

124. Úgy számolt, hogy lesz 7-8 akadémia, ahonnan 10 évente legalább 2, válogatott szintű, nemzetközi nagy bajnokságban játszó focista kerül ki

Orbán a Puskás Akadémia alapítójaként, 2007-ben még azt ígérte, hogy 7-8 éven belül az akadémiák 50 olyan játékost nevelnek ki, akik a spanyol, német, angol és olasz bajnokságban rendszeresen játszanak. 2019-ben már azt mondta, hogy annak idején úgy számolt, lesz 7-8 akadémia, ahonnan 10 évente legalább 2, válogatott szintű, nemzetközi nagy bajnokságban játszó focista kerül ki. A kettő nem ugyanaz, valamelyik nem igaz.

125. „Magyarország kormánya egy korrekt viszonyt alakított ki minden önkormányzattal, és ez így lesz a jövőben is, nincs jelentősége, hogy az önkormányzatnak milyen pártszíne van”

link Forrás

Ezt mondta Orbán, miután 2019 őszén a legtöbb nagyvárosban ellenzéki polgármester-jelöltek nyertek. Idén már ott tartunk, hogy a kormány megszorításai miatt a túlélésre kell játszaniuk az önkormányzatoknak, és ahol ellenzéki polgármester van, ott sokkal kevesebb pénzt ad a kormány, mint ahol fideszes.

126. „A havi 5 milliós miniszteri fizetés hazugság, ilyenről nincsen szó”

»A havi ötmilliós miniszteri fizetés hazugság, ilyenről nincsen szó, ilyen döntés eddig sem született, és nem tudok róla, hogy a Parlament ilyen döntésre készülne«, mondta Orbán Viktor még június 25-én a szocialista Harangozó Tamás kérdésére válaszolva. Igaz, az országgyűlés valóban nem döntött erről, maga a miniszterelnök viszont igen. Hiába nevezte hazugságnak, a kormány által hétfőn közzétett fizetési lista szerint Bártfai-Máger Andrea és Süli János az eddigi havi 1 millió 101 ezer forint helyett mostantól havi ötmillió forintot vihet haza”írtuk meg 2018 augusztusán.

127. „Ritka a mai világban, amikor egy-egy ország magát nyíltan kereszténynek vallja. Európában ez be is van tiltva, ott identitáskérdésekről nem lehet ilyen nyíltan beszélni, ott más világ van”

Orbán ezt a Zöld-foki Köztársaságban hazudta. Magyarország és Lengyelország (két európai ország) példája igazolja, hogy semmi ilyesmi nincs betiltva Európában.

128. „Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”

link Forrás

Orbánt emiatt kiröhögték Strasbourgban. Nem véletlenül, hiszen a kétharmados Orbán-kormányok egyik legfontosabb és állandó törekvése éppen az, hogy ne lehessen hallani ellenvéleményeket: például megszállták a közmédiát, annak összes rádió- és tévéadóját, bezárták a Népszabadságot, szétverték, majd újra elfideszesítették a Magyar Nemzetet, a Heti Választ, megvették a TV2-t, a Hír TV-t, az Origót, a Figyelőt, a Borsot, az Indexet, az összes megyei napilapot és egy halom rádiót, emellett pedig ellehetetlenítették az újságírók parlamenti munkáját is.

129. „Brüsszelből zsoldosokat akarnak ideküldeni, akik be fogják engedni a migránsokat”

Orbán ezzel a szöveggel 2018 őszén egy olyan koncepció ellen indult csatába, amiben benne sem voltak azok a dolgok, amiket le akart győzni: felháborodott, hogy 10 ezer fős EU-s határőrséget állítanának fel, miközben addig azon volt kiakadva, hogy az EU nem segíti a közös határok védelmét.

130. Semmilyen „segítséget nem adnak a nemzetállamoknak a határvédelemhez, ellenben olyan programokat hirdetnek meg, ami a migrációt és a migránsokat immáron törvényesen szabályozott keretek között behozná az Európai Unióba”

Orbán ezt 2019 februárján mondta Brüsszelről. Ezzel a hazugsággal szemben az EU addig több mint 120 millió eurót (50 milliárd forintot) adott határvédelemre Magyarországnak.

131. „Mi nem támadunk meg senkit, mi nem akarunk senkire semmit rákényszeríteni, mi nem mondunk senkiről rosszat, mi nem szapulunk senkit, mi fölöslegesen nem kritizálunk senkit, nem akarjuk megmondani, hogy mit csináljanak, hogy éljenek”

link Forrás

Ezt mondta Orbán 2018 őszén. Ennek egyrészt a kézi vezérelt fideszes média létezése teljes mértékben ellentmond, másrészt olyan is előfordult, hogy a fideszeseket lefotózó, videón rögzítő embereket megtámadták.

132. A kormányzati birtokpolitika eredményeként az állami földek „a nagyoktól a kis- és középbirtokosokhoz kerültek”

Orbán ezt 2017 karácsonya előtt a Parlamentben mondta ki. Óriási hazugság, kevesek kezében összpontosul a magyar föld nagyja, az utóbbi másfél évtized alatt közel 700-800 ezer kisebb termelő feladta a gazdálkodást, és kilépett a mezőgazdaságból. Bár 2010-ben még nem foglalkozott mezőgazdasággal, mára Mészáros Lőrinc lett az ország legnagyobb földbirtokosa. Ő az EU-s agrártámogatások egyik fő kedvezményezettje, csak Csányi Sándor OTP-elnök előzi meg. A földbirtokszerkezet papíron szétaprózódott, különálló földterületek névleg különböző magánszemélyek és cégek nevén vannak, de ez valójában egy mesterségesen szétdarabolt struktúra, a földbirtokosok 10 százalékához megy a brüsszeli agrárpénzek 90 százaléka.

133. „Az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz”

Orbán 2018 őszén vette a bátorságot, hogy definiálja, ki a magyar. Magyarország alaptörvénye mást állít, ráadásul a definíció szerint Szent István, Horthy Miklós és Puskás Ferenc sem volt magyar, amit nyilván még Orbán sem merne kijelenteni.

134. A paksi atomerőmű megépítése növeli Magyarország szuverenitását

link Forrás

Arról az atomerőműről mondta ezt 2018 őszén Orbán, amit kb. 10 milliárd eurós orosz hitelből építenek elsősorban orosz cégek, ezt a hitelt 30 évig kellene törleszteni Oroszországnak, és a szerződés szerint az erőmű működésének első néhány évében csak Oroszországból vásárolhatunk nukleáris fűtőanyagot. (Eredetileg 20 év volt kikötve a magyar-orosz szerződésben, de ezt az EU irreálisan soknak találta). Sőt, utána se nagyon tudnánk máshonnan venni, mert a Magyarországra tervezett orosz technológiájú erőműbe csak az oroszok gyártanak kompatibilis fűtőanyagot.

135. „Jogi kérdés”, hogy mit keres Magyarországon Nikola Gruevszki

2018 őszén ezt mondta Orbán, és azt is állította, hogy a kormány távol tartja magát az ügytől. Pedig Gruevszki Budapestre menekítése minden volt, csak jogszerű nem: magyarok segítettek neki idejutni, és a valódi menekültekkel ellentétben rekord gyorsan megkapta a menekültstátuszt. Később a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársaival találkozott a 444 irodája melletti lakásban.

136. „Amikor a migránsokat támogatják, valójában a terroristákat támogatják”

Ezt mondta a Párbeszéd képviselőjének Orbán a Parlamentben 2018 őszén. 2017-ben Magyarország fogadta be messze a legtöbb menekültet a V4-ek közül. Ha igaz lenne, amit Orbán állít, akkor Magyarország a terroristákat támogatná, de persze nem igaz, a migránsok elenyésző kisebbsége terrorista.

137. I'm a street fighter, basically, I'm not coming from the elite

Orbán Viktor sosem volt utcai harcos (és egyébként a legtöbb korábbi miniszterelnök sem volt sokkal elitebb).

138. Orbán szerint a sajtószabadság korlátozása lenne elítélni a zsidó vezetőt pénzesőben ábrázoló, pénzügyi visszaélésekre utalgató Figyelő címlapot

„Meglepetéssel olvasom, hogy Ön a szólás- és a sajtószabadság korlátozását kéri tőlem”írta a miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus elnökének. Ronald S. Lauder azt kérte Orbántól, hogy ítélje el a Figyelő címlapját, ami sötét háttér előtt, pénzesőben ábrázolta Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét, miközben a szövegben pénzügyi visszaélésekre utalt. A címlap miatt más szervezetek mellett az izraeli nagykövetség is tiltakozott. A Figyelő pont egy nappal a pénzesős cikk előtt lett a kormány nemzetstratégiai médiaalapítványának része. Lauder természetesen nem a sajtószabadság korlátozását kérte (ráadásul a gigantikus, kormánypárti, kézi vezérelt médiabirodalom léte eleve felvet kérdéseket a sajtószabadsággal kapcsolatban).

139. „Ezért az országok irányítását végző elit is ahhoz volt hozzászokva, hogy néha megcsipkedik ugyan, de sosem kellett olyan mondatokat hallaniuk, mint amit nekem kell, hogy takarodj, meg ezeket a durva dolgokat, amiket a magyarok szoktak néha a fejemhez vágni, meg persze más magyar politikusok fejéhez is vágni. Tehát ezek a kormányzati elittel szembeni erőteljes, érzelemgazdag, lendületes megnyilvánulások, amik között mi éljük a napjainkat, ez az európai politikában egyáltalán nem volt jellemző”

Ezt mondta Orbán, amikor 2018 végén a túlóratörvény és a különbíróságok terve ellen tüntettek Budapesten. Demokratikus társadalmakban természetesen zajlanak hasonló tüntetések, és nem is kell a kínai diktatúra nyomulása ellen kiálló hongkongiakig elmenni ellenpéldáért. Olyan, a miénknél gazdagabb és demokratikusabb országokban is, mint Németország, Franciaország vagy Spanyolország, sokkal messzebb szoktak elmenni a tüntetők, nem ritka a gyújtogatás és a rendőrökkel való összecsapás sem. Ott még sincs szó bűnözői körökről, rohamosztagosokról, puccskísérletről vagy hasonló hülyeségekről.

140. A munkások érdekét szolgálja a túlórakeret emelése

Lehet, hogy ez a szakszervezeteknek nem érdeke, de a munkásoké mindenképpen, és a kormány a munkások oldalán áll – mondta Orbán 2018 végén a túlóratörvényről. A Parlament 2018. decemberében fogadta el a Munka Törvénykönyvének módosítását, így az addigi évi 300 óráról 400 órára nőtt a maximális túlórák száma és 1 évről 3-ra a munkaidőkeret elszámolási időszaka. Mivel a módosítást nem a kormány nyújtotta be, hanem egyéni képviselői indítványként adták be, így nem volt róla társadalmi egyeztetés. A honvédségnél azóta már aktiválták is. Nagyon nehéz a módosítást úgy értelmezni, mint ami a magyar munkások helyzetét könnyíti, és nem elsősorban a cégeknek kedvez.

141. A 36 hónapos „időkeretnek nincs semmi köze a bérek kifizetéséhez”

Orbán ezt a 2018-as karácsonyi interjúban mondta. Csakhogy ez a 3 éves időkeret, amiben a túlórákat elszámolhatják, azt jelenti, hogy a munkáltató 3 éven belül az esetleg kieső munkaidőt le tudja vonni a túlórákból, vagyis végül alapóraként számolhat el túlórákat, tehát nem igaz, hogy „nincs semmi köze a bérek kifizetéséhez”.

142. A Soros-plakátról „Magyarországon senkinek nem jut az eszébe az antiszemitizmus”

Orbán ezt a Weltnek adott, 2019. márciusi interjúban állította. Ez már csak azért is hazugság, mert 2017-ben még a Mazsihisz is emiatt kérte, hogy vegyék le a plakátokat.

143. Fake news, hogy Tiborcz EU-s támogatásokhoz jutott

„Bár a kérdés nem hozzám szólt, de ön nem mond igazat, ez egy fake news”mondta Orbán egy finn újságírónak, aki arról kérdezte az Orbánnál járó finn kormányfőt, hogy hogyan juthattak EU-s támogatások Orbán vejéhez, mit tehet az EU a jövőben a hasonlók ellen, és hogyan lehetne visszavonni ezeket a támogatásokat.

Az Eliosnak éveken át Tiborcz István volt az egyik vezető tisztségviselője és egy ideig a résztulajdonosa. Az Elios a 2009-es indulása után pár év alatt lett milliárdos forgalmú cég, nagyrészt annak köszönhetően, hogy sorra nyerték az állami – azon belül is főleg EU-s finanszírozású – projekteket. Az mondjuk igaz, hogy a kormány végül inkább kivette az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit.

144. Aki azt gondolja, hogy Magyarországon vizsgálatokat állítanak le, az téved

link Forrás

Ezt mondta Orbán a 2019 eleji sajtótájékoztatóján. Erre rendőrségi és adóhatósági ellenpélda is van.

145. „Nem azért nem tudunk gyorsabban oltani, mert nincs oltópont, azért nem tudunk gyorsabban oltani, mert nincs elég vakcina, azért, mert Brüsszel nem küldi azt sem, amit egyébként vállalt”

link Forrás

Orbán ezt mondta a Parlamentben március 16-án. Ez nem igaz, felhasznált dózisok terén a középmezőnyben vagyunk, és bár a keleti vakcinákkal együtt az EU-ban már nálunk jut egy főre a legtöbb vakcina, és az átoltottság Málta után itt a legnagyobb, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) lejelentett adatok szerint is tudnánk többet oltani a vakcinákból. Rendszeresen előfordul, hogy nem sikerül teljesíteni az adott hétre kitűzött oltási célt, pedig azt nyilván a felhasználható készletek alapján állapítják meg.

146. „A harc nyílttá vált, mióta a bevándorláspárti hadak élére Soros György egy Timmermans nevű szocialistát állított. Ő vezeti a bevándorláspárti politikusok listáját”

Ezt mondta Orbán a 2019-es évértékelő beszédében. Bár a fideszes mitológiában – ahol Soros mindent kézi vezérléssel irányít a Fideszen kívüli nyugati világban – ezt már magyarázni sem kell, de azért rögzítsük a tényt: az Európai Bizottság első alelnökét, Frans Timmermanst nem Soros állította oda, hanem a lisszaboni kongresszusán választotta őt listavezetőnek az Európai Szocialisták Pártja.

147. „Senki szegényedését és gazdagodását nem intézem, ez nem az én dolgom”

Amikor 2019-ben Mészáros Lőrinc hirtelen gazdagodásáról kérdezték, Orbán úgy reagált: az ilyen leggazdagabb listákon csak nevet, „mind vicc, ami oda van írva”, Magyarországon nincs oligarcharendszer, „senki szegényedését és gazdagodását nem intézem, ez nem az én dolgom”. Neki a tények mellett még maga Mészáros Lőrinc is ellentmond, aki 2014-ben azt mondta: „Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye, de én soha nem privatizáltam, nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg.”

148. Itt nincsenek migránsok

Orbán ezt 2019. márciusban a XII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján mondta. Állításával szemben Magyarországon vannak migránsok, nem sokkal korábban több száz venezuelai menekültet fogadtunk be, de a xenofób kormánypropaganda ellenére rajtuk kívül is akadtak menekültek, akik oltalmazotti státuszt kaptak. (Mondjuk abban az értelemben mégis igaza volt, hogy sokan nem maradnak itt, ahol folyamatosan ellenük kampányolnak.)

149. Nem vállalják, eddig sem vállalták, és ezután sem vállalják, hogy megmondják az újságíróknak, mit írhatnak, és mit nem

link Forrás

Ezt mondta Orbán a Parlamentben, amikor Szabó Tímea Bayer Zsoltról kérdezte. Egyrészt: de. Másrészt: :DDDDD.

150. „Mi sosem folytattunk semmilyen kampányt Juncker ellen”

link Forrás

Nem véletlenül röhögték ki Orbánt emiatt az állítása miatt Brüsszelben. Egyébként Orbán – annak ellenére, hogy korábban Szijjártó is beismerte, a kormány választási kampányt folytatott a junckerező plakátokkal – azt is tagadta, hogy a junckerezős/sorosozós plakátok kampányplakátok lettek volna, azt mondta, ezek tájékoztató plakátok:

A magyar kormány 2019. februárban kezdett, EU-ellenes plakátkampánya
photo_camera A magyar kormány 2019. februárban kezdett, EU-ellenes plakátkampánya

151. Magyarország „jogszabályait megtartom”

link Forrás

Csak egy példa arra, hogy ez miért volt hazugság: Orbán az esküjével ellentétben évek óta nem tett eleget egy 2004-es, Magyarország EU-s csatlakozásakor született törvénynek, ami előírja a mindenkori kormányfőnek, hogy az Európai Tanács üléséről be kell számolnia az Országgyűlés előtt. Kövér László házelnök is elismerte, hogy Orbán törvényt szegett, de szigor helyett inkább levelet írt neki, kérve a gyakorlat és a szabályozás felülvizsgálatát és azok egymáshoz igazítását. A törvényt átírták.

152. „Semmifajta korrupciót nem tűrök el, nem tűrtem el a múltban, és nem tűrök el a jövőben sem”

Orbán ezt még 2015 végén állította a Parlamentben. A magyar kormány nem sokkal később kivette az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit. De ott van Szijjártó máig megmagyarázatlan jachtozása vagy az egész Rogán-jelenség is, de akár a mátrai erőmű üzletét is említhetnénk.

153. Donald Trump egy világos fejű vezető

Ezt mondta Orbán, miután az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta. Trump legalább 30 573-szor hazudott az elnöksége alatt, ennek közel felét az utolsó évében. Eközben óvodás stílusban gúnyolta az ellenfeleit, értelmetlen szövegeket írt ki a Twitterre, és ahogy például az elnökségét összegző cikkben írtuk: „Az elmúlt években Trump mellett dolgozó emberek egy csomó történetet mondtak el újságíróknak arról, hogy milyen könnyű az elnököt megvezetni, de arról is, hogy milyen nehéz racionális érvekkel meggyőzni. Ez történt egy Dél-Korával máig érvényben lévő katonai és kereskedelmi megállapodás felmondásával is, és ugyan Trump napokig ragaszkodott ahhoz, hogy aláírja, soha nem vette észre, hogy végül nem írta alá.”

154. „Ezen a vádon Magyarországon mindig jót nevetnek az emberek. Engem a média minden felületén élesen kritizálnak. Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban, mert most folyton ellenszélben haladok”

Nevetés. („Magyarországon ma baloldali, liberális és kormányellenes médiatöbbség van. Ezt én ténykérdésnek tekintem”mondta nekem Orbán a 2019-es sajtótájékoztatóján, holott nincs olyan adat, ami szerint a kritikus média van túlsúlyban.)

155. „Én szeretném világossá tenni a magyar választópolgárok előtt, hogy a külföldről érkezett, politikai célból ide elküldött minden forintról minden magyar ember tudni fog, mert joga van hozzá, hogy tudhasson”

Orbán tavaly nyáron ezzel érvelt a civil szervezetek ellen. Pedig tudunk olyan forintokról, amikről nem tudhatunk: Azerbajdzsán kormánya 3 milliárdos alapból fizetett le európai politikusokat és újságírókat, és a pénzekből épp akkoriban érkeztek nagyobb összegek (dollármilliók) Budapestre, amikor a kormány szabadon engedte volna Ramil Safarovot, ismertebb nevén a baltás gyilkost. Polt Péter legfőbb ügyész közölte: nem zajlik nyomozás az ügyben.

156. Ausztriával vagyunk egy szinten

„A fertőzés és a járvány egész Európában emelkedő pályán van, Magyarországon is. Nagyjából Ausztria magasságában vagyunk” – mondta Orbán tavaly október 23-án. Semmilyen adat nem igazolta ezt, egyedül a napi új fertőzötteké, ami lényegtelen, tekintve, hogy sokkal kevesebbet tesztelünk.

157. A kormány 2013. május 20-ig lépéseket tesz a BKV Zrt. működésének stabilitását biztosító intézkedésekre

Ahogy az önkormányzati választások előtt írtuk: „Tarlós az Orbánnal kötött Budapest 21 bejelentésekor azt mondta, hogy a szerződés tartalmazza a BKV problémájának megoldását, »nem rövid, hanem közép- és hosszú távon, határidőket is említve«, ebből nem lett semmi. A főpolgármester két évvel később a szerződésre utalva azt nyilatkozta, hogy annak szövegében »szerepelt az is, hogy a kormány 2013. május 20-ig lépéseket tesz a BKV Zrt. működésének stabilitását biztosító intézkedésekre is. A 2016-ra az állami költségvetésben tervezett mindössze 18 milliárd forint nem ebbe az irányba mutat«.” Orbán tehát hazudott Tarlós István akkori főpolgármesternek és a fővárosnak.

158. 2019 őszén arról döntöttünk, hogy „bevándorláspárti vagy bevándorlásellenes vezetői legyenek-e a magyar megyéknek, városoknak, falvaknak”

Ezzel hívta szavazni a lakosokat Orbán a 2019-es önkormányzati választásokra, de természetesen nem erről szólt az önkormányzati választás, főleg hogy Pintér korábban közölte: „Egy önkormányzat sem határozhatja meg a menekültek befogadását, ezt az állam határozhatja meg. Csak az állam folytathat menekültügyi eljárást, és adhat ki letelepedési engedélyt.”

159. „Ha megállapodunk, akkor én tudok pénzt, meg fejlesztést meg sok mindent tudok segíteni, csak úgy nem lehet, hogy ellenséges közegben csinálunk valamit”

Ezt mondta 2019 őszén Gödöllőn kampányolva Orbán. A valóság ezzel szemben az, hogy a kétharmados kormányt vezető miniszterelnök simán együttműködhetne olyan településsel is, amit nem az ő pártjának a polgármestere vezet, csak nem akar.

160. Magyarországnak 9 milliót kellene kifizetnie migránsonként

Orbán egy útépítésen mondta vissza a kormánypropagandát, ami persze hazugság volt. Az úgynevezett Soros-tervre utalt, csakhogy a hivatkozott cikk az állításával szemben azt javasolta, hogy az EU fizessen befogadott menedékkérőnként ennyi pénzt a befogadó tagállamoknak a menekültek élelmezésére és elszállásolására, vagyis nem a magyar állam fizetné, nem a menekülteknek, és nem is állami forrásokból.

161. „Nem lehet az oroszokkal olyan megállapodást kötni, olyan szerződést aláírni, amelyet 10 évre titkosítanak, hogy mi ne tudhassuk meg, hogy pontosan honnan, kik, hogyan befolyásolják az életünket, és pontosan milyen gazdasági számítások alapján várhatjuk Magyarország felemelkedését vagy éppen meggyengülését”

link Forrás

Ahogy azt a Beleszédültünk, amikor végignéztük, hányszor váltott irányt Orbán
című videónkban is bemutattuk, Orbán 2008-ban ellenzékben még azt mondta, nem lehet 10 évre titkosítani az oroszokkal kötött szerződést, aztán kormányra kerülve bizonyította, hogy lehet: a Fidesz-KDNP 2015-ben 30 évre titkosította az oroszokkal a paksi atomerőmű bővítéséről kötött szerződéseket. (Tavaly egyébként a Fidesz-KDNP a Budapest-Belgrád vasútvonal kínaiakkal közös építésének egyes adatait is 10 évre titkosította.)

162. „Salvini többet tett a Szentatya által követelt politika érdekében, mint azok, akik támogatják a bevándorlást”

2019 májusán szó szerint ezt mondta Orbán, csakhogy Salvini semmit sem tett, amitől kevesebben jönnek, az EU viszont igen. Salvini saját hatáskörben annyit tett, hogy kitiltotta az olasz kikötőkből azokat a hajókat, amik a vízbe esett embereket mentették ki a tengerből. Ferenc pápa egyébként sokszor felszólalt a menekültek megsegítése és befogadása mellett, elítélve azt a fajta kirekesztő politikát, amit például Orbán és Salvini is képvisel.

163. „Mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk” a gyöngyöspatai romáknak

Tavaly év elején Orbán ezt mondta a Kossuth Rádióban: „Na, most ott szegregáció történt-e vagy egy rosszul sikerült felzárkóztatási kísérlet, ezt most én nem vitatnám, mert a bíróság erről mondott valamit, fogadjuk el. De az biztos, hogy úgy nem orvosolhatjuk a bajt, hogy pénzt adunk a semmiért. (…) Még egyszer mondom: mindent megadunk, de pénzt nem adhatunk.” Pedig dehogynem adhatnak, erről született döntés a bíróságon, és nem a „semmiért”, hanem kártérítésként kell pénzt adni annak a 62 romának, akiket jogellenesen különítettek el az iskolában, és ezzel alacsonyabb színvonalú oktatást adtak nekik. Technikailag is képes odaadni a pénzt az állam, és ez a kötelessége is.

164. „Magyarországon egyetlen muszlim migráns sincs”

Egy éve Rómában hazudta ezt Orbán. Magyarországon Nyugat-Európánál jóval kevesebb muszlim migráns él, de hogy egyáltalán ne lenne, az hazugság, például egy katolikus iskolában is tanult muszlim menekült, de muszlimként érkezett Magyarországra Szomáliából a Marie Claire 2018-as címlapsztárja is. (Amikor Orbán ezt mondta, éppen a tranzitzónában is voltak muszlim migránsok, magyar területen.)

165. „Ez így együtt Európa legátfogóbb családtámogatási rendszere”

2019 karácsonyán mondta ezt Orbán. Az UNICEF 2019-es jelentése szerint például Svédország, Norvégia, Izland, Észtország és Portugália is előttünk jár.

166. Ha bezárják a vírus miatt az iskolákat, fizetés nélküli szabadságra kéne küldeni a tanárokat

Tavaly március 13-án reggel még erről beszélt Orbán, de még aznap kiderült, hogy ez nem igaz. Bevezették a digitális oktatást, igaz, nem zökkenőmentesen.

167. „Egy dolgot tudok ígérni az embereknek, hogy a magyar kormány ellátja feladatát, 24 órában dolgozunk, és ha bármilyen információ van, ami fontos az emberek számára, azokat mi azonnal meg fogjuk osztani”

Orbán tavaly februári ígéretével szemben több fontos adatról is kiderült, hogy a kormány visszatartja.

168. Az operatív törzs munkájának eredménye mindenki számára hozzáférhető

A kormányfő ezzel szerelte le ősszel Karácsony Gergelyt, aki három pontban tett javaslatokat Orbánnak a hatékonyabb járvány elleni védekezésre. Karácsony azt sérelmezte, hogy a kormány a védekezésben kiemelten érintett önkormányzatokkal továbbra sem oszt meg érdemi információkat, és a tervezett kormányzati lépésekről sem kapnak tájékoztatást. Csakhogy amivel Orbán válaszolt, az nem volt igaz. Volt például az a térkép, amiről el sem árulták, hogy honnan szedték hozzá az adatokat, de a 444 járványügyi aloldala is részben azért született, mert a magyar kormányzati járványügyi adatszolgáltatás az egész EU-ban a legszegényesebb.

169. „Objektív vizsgálatok igazolják, hogy a kormánykritikus média piaci részesedése 50 százalék feletti”

Ezt 2020 végén állította Orbán. Rég nem volt igaz. Amikor erről az adatról érdeklődött Szél Bernadett, nem is kapott értékelhető választ.

170. Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere a miénk

Ezt mondta Orbán a Kossuth Rádióban tavaly július végén, amikor épp nem sok vizet zavart a koronavírus. A valóság ezzel szemben az, hogy az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) jelentése alapján Európa legrosszabbjai között van a magyar egészségügy. De az azóta történt halálozások alapján is gyengén teljesítünk: sok európai országot összesített halálozásban is megelőztünk, köztük olyanokat, ahol a tavaszi időszak még sokkal több áldozatot követelt, és március második felére világelsők lettünk az 1 millió főnél nagyobb népességű országok között.

171. A második hullám akkor kezdődött, amikor bevezették a korlátozásokat

„Ugye mi úgy számolunk, hogy hullámokban, volt az első hullám, most a második hullám, és a mai nap az a második hullám 94. napja a mi időszámításunk szerint, meg vagyunk hát gyötörve rendesen”mondta Orbán február 12-én a Kossuth Rádióban. Ez alapján a második hullám állítása szerint akkor kezdődött, amikor november 11-én korlátozásokat vezetett be a kormány. Csakhogy nem az határozza meg, hogy a járvány milyen szinten sújtja a társadalmat, hogy a kormány mikor hajlandó reagálni rá. Müller Cecília – akit Orbán a PR-videók szerint szaktekintélynek tart – már október 2-án azt mondta, hogy a járvány felfutó szakaszában vagyunk, a kormánynak tanácsot adó szakemberek pedig már nyár végén figyelmeztettek, hogy itt a második hullám.

172. „Tehát én biztos vagyok abban, hogy egyetlen magyar embernek sem kell szenvednie vagy meghalnia azért, mert az egészségügyi rendszer ne tudná őt befogadni, és számára megfelelő ellátást adni. Minden magyar élet megvédésére képes a magyar egészségügy”

A miniszterelnöki magabiztossággal szemben a karanténidőszakban felhalmozott hatalmas lemaradást nem tudta ledolgozni az egészségügyi rendszer, brutálisan megnőtt a műtétekre várók száma.

173. A kormány már a 2010-es évek elején is „a Soros-hálózattal” harcolt

Orbán az őszi állításával szemben 2010-ben a Parlamentben fogadta Soros Györgyöt, semmilyen ellenségeskedésről nem volt szó.

photo_camera Fotó: Pelsőczy Csaba/Miniszterelnökség

174. Ausztriában 1637 az új megbetegedések száma

Orbán szeptemberben a Parlamentben mondott olyan adatokat az osztrák járványhelyzetről, amik nem feleltek meg a valóságnak: szeptember 21-én, amikor a miniszterelnök felszólalt a Parlamentben, 563 új osztrák fertőzöttet regisztráltak (nálunk jóval többet, 876-ot), előző nap 621-et (nálunk ekkor volt 1070). Vagyis két nap összesítése is kevesebb volt az Orbán által említett 1637-nél.

175. „Már csak a szegedieket várjuk. Nem értjük, miért akarnak kimaradni a fejlődésből, és végképp nem értjük, hogy miért akarnak migránsvárossá válni. Mert illúzióink ne legyenek, amikor a betelepítési kvótát ismét megvétózzuk – ez a kényelmes feladat leginkább rám szokott hárulni –, akkor majd ők a nagyvárosokkal akarnak megállapodni. És ha baloldali kézen marad, Szeged lesz az első számú betelepítési célpont, ahogy azt a polgármester oly’ büszkén a képünkbe is mondta a német szocialisták vezetőjének a karján”

Orbán erről a Fidesz kongresszusán beszélt 2019 őszén. Ezzel szemben Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta: „Egy önkormányzat sem határozhatja meg a menekültek befogadását, ezt az állam határozhatja meg. Csak az állam folytathat menekültügyi eljárást, és adhat ki letelepedési engedélyt.” Tehát Orbán megint hazudott.

176. Ausztriában és Németországban is nagyobb a korrupció, mint Magyarországon

Októberben állította ezt Orbán. A korrupciós jelentésekben rendre hátul végzünk, a legutóbbi szerint az EU-ban Bulgária mellett Magyarország a legkorruptabb.

177. „A magyar médiában számos változás történt az utóbbi időben. Baloldali és konzervatív üzletemberek egyenlő mértékben fektettek be. A magyar kormány ebbe nem szól bele”

Február elején ezt állította Orbán a Sternnek. A Válasz Online januári gyűjtésén is látszik, hogy szó sincs arról, hogy baloldali és konzervatív üzletemberek egyenlő mértékben fektettek volna be, a közéleti lapoknak még úgy is több mint fele Orbán-közeli üzletembereké vagy kormánypárti ellenőrzésű, ha a megyei lapokat egy kalap alá vesszük, de például a politikával is foglalkozó televízióknak és napilapoknak a kétharmada a NER-é. A kormány pedig annyira beleszólt mindebbe, hogy Orbán maga tette nemzetstratégiai jelentőségűvé a KESMA-t, az RTL-nek pedig nem hagyták, hogy bevásárolja magát a Central Mediába.

178. „Azt tudom mondani az érdeklődőknek, hogy nálunk a helyzet még istenes, itt sem könnyű, sőt nehéz, de nálunk még istenes ahhoz képest, ahogy egyébként a magyar fejben vagy gondolatban gyakran magunk elé sorolt, mármint a komolysági rangsorban magunk elé sorolt országok állapotát nézem, sokkal rosszabb a helyzet Belgiumban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Ausztriában”

Orbán ezt tavaly október végén mondta a Kossuth Rádióban. Belgiumot kivéve mindegyik felsorolt helyen jobb volt a helyzet.

179. Abszurd, hogy a maszkviselési szabályok szigorítása két hét alatt ment végig a Parlamenten

Ezt mondta Orbán a korlátozások november eleji bejelentésekor. Ahogy akkor írtuk: „Az igazán abszurd az, hogy ezen háborog, amikor ez kábé rajta múlik: a Fidesz azt és annyi idő alatt visz át Parlamenten, amennyit és amennyi idő alatt akar. Ezt elég sokszor bebizonyította már. Végigveri két nap alatt, aztán legfeljebb leáll tárgyalni az érintettekkel, mint az orvosi béremelések ügyében történik azóta is.”

180. A felelősséget a kormánynak kell viselnie / A kormányt semmilyen felelősség nem terheli

  • A második hullám elején még Orbán jelölte ki, mi alapján lehet mérni a járvány elleni intézkedések hatékonyságát: „Én a halálozások számát nézem elsősorban. Tehát a védekezés sikerét Magyarország emberéletekben méri.”
  • Szeptember 18-án így hozta szóba a felelősség kérdését, amikor arról beszélt, hogy az operatív törzs javaslatai alapján hoz döntéseket: „Nézze, szükség szerint, ugye, minden döntést a kormánynak kell meghoznia, következésképpen a felelősséget is a kormánynak kell viselnie, leginkább persze nekem. Ezt én vállalom is természetesen, mégiscsak ez a dolgom, mondhatnám, ezért kapom a fizetésemet.”
  • December 14-én viszont – amikor már látszott, hogy túl sok a halott – Orbán a Parlamentben azt mondta, „a kormányt semmilyen felelősség nem terheli”.

Valamikor hazudott.

181. Aki kilépett, saját úton jár, saját megoldást keres, az hamarabb tudja megvédeni a polgárainak az egészségét meg az életét, mint mi, akik bennmaradtunk

Orbán december elején a Kossuth Rádióban azt mondta: „Most akkor a britek tényleg olyan rosszul jártak? Tehát az egész ügynek van egy, a pandémián, tehát a járványon túlmutató kérdése. Most akkor ki az akcióképes? Aki bennmaradt, és Brüsszellel együtt van, vagy az, aki saját úton jár, és saját megoldást keresett? A válasz az, hogy aki kilépett, saját úton jár, saját megoldást keres, az hamarabb tudja megvédeni a polgárainak az egészségét meg az életét, mint mi, akik bennmaradtunk. Ez a valóság. Ezzel azért érdemes szembenézni.”

Ezután a HVG arról írt, hogy Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivő-helyettese a Twitteren úgy reagált: az Egyesült Királyság az EU szabályai alapján adott ideiglenes engedélyt a Pfizer-vakcina egyes tételeihez, mivel az Egyesült Királyságra 2020 végéig még teljes egészében az EU-s jogszabályok vonatkoztak, ezek tették lehetővé az oltások gyors engedélyeztetését, miközben teljes mértékben biztosították azok biztonságát is.

182. „Az ország és a Budapesten élők érdekében mi készen állunk az együttműködésre"

Ezt állította Orbán Viktor, miután a fideszes Tarlóst legyőzte a kihívója, Karácsony. Mint kiderült, ez csak egy belsős fideszes poén volt.

183. „Az lesz, amit Pécs és a Pécs környékiek akarnak az ilyen kérdésekben, ebben a konkrét kérdésben is”

Ezt ígérte Orbán a bodai atomtemetővel kapcsolatban még 2015. áprilisban a Modern Városok Program pécsi állomásán. A pécsi városvezetés 2019 decemberében közölte: nem kér a megyeszékhely határától pár km-re tervezett atomtemetőből. Nagyon úgy néz ki, hogy mégsem veszik figyelembe az akaratukat.

184. Nem a kormány dönt a tesztelésről, hanem a szakemberek

„Amikor önök megkérdőjelezik annak a járványügyi döntésnek a helyességét, hogy hogyan és miképpen teszteljünk, akkor önök nem a kormányt támadják, mert erről nem a kormány dönt. Hanem azokat a járványügyi szakembereket és orvosokat támadják, akik egyébként folyamatosan elemzik az adatokat, kidolgozzák az eljárásrendeket, és utána javaslatot tesznek nekünk a döntésekre. Tehát a tesztek támadása, a tesztekre vonatkozó megjegyzések valójában a járványügyi szakemberekkel szembeni támadásnak minősülnek” – mondta Orbán októberben a Parlamentben, miközben a kormány szakértői jó ideje kritizálták a védekezést, azon belül a tesztelést. A kormány akkor nem is a szakértőkre, hanem az emberek döntésére és a nemzeti konzultációra hivatkozott a védekezéssel kapcsolatban.

185. „Egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba a Kúria, miután elvett egy mandátumot a kormánypártoktól”

A 2018-as parlamenti választás után külön cikkben, hosszan leírtuk, hogy ez nem igaz.

186. Soros György a világ legkorruptabb embere

„És bár a milliárdos minden ellenségét korrupcióval vádolja, ő maga a világ legkorruptabb embere. Akit tud, lefizet és megvásárol. Akit nem tud, azt a hálózat félelmetes fegyverével, a baloldali médiaháttérrel lejáratja, megalázza, megfélemlíti, tönkreteszi”mondta Orbán november 25-én. Az, hogy Soros – ha a módszereiről igaz is lenne, amit Orbán mond – az ellenfeleit legfeljebb a médiájával lejáratja, nem pedig mondjuk novicsokkal megpróbálja megöletni, bizonyítja, hogy nem a világ legkorruptabb embere. (Egyébként a korrupt jelentése az, hogy romlott/erkölcstelen, márpedig még Orbán is elismerte, hogy Soros liberális.)

187. „De a legabszurdabb, hogy egy szebb napokat is megélt nemzeti párt azzal áll elő a mai vészterhes és migránsverte időkben, hogy az iszlám az emberiség utolsó reménye”

Orbán ezzel a 2018-as választás előtti évértékelőjében a Jobbik akkori elnökére, Vona Gáborra utalt. És bár a Jobbik valóban eléggé megváltozott, ahogy azt az Alfahír megírta, ez így ebben a formában nem volt igaz. A beszéd, amire akkoriban a fideszes média rendszeresen és ekkor Orbán is utalt – és amiben egyébként Vona a lap szerint „nem az iszlámot éltette, hanem az iszlám multikulturalizmusnak való ellenállását ismerte el” –, 2013-ban hangzott el, amikor még nem volt migrációs vészhelyzet.

188. „6 százaléka a munkavállalóknak dolgozik külföldön Magyarország esetében. Ez a legalacsonyabb szám a régióban, sőt az osztrák számokat tanulmányozva azt kell, mondjam, hogy annál is alacsonyabb”

A kormányfő 2019. januári állításával szemben a magyar szám a 4 százalékos EU-s átlag felett van, az osztrák pedig alatta, de a régióból Szlovéniából és Csehországból is kevesebben mennek külföldre dolgozni, mint Magyarországról.

189. „Oroszországban is sokkal több embert oltottak be”

Nem igaz, amit Orbán január 22-én mondott arról, hogy Oroszországban sokkal több embert oltottak volna be, mint az EU-ban. Éppen nagyon súlyos gyártási kapacitási problémáik voltak az oroszoknak, az azelőtti hétig országosan a legoptimistább számítás szerint is maximum 200 ezer embert oltottak be a 145 millióból, míg az EU-ban akkor – bár az még mindig kevés volt – már 1,3 millió embert beoltottak.

190. „Magyarországon nincs éhező gyerek, mert mindenki, aki óvodába vagy iskolába jár, szóval a gyermekek több mint 95 százaléka kap ingyen a magyar állam által biztosított ételt”

Ezt mondta Orbán 2019 júliusán a Kossuth Rádióban. A helyzet ezzel szemben az volt, amiről Bass László szegénységkutató a Magyar Hangnak beszélt: „Először is, hároméves kor alatt semmi nincs, ahogy a tankötelezettség végével, tizenhat éves kor után sincs semmi. A hétvégéken semmi sincs. Nyáron, illetve a szünetekben is csak bizonyos településeken van ez megoldva.”

191. „Tehát a kínaiak időben szállítanak, az oroszok lényegében tartják az ütemet, kisebb csúszások vannak”

Orbán erről március 5-én beszélt. Ez már akkor sem volt igaz, sőt március 16-án írtunk arról, hogy az oroszok rosszul állnak a szállítással. A szerződésük szerint három ütemben szállítanak 2 millió adag oltóanyagot. Február 21. volt az első határidő, addigra 600 ezer adag Szputnyik V-nek kellett volna megérkeznie, ehelyett az első határidőre 45 600 adag érkezett, ebből 5600 még bemutató darab volt decemberben. Március 21. volt a következő ütem határideje, amikorra a szerződés szerint már 1,6 millió adagot kellett volna leszállítani, de addig még az első ütemet sem teljesítették. Azóta javultak a számok, de az egyoldalú szerződések miatt Magyarország amúgy is tehetetlen.

192. „Én egy keresztény országból jövök, ezért hangsúlyozni szeretném, hogy a keresztény megközelítés nem tolerál semmilyen muszlimellenes politikát. A muzulmán hit, amit tisztelünk és becsülünk, nem felelős ebben a tömeges migrációs mozgásban. Arra kérlek benneteket, hogy csatlakozzatok az erőfeszítéseinkhez, hogy megelőzzük a muszlim-ellenes érzelmek terjesztését”

Orbán 2015 szeptemberében mondta ezt az ENSZ Közgyűlésén, majd 3 évvel később ilyen kampány ment le Magyarországon.

193. „Ha hozzáadjuk azt is, hogy az országgyűlésben fizikai erőszakot alkalmaztak, randalíroztak, arcunkba nyomták a kameráikat, annyit mondhatunk az ellenzéki képviselőtársainkról, hogy talpig úriemberek. Talpig, no de onnan fölfelé…”

Orbán a 2019. februári évértékelőjében azt állította, hogy ellenzéki képviselők fizikai erőszakot követtek el a Parlamentben, amikor elfoglalták a pulpitust, sípoltak, és mindezt élőben közvetítették. Kövér László is arra hivatkozva büntette meg őket, hogy fizikai erőszak történt. Az ellenzéki képviselők tagadták, hogy erőszak történt volna azzal, hogy a testükkel elállták a pulpitus felé vezető utat, Szabó Tímea le is vezette, hogy nem rögzít semmilyen „aktív, támadó jellegű cselekvést az elnöki döntés indokolása, amelyet fizikai erőszak alkalmazásaként lehetne értelmezni”.

194. A magyar nyelv a türk nyelvekkel áll rokonságban

Orbán ezt Cholpon-Atában, a Török Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsának konferenciáján mondta, holott a jelenleg elfogadott értelmezés szerint a türk nyelvek nem állnak rokoni kapcsolatban a magyar és az ugor nyelvekkel. (2013-ban a kormányfő is hasonlóképp gondolkodott.)

195. „Szeretném világossá tenni, hogy a munkatörvénykönyv módosítása semmilyen összefüggésben nincs a munkaerőhiánnyal”

Orbán 2019. januári állításával szemben a Munka Törvénykönyve 2018 decemberében elfogadott módosításával az addigi évi 300 óráról 400 órára nőtt a maximális túlórák száma, és 1 évről 3-ra nőtt a munkaidőkeret elszámolási időszaka, miután a munkaerőhiány miatt addigra csúcsra járatták a cégek a túlóráztatást. (Egyébként nem volt róla társadalmi egyeztetés, mivel a módosítást egyéni képviselői indítványként adták be, és nem a kormány tette. Azóta a honvédségnél aktiválták is.)

196. Az Európai Bizottság névtelen bankkártyákat osztogat olyanoknak, akik be akarnak jutni az EU-ba, és közülük sokan válnak terroristává és bűnözővé, miután megérkeztek Európába, tehát fenyegetik az európai emberek biztonságát, és nekik osztogatnak név nélkül bankkártyákat

Orbán 2019 elején beszélt a titokzatos bankkártyákról, pedig már hónapokkal korábban, még 2018 novemberében lefutott az ügy a hazai és az európai sajtóban. Kósa Lajos és a kormánysajtó állításaival szemben regisztrált menedékkérők kaphatták meg kártyán a pár eurós segélyüket. A Snopes azt is kiderítette, hogy a Soros fizette névtelen hitelkártyák álhírét a Habony nevén futtatott médiacég szlovéniai hírportálja indította.

197. „Mindenki megnyugodhat: ha elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk gyógyítani”

Én nem tudom, hogy Orbán mit akart ezzel kifejezni szeptemberben, de több mint 20 ezer halott után már nem tűnik nagyon megnyugtatónak.

198. A hátizsákjában vitte ki 2,3 millió magyar véleményét Brüsszelbe

Orbán 2017 végén, a szokásos, irányított kérdésekkel elkészített nemzeti konzultáció után állította ezt, mutatva a táskáját. Egy hónappal korábban derült ki, hogy a minden kérdésében kamuzó kérdőívről a kormány bizonyítékok nélkül mond mindenféle számot, hiszen Szél Bernadett és Hadházy Ákos hosszas kutatás és az íveket tároló raktárak személyes felkeresése után semmilyen komolyan vehető nyilvántartást nem talált. Nincs adat erről az állítólagos 2,3 millió „véleményről”, minden jel szerint blöff az egész.

199. „Meg vagyok lepődve azon, hogy ön azt állítja, hogy van olyan európai uniós projekt, ahol vállalkozóként, fővállalkozóként vagy alvállalkozóként az én családomból elindult volna valaki”

Ezt mondta Orbán 2017 nyarán egy brüsszeli sajtótájékoztatón, miközben az apja cége állami beruházásból jutott több 100 millió forint közpénzhez alvállalkozóként, és persze ott volt Tiborcz is, akinek a sötét ügyei miatt végül a kormány le is mondott a támogatások EU-s részéről.

200. A kormánypártok képviselői az ország 133 legbátrabb embere

„A helyzet most is nehéz, és még nehezebb lesz. Mindegy, hogy az ellenzék mitől fél, az legyen az ő dolguk. Nekem 133 bátor ember kell, az ország 133 legbátrabb embere. És azok önök itt, a kormánypárti oldalon” – mondta Orbán tavaly márciusban a Parlamentben a felhatalmazási törvény megszavazása előtt. Aki azt állítja, hogy azok a képviselők, akik elszaladnak az újságírók elől, a vagyonosodásuk közben a családjukkal takaróznak, és sosem mernek a frakciójukkal szembemenni, a legbátrabb emberek lennének az országban, az hazudik.

Közreműködött: Mészáros Zsófia és Plankó Gergő, címlapkép: Tbg.