Orbán azzal ütötte el a CEU jövőjére vonatkozó kérdést, hogy az egyetem már elköltözött Bécsbe

2019 július 12., péntek 16:51
388

A hvg.hu a parlamenti folyosón megkérdezte Orbántól, betartja-e a bajoroknak tett ígéretét, vagyis biztosítja-e a CEU budapesti működéséhez szükséges jogi garanciákat. A miniszterelnök válasza ennyi volt: 

„A CEU eltávozott Bécsbe, ezért minden vele kapcsolatos kérdésben az osztrák kancellár az illetékes, oda tessék fordulni!”

A miniszterelnök újságíróknak válaszol a parlamentben Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Az utóbbi hónapokban az európai politika kavarta meg újra a kormány által elüldözött egyetem ügyét, és megint felcsillant a remény, hogy maradhatnak Budapesten a tervek szerint szeptembertől már Bécsben induló képzések. 

Manfred Weber néppárti csúcsjelölt ugyanis három feltételt szabott a Fidesz tagságának, és ezek egyike az volt, hogy a CEU maradhasson Budapesten. A bajor politikus eljött Budapestre, és belengetett egy megoldást: a Müncheni Műszaki Egyetem és a CEU kössenek szerződést, és Bajorország szálljon be a finanszírozásba. Ennek az volt az értelme, hogy ha európai fenntartói is lesznek a CEU-nak, akkor már EU-s intézménynek számít, és így nem vonatkozhat rá a lex CEU.

Az egyetem üdvözölte a döntést, de a rektor az elmúlt időszak tapasztalataiból tanulva ragaszkodott Orbán személyes garanciájához: „a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják tovább a résztvevő felek, ha Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat.”

A garanciákat Orbán tulajdonképpen megígérte, amikor levélben biztosította a bajor kormányt: nem fog keresztbe tenni annak, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val való együttműködés keretében részt vegyen a magyar felsőoktatásban.

Ezek után a két rektor aláírta a megállapodást, például három új nemzetközi professzori pozícióról a politikatudomány, a műszaki tudományok és a társadalomtudományok terén.

Az együttműködési megállapodás aláírása május 7-én Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

Akkori közleményük szerint a felek egyetértenek abban, hogy a támogatásra vonatkozó bajorországi ajánlat feltétele az, hogy a CEU amerikai diplomákat kiadó egyetemként szabadon működhessen Magyarországon. Ennek fényében mindkét fél arra kéri Magyarország kormányát, hogy biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy közösen megnyithassák a magyar és bajor tudományos és egyetemi együttműködés ezen új fejezetét.

Ez azóta sem történt meg, a kormány hallgat az ígéretről, Orbán pedig a fent olvasható mondattal reagált.

Korábban, az amerikai képzések Bécsbe költözésének bejelentése után Kósa Lajos még azzal érvelt, hogy a CEU nem költözhet el, mert soha nem is volt itt, a kormány tagjai és szóvivői pedig azt ismételgették, hogy a költözés csak politikai blöff. Ezt mondta tavaly novemberben maga Orbán is, aki kijelentette, hogy az itthoni működésüknek minden törvényi feltétele megvan.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt